Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Leonurus cardiaca


La cardíaca, mà de Santa Maria o herba del mal de cor (Leonurus cardiaca del grec leonurus que significa cua de lleó i cardiaca que en grec es refereix tant al cor com a l'estómac) és una planta de la família de les lamiàcies present a gran part d'Àsia i Amèrica del Nord. Malgrat ser una planta d'origen asiàtic, s'ha introduït a la major part d'Europa gràcies al seu cultiu. Als Països Catalans només es troba a l'estatge montà dels Pirineus i de forma rara, i no apareix al País Valencià ni les Illes.

Leonurus cardiaca 206882

Propietats[modifica]

Indicada per alteracions del ritme cardíac d'origen nerviós, com el seu nom indica actua com a calmant sobre el cor, disminuint la pressió sanguínia, mala circulació, angina de pit, neurosis vegetativa, hipertensió (lleugerament). Per menstruacions escasses,estrenyiment, hipertiroïdisme, ajuda a regular la funció cardíaca alterada. Les flors (recol•lectades al estiu) s'utilitzen per alleujar la bronquitis, la diarrea i les regles doloroses (infusió). Indicada per distonies neurovegetatives: ansietat, insomni, taquicàrdia, palpitacions, insuficiència cardíaca lleu, hipertensió arterial. Les seves accions farmacològiques influeixen com a sedant en casos de distonies neurovegetatives com ansietat i insomni, espasmolític, antiarítmic, s'utilitza amb freqüència en taquicàrdies i palpitacions, lleugerament hipotensor. Oxitòcic: afavorint la evacuació del úter al estimular les contraccions miometrials, pel que s'utilitza en situacions de metrorràgies i menorràgies. Emmenagoga pel seu alcaloide,leunocardina, recomanable en la amenorrea, absència de menstruació. Alteracions de l'estómac. Propietats cardiotòniques, adquirides per la essència en petites quantitats de tanins, saponines, flavonoides i glucòsids amargs, que són els més característics. Diaforètica.

Contraindicacions[modifica]

Més de 3gr Leonorus Cardíac; Uterotònica( parts prematurs), embaràs, tractaments mèdics per el cor

Mètode de preparació[modifica]

0, 25gr- 2 gr per tassa d’aigua es fa en infusió, màxim 3 taçes diàries, també es pot fumar. De la part aèria de la planta, florida millor.

Cultiu[modifica]

Es pot sembrar o fer esqueix, neix molt be. El cultiu es fàcil, es pot plantar a ple sol. Es sembra o planta a la primavera o estiu i a la tardor es recull la llavor. Si voleu collir moltes fulles, la heu d’anar tallant al llarg de l’estiu. Es planta cada 40cm. Es Anual.