Guia Ubuntu/unity/Fitxers i Carpetes. Propietaris i Permisos Kubuntu

Salta a la navegació Salta a la cerca

Treball amb fitxers i carpetes. Propietaris i permisos[modifica]

A qualsevol sistema GNU/Linux, els fitxers i directoris tenen propietaris i permisos. Per exemple, a tots aquells arxius que heu creat amb el vostre usuari des del Nautilus, se'ls assignarà aquest com a propietari, quedarà associat amb el grup principal al que pertanyi el vostre usuari.

Tindrà els següents permisos.

- Propietari: Vista i modificació del contingut.

- Grup: Vista i modificació del contingut

- Altres: (només) Vista del contingut.

Vegem un exemple: Obriu el gestor de fitxers Dolphin, cerqueu un lloc buit i cliqueu amb el botó dret.

  • Per crear una nova carpeta premeu Crea nou - carpeta .
  • A més de crear una carpeta nova, habreu vist que hi teniu moltes més opcions. Per exemple, al menú Crea nou podreu crear: Fitxer de text, Fitxer HTML, LibreOffice Writer, Enllaç bàsic, etc.

A continuació, comproveu les propietats de qualsevol document fent clic amb el botó dret i premeu Propietats.

A la nova finestra, aneu a la pestanya Permisos. Aquí podreu canviar els permisos de lectura i/o escriptura a més de poder indicar que el document és executable en el cas d'algun arxiu que ho necessiti.

Si aneu a la primera pestanya, General, on diu Tipus, al costat dret hi trobareu una clau anglesa. Si hi feu clic, podreu associar el tipus de fitxer amb programes que el puguin tractar. Per exemple, en el cas, d'un document de text, a més del LibreOffice, hi trobareu algun altre editor de texts. Si hi afegiu un altre programa nou, aquest quedarà relacionat amb tots aquells arxius que tinguin la mateixa extensió que el vostre. Molt útil pel cas dels arxius multimèdia, per tal de poder definir els reproductors de vídeo i àudio que més us agradin.

AQUÍ FALTA CAPTURA PANTALLA PROPIETATS FITXER

En el cas d'una carpeta veureu una captura com la següent.


AQUÍ HI FALTA Propietats carpeta CAPTURA

Des d'aquí, és possible canviar els permisos per a permetre a altres usuaris del sistema (en el cas de tenir-ne) llegir o modificar els vostres documents o carpetes. És important tenir en compte els permisos de la carpeta on es troba el document per a permetre l'accés a tercers.

En el cas de les carpetes, teniu la pestanya Compartició per tal de poder compartir carpetes amb altres usuaris.

Des de propietats de l'arxiu, podreu comprovar que a la pestanya General hi trobareu, entre altres coses, la mida del fitxer i la seva ubicació.