Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Onagre (Oenothera Biennis )OLI


Planta herbàcia erecta, robusta i generalment no ramificada, biennal, de 0,5 a 1 m. Presenta espigues estretes de grans flors grogues –inflorescència en raïm- que mantenen el seu color fins a la maduració del fruit. Té 4 pètals i sèpals, ambdós soldats inferiorment en un tub llarg. Pètals de 2-3 cm, obcordiformes, i tub de la corol·la d'1,5 - 4,5 cm. Té 8 estams. Ovari ínfer amb 2-6 lòbuls. Fulles de la roseta estretament lanceolades, llargament peciolades i velloses. Fulles caulinars assegudes, més amples i amb el marge dentat. Fruit de 3 - 3,5 cm de llarg, en càpsula, amb dehiscència longitudinal, cilíndric, vellós, però sense pels i amb la base roja.

D'aquesta planta se n'aprofiten les fulles però principalment les llavors.

Oenothera biennis Rosette

Propietats[modifica]

OLI: Asma, al•lèrgies, diabetis, anticoagulant, vasodilatador,esclerosis, infertilitat, síndromes premenstruals, regulador menstruació, ovaris poliquístics,endometriosis, inflamacions i apilotaments mamaris, impotència masculina, calvície, colesterol, abstinència d’alcohol, esclerosis, artritis reumàtica, malaltia de Crohn, colitis, urticària o pruït, Alzheimer , depressió, èczemes, pell seca, acne, síndrome Raynaud( claudicació circulació perifèrica).

Contraindicacions[modifica]

Epilèpsia.

Mètode de preparació[modifica]

1gr diaris d´oli de les llavors de 1 a 3 preses. Amb infusió de fulla, flor i tiges per a eccémes, ulceres internament i externament.

Cultiu[modifica]

Es sembra, esqueixa (el segon any) o planta de primavera a estiu. Es planta cada 60cm. S’adapta molt be a la Península. Es bianual, el primer any fa una planta amb moltes fulles i el segon any s’aixeca i fa les flors i les llavors.