Guia Ubuntu/Xubuntu 11.04 LiveCD

Salta a la navegació Salta a la cerca

Abans d'iniciar qualsevol tipus d'instaŀlació, és recomanable fer una copia de seguretat dels arxius importants que tingueu al vostre PC. Per a instaŀlar Xubuntu, o per a provar el Live CD, evidentment us caldrà el CD d'instaŀlació que potser haureu aconseguit d'algun amic. Aquest CD està preparat per a iniciar una sessió en directe i, més tard, la instaŀlació. Però en el cas que tingueu descarregada una imatge baixada d'Internet, haureu de tenir en compte que la imatge ISO caldrà gravar-la en un CD tal com es comenta a continuació. Una imatge ISO no es pot gravar com un CD de dades, sinó que cal gravar-la com el que és, una imatge d'un CD. Per tant, caldrà que feu servir la funció específica del vostre programa de gravació de CD. Per exemple, amb el Nero: Grabar CD desde imagen ISO. O bé amb el Xfburn, que és el programa de gravació de CDs que ja el porta instaŀlat Xubuntu, podeu utilitzar el botó Crema Imatge.

Un cop ja disposeu del CD d'instaŀlació, el poseu al lector de CD i arranqueu el PC. Si s'inicia correctament, hauríeu de visualitzar el logo d'Ubuntu amb un menú amb diverses opcions; si no és així, caldrà que reviseu a la configuració de la BIOS de la placa mare del vostre PC que tingui seleccionada l'arrencada des del CD/DVD. Normalment, es pot accedir a la BIOS en iniciar el PC prement al mateix temps la tecla SUPR, DEL o F2, depenent del PC. No totes les BIOS són iguals, podeu consultar el manual de la placa mare del vostre PC. Si teniu sort, potser ja teniu aquesta opció per defecte i el CD arrenca automàticament. Es pot obtenir alguna informació útil sobre la BIOS aquí http://www.configurarequipos.com/doc317.html i aquí http://ca.wikipedia.org/wiki/BIOS.

Un cop aconseguiu arrencar des del CD, i visualitzeu el menú d'inici de sessió, el primer que es demana és triar l'idioma, podreu veure que la llista és molt completa.


Triar idioma


Tot seguit, una altra finestra us mostrarà 5 opcions.

La primera, Proveu el Xubuntu, la podeu utilitzar amb tota confiança. Aquesta opció carrega el Xubuntu a la memòria Ram del vostre PC sense instaŀlar-ho al disc dur. De tal manera que el podreu provar sense alterar el contingut del vostre PC. A més de fer un tast, també és útil per verificar si Xubuntu detecta correctament el maquinari del PC abans d'iniciar una instaŀlació.

La segona, és per iniciar la instaŀlació al disc dur del PC. Si voleu iniciar la instaŀlació, vegeu el següent capítol Instaŀlació Xubuntu 11.04

Xubuntu Live or install.png

En el cas de triar la primera opció, després d'esperar que es carreguin diversos arxius, hauríeu de visualitzar l'escriptori Xfce. El Xfce és l'entorn gràfic que utilitza el Xubuntu. Altres escriptoris populars de GNU/Linux són: KDE, Unity, LXDE, Gnome, etc.

Cal tenir en compte que treballar des del CD pot ser molt més lent que si estigués instaŀlat al disc dur. (Com a mínim cal tenir 384 MB, per a un funcionament fluid. Tot i que el sistema és capaç d'iniciar amb només 64 MB. Per al Live CD, es recomanen 500 MB)

També es probable que algunes aplicacions no estiguin traduïdes totalment al vostre idioma des del Live CD. Per a sortir del sistema ho podreu fer de tres maneres diferents:

1. A la part superior dreta de la pantalla premeu on diu Ubuntu i tot seguit Atura.

2. A la part superior esquerra premeu el logo de Xfce (un ratolí) i tot seguit Surt.

3. En qualsevol lloc lliure de l'escriptori heu de fer clic dret + aplicacions + surt.


Xubuntu amb Xfce4