Llibre de cuina:Receptes de cuina/Allioli

Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a All-i-oli.L'allioli és una salsa en principi freda a base d'oli d'oliva i all, típica als Països Catalans i altres cuines de la mediterrània.

Ingredients[modifica]

  • 2 dents d'all (3-4 si el voleu fort, 1 sol si us agrada suau)
  • 1 got gran d'oli d'oliva, però en podeu afegir més per obtenir una quantitat ajor de salsa
  • 1 ou (rovell o sencer), opcionalment
  • 1 polsim de sal

Preparació[modifica]

Per fer-lo, peleu els alls i poseu-los en un morter. Afegiu-hi sal i piqueu-ho tot. A continuació, aneu afegint-hi l'oli (a temperatura ambient) ben poc a poc mentre ho aneu remenant sempre en girs en el mateix sentit. El raig d'oli ha de ser constant i prim, fins que la barreja s'emulsioni. Per reeixir, es requereix una mica de paciència, ja que si es posen més de quatre o cinc gotes d'oli d'un sol cop és possible, sobretot quan en cara hi ha poca quantitat de salsa, que es talli. Si penseu que trigareu un quart d'hora o vint minuts a fer la salsa, que no és més del que es triguen a fer d'altres, no tindreu pressa, que és el que fa que s'acabi tallant, per voler tirar més oli del que cal i acabar abans.

Comentaris i variants[modifica]

També es pot utilitzar en calent, per a gratinar. Per exemple, a Barcelona és molt típic posar-ne una capa gruixuda sobre els talls freixits de bacallà i gratinar-los, o també en mitges patates o fins i tot sobre llesques de pa de pagès. Una versió que potser ha nascut d'una barreja de tot això consisteix a omplir una patata o una llesca de pa amb una capa gruixuda de brandada de bacallà, afegir una capa d'allioli i gratinar fins que estigui una mica daurat. També es pot gratinar en hortalisses, com per exemple, tomàquet, etc.

En fred es menja molt amb pa torrac i carns a la brassa, amb peixos bullits, al vapor o també a la brassa, etc.