La Llagosta, els morts a la Guerra Civil

Sabem que els següents llagostencs van perdre la vida com a conseqüència de la Guerra: En Josep Redón Galve, mecànic, natural de Barcelona i regidor de la CNT. Va morir als pocs dies d’incorporar-se a files al front d’Aragó, el 8/11/37. Feia tres dies que havia complert els 27 anys. Va ser el primer membre del Consistori mort al front de guerra i la notícia es va rebre amb una gran consternació.

En Pere Villaronga Pi, un noi de 19 anys, pagès de Can Badó que trobaria la mort al Front de l’Ebre al 1938 . En Josep Toll Mundó, de 37 anys, que mor a Centelles, on s’havia refugiat per fugir de la guerra. Serà descobert i afusellat per desertor. Estava casat i era forner de cal Forner.

Més tard, al 1939, trobarien la mort en la retirada de guerra cap a Franca en Ramon Bartalot Pagès i en Pere Folguera Villaronga. Tots dos van morir a Santa Coloma de Farners. En Ramon Bartalot Pagès també havia estat regidor de l’Ajuntament per part de la Unió de Rabassaires, tenia 38 anys, estava casat i era pagès de Can Refet . En Pere Folguera Villaronga era cosí d’en Pere Villaronga, era solter i feia de pagès a Can Generós. Al moment de la seva mort comptava amb 27 anys.

En Ramon Sariol Castellà era un pagès de 36 anys, encara solter quan va ser cridat per incorporar-se a la Guerra amb la lleva de 1923. Al final de la guerra va aconseguir passar la frontera i va lluitar amb la resistència francesa, però va ser capturat i traslladat al camp d’extermini nazi de Mauthausen on va ingressar al gener de 1941 com a presoner polític espanyol amb el nombre de presoner 6549. Moriria l’any següent al camp de Gusen, l’1 de gener de 1942, amb 39 anys. La seva mare, la Rita Castella que vivia al Mas de La Llagosta (Can Xiquet) rebria la noticia de la seva mort deguda a “Asma bronquial i insuficiència cardíaca”