Rutes a peu pels Països Catalans/Rutes de Salamina

Salta a la navegació Salta a la cerca

La comarca del Pla de l'Estany trobem diferents episodis de la Guerra Civil Espanyola que van afectar-hi. Amb l'inici de l'esclat revolucionari es comencen a formar grups d'emboscats, majoritàriament homes i joves de cases benestants i d'ideologia dretana, contraris a la República, que s'amaguen en cases de pagès allunyades dels controls dels milicians. Aquests emboscats, intenten evitar d'anar al front o de ser empresonats o afusellats. El santuari de Santa Maria del Collell es converteix en presó republicana. A mesura que les tropes franquistes van avançant, els republicans no tenen més elecció que afusellar una part dels presoners més significatius. Pocs dies després, un cop els nacionals arriben al santuari, maten els guàrdies republicans. El dia 7 de febrer, a la nit, la XII Brigada de Navarra entra a Banyoles. Dos mesos més tard, el dia 1 d'abril de 1939, finalitza la guerra.[1]

Les Rutes de Salamina recorren els principals espais de la rereguarda de la Guerra Civil entre el santuari de Santa Maria del Collell i Palol de Revardit, municipi de la comarca, per donar a conèixer els fets històrics i la novel·la de Javier Cercas, Soldados de Salamina,[2] que després va donar nom a la pel·lícula dirigida per David Trueba. Així doncs les rutes consten de diversos itineraris que discorren pel territori de Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor. Es tracta de zones boscoses fronteres i fortament afectades per la Guerra Civil. Al mateix temps, aquestes rutes permeten descobrir el patrimoni natural i cultural de la comarca del Pla de l'Estany.

A través d'aquestes rutes, l'excursionista podrà conèixer conceptes essencials del que va representar la Guerra Civil per als nostres avantpassats. A més, també podrà descobrir com es va viure a la comarca del Pla de l'Estany, com a rereguarda de l'enfrontament entre tropes nacionals i republicanes.

Ruta 1. Els Amics del Bosc. Ruta de Palol de Revardit - Cornellà del Terri[modifica]

Amb aquesta ruta, qualificada de tranquil·la a peu pla, els excursionistes passaran pel mas Borrell i pel mas de la Casa Nova, que els permetrà visualitzar on els "amics del bosc" del fugitiu Rafal Sánchez Mazas el van ajudar a esperar l'arribada dels nacionals.

A través d'aquest recorregut descobriràs els escenaris per on va discórrer la fugida del protagonista i on es va rodar part de la pel·lícula dirigida per David Trueba. Durant el transcurs de la ruta s’evidencien aspectes directament relacionats amb el període bèl·lic; la masia Mas Borrell; el Bosc de can Batlle o la Casa Nova. Casa Nova és una masia que avui està en ruïnes però que en el seu temps va servir de refugi per Sánchez Mazas.

Ruta 1
Distància 3,5 km
Durada 1h 30'
Dificultat Baixa
Punts d'interès Mas Borrell

La Creu Martina

Font de Can Ferronic

Ruta 2. El refugi dels emboscats. Ruta de Sant Miquel de Campmajor[modifica]

El turista amb la ruta del refugi dels emboscats s'enfila des de Sant Miquel de Campmajor, resseguint el bac de Golany, fins al pla de Sant Nicolau. Aquesta magnífica ruta s'endinsa al bosc, on es troba la Roca dels Capellans, un refugi d'amagats durant la Guerra Civil. Durant el recorregut es coneixen antics oficis, com el de carboner, i es gaudeix dels paisatges que ofereix la comarca del Pla de l'Estany.

Aquesta ruta es caracteritza per un recorregut amb un rerefons de gran importància pel seu pas per la Cova de Golany. La Cova de Golany és una cova que va servir d'amagatall per a desertors d'ambdós sentits, juntament amb la cabana de carboners que estava situada just davant de la cova per donar aixopluc a tots els refugiats que ho necessitaven. En les diferents etapes de la guerra, entre el 1936 i 1936, van arribar-hi a conviure 21 persones entre capellans i civils, que, per diversos motius, fugien de persecucions. Aquesta ruta es caracteritza per una gran diversitat de paisatges i camins. El tram que condueix fins a la roca dels Capellans es caracteritza per un relleu abrupte de difícil accés. En canvi, a la part de Sant Miquel de Campmajor és més relaxat, es pot passejar tranquil·lament i gaudir del paisatge. 

Ruta 2
Distància 10 km
Durada 3h 30'
Dificultat Alta
Punts d'interès Can Gifre de Dalt

Collet de Pujarnol

Prat de Sant Nicolau

Roca dels Capellans

 

Ruta 3. El Santuari del Collell: Presó de Guerra. Ruta de Sant Miquel de Campmajor - Santuari de Santa Maria del Collell - Sant Ferriol[modifica]

Es tracta d'una ruta circular que voreja el santuari de Santa Maria del Collell, que va ser presó republicana i escenari de diferents episodis de la Guerra Civil. El recorregut segueix el riu Ser i es passa pel poble del Torn fins al castell i molí de Roca - un molí fariner medieval - per tal d'arribar al nou santuari.

El turista es trobarà davant l'església de Santa Maria del Collell, església amb una gran història arrelada al territori. És una ruta que també s'endinsa per territori garrotxí, comarca veïna. Dins la comarca de l'Estany, concretament a Sant Miquel de Campmajor, es va resseguint el riu Ser en direcció el Castell i el molí de Roca. El molí de Roca, era un molí fariner medieval que aprofitava el salt d'aigua natural i una gorga del riu Ser. També es pot veure el rec artificial que portava l'aigua al molí. En aquest mateix tram, una mica més endavant, també es pot observar el Mas de les Carreras, actualment deshabitat, on es va refugiar Jesús Pascual abans de fugir a terres franceses. A la casa hi havia l'alcalde de Sant Miquel de Campmajor que li va deixar fer nit a casa seva amb la condició que l'endemà marxés. El tram final els turistes tindran l'oportunitat de contemplar i observar el bosc de la Cadamont que porta fins al Santuari Santa Maria del Collell.

Ruta 3
Distància 15 km
Durada 4h 30'
Dificultat Alta
Punts d'interès Santa Maria del Collell

La Creu de l'Oratori

Camps de la Brugada

El Castell i Molí de la Roca

Masia Carreras

Referències[modifica]

[3][4][5][6][7][8]

  1. «Guerra Civil al Pla de l'Estany». Amics Museus.
  2. Cercas, Javier. Soldados de Salamina. 1a ed.. Tusquets Editores, 2001, p. 216. 
  3. «Web Municipi Sant Miquel de Campmajor».
  4. «Web Consell Comarcal Pla de l'Estany».
  5. «Web Municipi Palol de Revardit».
  6. «Web Municipi Cornellà del Terri».
  7. «Article Rutes de Salamina». Consell Comarcal del Pla de l'Estany.
  8. «Fulletó Rutes de Salamina». Consell Comarcal del Pla de l'Estany.