Guia per a la Raspberry Pi/Configuració avançada


Atenció!
Aquest capítol està orientat a aquells usuaris que utilitzen el sistema operatiu Raspbian Wheezy. Tanmateix, si disposeu de la versió nova del Raspbian (Raspbian Jessie) els paràmetres de configuració seran similars. Tanmateix, no es garanteix la total funcionalitat en el cas d'aquesta última versió.
En un capítol anterior vam parlar d'una aplicació anomenada raspi-config. En aquest capítol aprendreu a utilitzar-lo. Per obrir el menú, escriviu sudo raspi-config a la terminal. Al prémer enter, us hauria d'aparèixer una pantalla blava amb diverses opcions dins d'un quadre gris.

Navegant pel menú[modifica]

Com podeu observar, el ratolí no té cap efecte en aquest menú. Per navegar-hi, haureu d'utilitzar algunes tecles del teclat:

  • Utilitzeu les fletxes amunt i avall per triar l'opció que voleu configurar.
  • Utilitzeu la fletxa de la dreta per anar a les opcions <Select> i <Finish>. Prement la fletxa esquerra tornareu a les opcions.
  • En llista d'opcions molt llargues (per exemple, la llista de zones horàries) podeu utilitzar qualsevol lletra del teclat per anar al primer element que comença amb aquesta lletra. Per exemple, si premeu la lletra L anireu a l'elemen Lisbon (Lisboa).

Opcions del menú[modifica]


Consell
Hi ha algunes opcions que requereixen reiniciar el sistema per prendre efecte. Si modifiqueu alguna d'aquests opcions, el Raspberry Pi us preguntarà si voleu que es reinicïi en sortir del menú.
Les opcions del menú estan en anglès, i és per això que els següents encapçalaments també estan en anglès.

Expand filesystem[modifica]

Si heu instal·lat el Raspbian utilitzant el NOOBS (tal i com es recomana en aquesta guia), podeu ignorar aquesta secció. Si, pel contrari, heu posat la imatge del Raspbian a la targeta micro SD vosaltres mateixos, és possible que hagin quedat més de 3 GB no utilitzats. Escollint aquesta opció, la instal·lació del Raspbian ocuparà aquest espai no utilitzat de manera que us deixarà més espai lliure.

Change user password[modifica]

La contrasenya per defecte és raspberry per l'usuari pi. En aquesta opció podeu canviar la contrasenya de l'ordinador.

Enable boot to desktop or Scratch[modifica]

Podeu canviar el comportament del Raspberry Pi quan s'inicia. Triant l'opció desktop, obrirà directament l'escriptori; i triant l'opció Scratch obrirà l'Scratch. Per defecte, el seu valor és terminal, és a dir que quan s'obri apareixerà una pantalla amb la terminal.

Internationalisation option[modifica]

Premeu Entrar per entrar en un submenú amb les següents opcions:

Change locale[modifica]

Aquí podeu seleccionar un local (una llengua), per exemple en_GB.UTF-8 UTF-8 si vols l'anglès de Gran Bretanya.

Change timezone[modifica]

Seleccioneu el vostra fus horari, començant per una regió com Europe i després triant una ciutat com Madrid.

Change keyboard layout[modifica]

Aquí podeu seleccionar el tipus de teclat que teniu. Pot ser que aquesta opció trigui una estona a carregar-se, perquè ha de llegir totes les tecles del teclat. Normalment, els canvis prenen efecte immediatament, però hi ha la possibilitat que requereixi un reinici.

Enable camera[modifica]

Per utilitzar el mòdul de la càmera l'opció ha d'estar activada (Enabled). Això produirà que com a mínim 128MB de RAM estan dedicats al GPU.

Add to Rastrack[modifica]

Rastrack és un mapa que mostra les ubicacions de totes les Raspberry Pi conegudes que tenen activada aquesta opció. Per afegir la teva ubicació al mapa, activa aquesta opció. El mapa està disponible a rastrack.co.uk.

Overclock[modifica]

El terme overlock es refereix al fet d'augmentar el nombre d'operacions que un ordinador (en aquest cas la Raspberry Pi) por fer cada segon. Per una banda, això provocarà un augment de la rapidesa del sistema, però també pot provocar inestabilitats i un augment de la temperatura. No és gens recomanable augmentar l'overlock més de 700MHz (el valor que té per defecte) si no tens experiència informàtica.

Advenced options (opcions avançades)[modifica]


Consell
Les opcions avançades són opcions per usuaris que tenen coneixements informàtics. Si no disposeu d'aquests coneixements, recomaneu que aneu amb compte en utilitzar-les.

Overscan[modifica]

El terme overscan es refereix a l'addició de marges negres al voltant de la imatge en una pantalla per evitar que aquesta quedi retallada. En alguns monitors, sobretot els antics, la imatge pot queda retallada. Activant aquesta opció, apareixeran marges negres al voltant de la imatge per evitar-ho. Tanmateix, en la majoria de monitors no hauria de ser necessari activar-la.

Hostname[modifica]

Configura el nom visible a la xarxa per la vostra Raspberry Pi.

Memory split[modifica]

Canvia la quantitat de memòria disponible pel GPU.

SSH[modifica]

Activa/desactiva la possibilitat d'accedir a la Raspberry Pi remotament a través de la terminal (veure capítol següent). L'opció està activada per defecte.

Device Tree[modifica]

Activa o desactiva la utilització del device tree. Podeu trobar més informació sobre el Device Tree seguint el següent enllaç: Device Tree a raspberrypi.org (anglès)

SPI[modifica]

Activa o desactiva l'interfície SPI i la càrrega automàtica del kernel SPI. És necessari per productes com PiFace.

I2C[modifica]

Activa o desactiva l'intefície I2C i la càrrega automàtica del kernel I2C.

Serial[modifica]

Activa o desactiva els missatges del kernel o del shell en la connexió serial.

Audio[modifica]

La Raspberry Pi pot emetre àudio a través de dos sistemes: HDMI i jack (el sistema de la majoria d'ordinadors). Si el monitor disposa d'altaveus incorporats, el so s'emetrà per defecte a través de l'HDMI; en cas contrari, s'emetrà pel jack. Si no voleu que la detecció es faci automàticament, utilitzeu aquesta opció per configurar la sortida d'àudio que s'haurà d'utilitzar sempre.

Update[modifica]

Actualitza el raspi-config a l'última versió.

About raspi-config[modifica]

Senzillament, mostra informació sobre l'eina raspi-config. El text que mostra és el següent (anglès): This tool provides a straight-forward way of doing initial configuration of the Raspberry Pi. Although it can be run at any time, some of the options may have difficulties if you have heavily customised your installation.