Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Saüc

Salta a la navegació Salta a la cerca

El saüc (Sambucus nigra) és un arbust caducifoli del gènere Sambucus, que tradicionalment s'assignava a la família de les Caprifoliàcies però que les recerques genètiques l'han fet ubicar actualment dins la família de les Adoxàcies. Aquest arbust el trobem bàsicament a l'entorn europeu, especialment a les conques del Mediterrani.

Sambucus etimològicament prové de la paraula grega sambuca, nom d'un antic instrument musical utilitzat pels romans fet amb fusta de saüc, i nigra prové del llatí i vol dir negre (referint-se al color dels seus fruits madurs). En català, el saüc rep altres denominacions com saüc verd, saüquer o saüquera, considerats noms populars i sabuc en septentrional.

Sambucus nigra 4

Propietats[modifica]

Expectorant, antireumàtic, antigotós, per l’àcid ùric, afeccions oculars, antiinflamatori, lleugerament laxant, diaforètic, antiviral.

Contraindicacions[modifica]

Els fruïts verds són tòxics, vigilar hipotensió en tractaments amb d’altres diürètics, pot complicar l’embaràs.

Mètode de preparació[modifica]

20gr per Litre. 3 taçes diàries.

Cultiu[modifica]

S’esqueixa de primavera estiu, es talla un tros de rama, es clava al terra i arrela molt fàcilment. S’adapta a tot tipus de climes i terrenys, especialment als climes freds. Neix espontàniament als marges i cases derruïdes. Mesura de tres a sis metres d’ample i uns 10 metres d’alt mes o menys. Es perenne.