Llibre de cuina/Receptes/Allioli

Salta a la navegació Salta a la cerca

L'allioli és una salsa feta amb alls, sal i oli, espessa i de color groguenc.

És una salsa típica dels Països Catalans i s'acostuma a menjar amb carns a la brasa o patates al caliu o bullides. També és habitual al País Valencià menjar-lo amb tot tipus d'arrossos o paelles, especialment els de base de peix, com ara la fideuà o l'arròs a banda.

Hi ha qui troba que fer-lo solament amb alls, sal i oli és difícil de lligar, i hi afegeixen, al principi, un rovell d'ou. Hi ha qui en diu simplement allioli i que en diu allioli d'ou o fins i tot maionesa amb all. És el que a la Provença anomenen aiòli o aïoli, clar que allí sovint hi posen una mica de suc de llimona o alguna espècia. Alguna gent, per a fer-lo ràpid i en grans quantitats, en llocs on l'ou pot portar problemes (cases de colònies, per exemple) hi afegeixen al principi un raig de llet. Lliga més fàcilment, però perd el color groc típic.

També existeixen receptes d'allioli fet amb codony.

Ingredients[modifica]

  • Alls segons la quantitat de salsa que voleu
  • Oli d'oliva
  • Ou (rovell), opcionalment

Preparació[modifica]

Per fer-lo, peleu els alls i poseu-los en un morter. Afegiu-hi sal i piqueu-ho tot. A continuació, aneu afegint-hi l'oli (a temperatura ambient) ben poc a poc mentre ho aneu lligant. El raig d'oli ha de ser constant i prim, fins que la barreja s'emulsioni. Per reeixir, es requereix molta paciència i habilitat. Com que és una tasca difícil, s'hi acostuma a afegir rovell d'ou, que facilita molt el fet de lligar-ho to