Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Eucaliptus (Eucalyptus globulus)

Eucaliptus (Eucalyptus) és un gènere de plantes amb flors.

El nom deriva del grec ευκάλυπτος que vol dir "ben cobert".

Adopten la forma d'arbusts o arbres.

És originari d'Austràlia on és dominant en la vegetació. Unes poques espècies es troben a Nova Guinea, Indonèsia i fins i tot a les Filipines. Conreats es troben a llocs de clima temperat i subtropical de tot el món.

Eucalyptus és un dels tres similars gèneres que de vegades s'anomenen tots com eucaliptus, els altres gèneres són Corymbia i Angophora.

Eucalyptus presenta problemes ecològics (en fer-se repoblacions) fora de la seva àrea originària en concret per la seva gran avidesa per xuclar l'aigua i assecar fonts i per la difícil descomposició de les seves fulles fora de la seva àrea natural.

Eucalyptus globulus (Serres de la Madone)

Propietats[modifica]

Ideal per al tracte respiratori i bronquial, nervis, antibiòtic, regenera teixits(regenerador tissular), per a migranyes, antidiabètic .

Contraindicacions[modifica]

Poc tòxic però, a dosis altes, l'oli essencial pot originar gastroenteritis, nàusees, vòmits, hematúria, depressió respiratòria i coma. En persones sensibles, especialment en nens, pot provocar broncospasmes. En aplicació tòpica es donen casos d'intolerància, que cursen amb èczema i pruïja.

Mètode de preparació[modifica]

3 fulles per taça. Especialment utilitzat per fer vapors, en aquest cas es posa un bon grapat.

Cultiu:[modifica]

Es sembra o es fa un esqueix a la primavera o a la tardor. S’adapta be a la península, sobretot a tocar de mar, o al sud d’Espanya, a on gela a partir de -10ºC cap a sota, haurem de plantar les espècies Nitens o Delegatensis, totes les altes espècies son bastant sensibles, son arbres que es poden acabar fent molt alts, fins a 60 metres i molt amples, fins a 10 metres. Sota d’un eucaliptus no trobarem cap herba, es un arbre que inhibeix el creixement de plantes i es un gran absorbidor d’aigua, per això es posa en llocs on es vol absorbir molta aigua.