Llibre de cuina/Receptes/Tortús

Salta a la navegació Salta a la cerca
Viquipèdia A la Viquipèdia hi ha contingut enciclopèdic relatiu a Llibre de cuina/Receptes/Tortús.Les tortús són una mena de filloas rústiques, sense ou, que es mengen al nord d'Occitània com a alternativa al pa.

Ingredients[modifica]

  • 400ml d'aigua tèbia
  • 200ml de llet
  • 200g de farina de fajol
  • 1 culleradeta de greix d'oca o ànec
  • 1 sobre de llevat de forner
  • greix d'oca o ànec, saïm o oli d'oliva per la paella
  • sal

Preparació[modifica]

Dissoleu el llevat en aigua tèbia i bateu-la amb la batedora amb la llet, la farina, la culeradeta de greix i un polsim de sal. Deixeu-ho reposar durant tres quarts d'hora, veureu que la massa s'infla i que hi surten nombrossos foradets. Unteu una paella de fons pla amb una mica de greix o d'oli, tireu-hi un culleró de massa i salteu-la dels dos costats fins que estigui cuita. Feu les altres tortús una a una a la paella, de la mateixa manera. Se solen menjar enrotllades, sense res o untades amb dolç o salat.

Variants[modifica]

Per les dolces, si voleu, podeu afegir una mica de sucre, però si ja hi afegireu mel, melmelada o una cosa similar, en realitat no és necessari. Les proporcions de llet i aigua poden ser diferents, abans, de vegades es fèien amb només aigua. Tot i ser una recepta tan sencilla, com totes les antigues i familiars, té diverses variants segons cada família en particular, aquestes consisteixen bàsicament en les quantitats de llet i aigua, que poden ser, en suma, del doble al triple de pes que de farina; i en les proporcions de llet i aigua. El greix de la paella tradicionalment l'és d'oca o ànec, o bé del mateix animal (és a dir, saïm, si fos porc) de la carn amb la qual s'acompanyaran les tortús. Normalment, ja que s'en fan, es fan en quantitats bastant més grans. Es guarden durant varios dies.