Guia de plantes medicinals, usos i cultiu/Amor d'hortolà (Galium aparine)

L'apegalòs,apegalosa o rèvola (Galium aparine) és una planta amb flor de la família de les rubiàcies. Aquesta planta rep els següents noms comuns: Apegalosa, apegalós, amor d'hortolà, rèvola, rèbora i herba de gallina. Les propietats del Galium aparine, també les podem associar al Galium verum menys comú, però amb propietats similars i fins i tot més potents. També podem trobar pels camins de tota la península ibèrica el Galium rotundifolium, varietat més rústica, que els curanderos del Pirineu de Lleida, utilitzaven conjuntament amb altres plantes, per desfer tumors.

Amor hortolà

Propietats[modifica]

Infusió de la fulla: Regula tiroides, desinflama ganglis, anti tumoral, tumor de boca, gola i tiroides en especial, astringent, augmenta la producció de llet, espasmolític, diürètic, dolor de dents als nens petits, aperitiu, pedres vesícula, ronyó i vies urinaris, digestions difícils, prostatitis, depuratiu del sistema limfàtic, reumatisme, hidropesia, mala circulació, calmant d'espasmes digestius, Aplicacions en estudi:Hipertensió, antiinflamatori, antisudorìfic, antipirètic, astringent, hipertròfia benigna de pròstata, butllofes, purificador de sang, sensibilitat dels pits / inflamació, càncer, colerètic, prostatitis crònica, refredat comú, cistitis, caspa, desodorant, desintoxicació, diarrea, diürètic, dolor d'oïda, edema, enuresi, epilèpsia, càlcul biliar, gota, hepatitis, efectes hormonals, histèria, immunomodulador, mossegades i picades d'insectes (verinosos), insomni, purificador de ronyons, càlculs renals, laxant, linfadenitis, mastitis (animals), menopausa, trastorns psicològics, relaxació / tensió / ansietat, inquietud, escorbut, erupcions cutànies, malalties estomacals, cremades solars, glàndules inflamades, amigdalitis, úlceres, trastorns urinaris, retraïment dels narcòtics, cicatrització de ferides.). Aplicacions a la pell:Ferides ulceroses, grans, canyelles, problemes de pell, èczemes, dermatitis, es pot aplicar la infusió en cataplasma o el suc de la planta directament Accions generals de la planta: Sudorífic, antiespasmòdic, digestiu, tònic digestiu, diürètic, anti tumoral, desintoxicant, astringent, galactagog, diürètic, activador hepàtic, vesícula i melsa.

Contraindicacions[modifica]

En dosis terapèutiques no en té per les propietats diürètiques cal controlar els tractaments coadjuvants i les interaccions que puguin donar al·lèrgia. Com tot diürètic, s'ha de tenir en compte el beure aigua abundant i menjar molt variat per a no des mineralitzar-se, per si de cas prendre caldos de verdures o aigua de mar.

Mètode de preparació[modifica]

2-5 gr en infusió dos cops al dia o una rameta fresca o culleradeta de postre per vas dos cops al día a no ser que la persona tingui problemes serios de hidropesia, intoxicació, mala circulació, en aquests casos podem prendre fins a litre i mig al dia, però sempre prenent caldos de verdures a part. També es pot prendre el suc de la planta, mitja cullerada, dos o tres cops al dia o fer glopejos si hi ha problemes de càncer bucal o de faringe, problemes de angines, dolor dental,... Es pot prendre tot, flor fulla i branques. En ús tòpic es pot fer en cataplasma de la infusió o el suc de la planta en fresc.

Cultiu[modifica]

Neix molt be de llavor. Es una "mala herba" o "super bona" que neix pels marges, quan la cultivem s'adapta molt be. Es planta cada 30cm. S'adapta a tot tipus de climes, es pot sembrar a la tardor o primavera, aguanta el fred sobretot la rotundifolia, la aparine es pot gelar una mica en climes del Pirineu. Es anual la aparine i la rotundifolia i verum son perennes.