Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Chanca Pedra (Phyllantus Niruri L)


Phyllanthus at Kadavoor

Propietats[modifica]

Càlculs de vies urinàries, càlculs biliars, cistitis,asma, acné, amenorrea, grans sebacis, biliositat, dermatosi, disenteria, diabetis, excoriacions, hidropesia, hemorràgies, icterícia, matriu, còlics, malària,nefritis, pruïja, rinitis al•lèrgica, salmonel • losi, sarna, secreció uretral, infecció urogenital, infeccions de boca i gola, afeccions venèries, febres palúdiques,trastorns gastrointestinals, trastorns renals, mals de la pell, trastorns inflamatoris del fetge, vesícula i ronyons, antibacterià, astringent, antihepatotóxica, antisèptica, antiviral, citostàtica, diürètica, eupèptica, fortificant, antitèrmica, hipoglucemiant, laxant suau, litolìtica, sedant.

Contraindicacions[modifica]

No menjars irritants, ni administrar a menors de 5 anys.

Mètode de preparació[modifica]

4-5 cullerades en 1 litre d’aigua, es beuen tres taçes d’infusió diàries, durant 10 o 40 dies depenent dolència, es pot barrejar en altres plantes per millorar l’eficiència, com la cua de cavall, pels de blat de moro, baina de mongeta seca, es especial per treure pedres de la vesícula i ronyó, si a la barreja se li afegeix pell de patata, pell de pastanaga o pell de pinya ajuda a la vesícula en la eliminació de càlculs, protegint-la, la Phyllantus Niruri es una planta que desfà els càlculs no els expulsa.

Cultiu[modifica]

Es sembra o planta a la primavera o estiu. La llavor surt a sota de les fulles, és molt petita. Es planta cada 40cm. Es anual.