Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Calèndula

La calèndula o boixac de jardí (Calendula officinalis) és una planta herbàcia que pertany a la família de les asteràcies. El nom genèric, "calèndula", deriva del llatí calendulae que significa "al llarg dels mesos", amb el que es va voler subratllar el llarg període de floració que té aquesta planta; el nom específic, "officinalis", expressa el seu caràcter medicinal.

Noms comuns: boixac de jardí, boixac ver, bojac, calèndula, clavellina de mort, flor de mort, flor de tot l'any, galdiró, clavells grocs, flor d'albat, flor de jaumet, flor de meravella, floreta de Sant Josep, galdirons, garronada, gauges, gauget, gauja, goget, goigs, goja, gojats, groguets, jaumets, llevamà de jardí, llevamal, llevamans, mal d'ulls, meravella i pet de frare

Calendula officinalis and sky

Propietats[modifica]

Colitis, hepatitis,cicatritzant ferides, depurativa fetge, antitumoral, antiberrugues, elimina cucs intestinals, antisèptica, parasiticida, actiu enfront de Tricomones, antiedematosa-antiinflamatoria, reepitelitzant (regenera tissularment, mucílag, flavonoides, triterpens, carotens), estrogènica, emmenagog (estimulen el flux de la sang en la zona pèlvica i l'úter; algunes estimulen la menstruació, flavonoides, fitosterols), aperitiva-eupèptica, colerètica.

Contraindicacions[modifica]

Embaràs per el potencial uterotònic(estimula el part, abortiva).

Mètode de preparació[modifica]

2-6 g per tassa d'aigua es fa en infusió de meitat flors meitat branques.

Cultiu[modifica]

Es pot sembrar o plantar durant tot l’any, però l’època idònia es a la primavera i tardor. Es una planta que pateix molt a l’estiu. Una vegada ja hagi fet suficient llavor, cada any naixerà sola. Es planta cada 25-35cm. Anual.