Guia Ubuntu/treballant al núvol

Salta a la navegació Salta a la cerca

Entenem per treballar al núvol o desar documents al núvol, al servei d'emmagatzemar documents o arxius en servidors (ordinadors) per part d'empreses privades.

O sigui, que hi ha empreses que ofereixen un servei, que pot ser gratuït o de pagament, d'emmagatzemament dels nostres arxius a traves d'internet. És prou normal trobar un servei inicial gratuït amb un espai més o menys suficient, i posteriorment augmentar l'espai i/o serveis addicionals amb una quota de pagament.

Aquests tipus de servei no és que siguin una gran novetat, penseu que els serveis de correu com Hotmail o Gmail ja fa molt que existeixen i que són totalment actuals.

En la actualitat l'ús del núvol està a l'ordre del dia. Twitter, Facebook, ect. guarden als seus servidors molta informació: Dades personals, comentaris, vídeos, fotos, i un llarg etcètera.

Si potser esteu dubtant de l'ús d'un editor de texte online pel tema de la privacitat de dades, potser no heu caigut en pensar que esteu fent actualment amb les vostres dades mitjançant el correu electrònic o Facebook o altres programes a través d'internet.

Avantatges de desar dades al núvol[modifica]

- Accés de les dades i programari des de qualsevol lloc del món.

- Lliure manteniment del maquinari (servidors) i del programari online.

- Actualitzacions a l'última versió del programari sense haver de fer res.

- Reducció econòmica de l'equipament informàtic.

- Seguretat. Aquest punt és discutible i no tenim la total certesa. Però és prou raonable que una empresa que vulgui mantindre el seu prestigi tindrà un nivell de seguretat superior que qualsevol particular.

Inconvenients de desar dades al núvol[modifica]

- Falta de seguretat. Realment els nostres arxius estan en mans de tercers. És convenient utilitzar claus d'accés prou robustes per accedir als nostres arxius.

- Privacitat. Els nostres arxius són en un lloc remot del qual no tenim cap control, per la qual cosa és convenient treballar amb una empresa de prestigi.

- Accés remot. La banda ample d'internet és imprescindible.

Alguns serveis d'empreses al núvol[modifica]

Dropbox. Aquest serveis permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius amb ordinadors i dispositius mòbils i compartir-los amb altres usuaris. Hi ha serveis gratuïts i de pagament. Es pot accedir des d'un navegador d'internet i també amb APP per Android, Windows phone, Blackberry IOS.

Google Drive és un servei prestat per Google que substitueix a Google Docs. Els usuaris disposen d'un espai gratuït que pot ser ampliat amb diferents plans de pagament. Amb accés via web des de ordinadors o amb APP per Android o IOS.

iCloud. És una plataforma d'Apple que ofereix serveis als clients de IOS. Es tracta d'una plataforma per editar i compartir documents i permet als usuaris guardar dades per més tard recuperar des de els seus dispositius.

Onedrive és un servei ofert per Microsoft. Amb aquest servei es poden emmagatzemar qualsevol tipus d'arxiu. Ofereix diferents opcions per compartir arxius amb varies plataformes.