Vés al contingut

Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Serpol (Thymus serpyllum)

El serpol (Thymus serpyllum) és una espècie de planta del gènere de la farigola o timó (Thymus). És originari d'Europa. És un subarbust prostrat d'uns 2 cm d'alt i uns 10 cm de llarg. Les fulles són persistent i ovals d'uns 3 a 8 mm de llargada. Les flors són menudes i flairoses de color rosa porpra. S'utilitza sobretot per a fer infusions.

Thymus serpyllum 002

Propietats

[modifica]

La planta és tònica i estimulant, antiespasmòdica, útil en afeccions de tipus nerviós, estomacal i desinfectant de les vies digestives, adequada en els trastorns gastrointestinals. És expectorant, l'essència destil•lada de les tiges frescos entra en la composició de gotes contra els refredats de les vies respiratòries superiors, tos i tos ferina, també en la preparació d'ungüents. En usos externs, els banys de serpoll curen les nafres i ferides supurants. Per la epilèpsia en infusió.

Contraindicacions

[modifica]

Embaràs ,lactància, insomni, nerviosisme, ansietat , taquicàrdia.

Mètode de preparació

[modifica]

2gr-4gr per taça. 3 taçes diàries. 20 gr x litre.

Cultiu

[modifica]

Es sembra o esqueixa de primavera a estiu. S’adapta be a climes freds i càlids i a tot tipus de terres. Es planta cada 40cm. Es pot plantar tot l’any. Si es recull en flor té molt més aroma. Es perenne.