Vés al contingut

Guia Ubuntu/Virus

Molta gent diu que no és necessari utilitzar un antivirus amb Ubuntu, Kubuntu o qualsevol sistema GNU/Linux. Si molta gent ho diu, potser deu ser cert. Actualment, pràcticament no hi ha virus per a GNU/Linux. Probablement els usuaris de sistemes operatius Linux tenen menys risc de problemes de virus informàtics però, tot i això, us en parlarem una mica per a qui l'interessi informar-se'n.

Tot i que els virus d'altres sistemes operatius com el Windows i el Mac OS no afecten a l'Ubuntu, el fet d'instal·lar un antivirus pot prevenir que passeu virus als vostres amics. Ara bé, no seria millor animar els vostres amics a fer ús de GNU/Linux? Penseu-hi! Hi ha bastants antivirus comercials, però una bona opció lliure és el ClamAV.

Aquest és un antivirus professional pensat per a ordinadors servidors. Sapigueu que la majoria de servidors d'internet utilitzen sistemes operatius GNU/Linux per la seva fiabilitat i seguretat al igual que molts servidors de xarxes d'oficines comercials. També teniu la possibilitat d'instaŀlar ClamTK, que és un petit programa per utilitzar ClamAV amb un senzill entorn gràfic per fer el seu ús més còmode als usuaris novells de Linux.

Instaŀlació del ClamTK. Executeu el Centre de programari de l'Ubuntu o el Muon del Kubuntu, o el gestor de programari de la vostra distribució Linux. A cerca, escriviu-hi Clam, marqueu l'opció Comprovador de Virus i premeu Instaŀla'l. D'aquesta manera, tindreu instaŀlats el ClamTK i el ClamAV.

El primer cop que inicieu el ClamTK caldrà que s'actualitzi la base de dades de virus. A partir d'aquest moment, s'actualitzarà automàticament sense que calgui la intervenció de l'usuari. Si per qualsevol motiu voleu actualitzar la base de dades manualment, ho haureu de fer com a usuari root (administrador), dons haureu d'obrir un Terminal, Aplicacions – Accessoris – Terminal (Aplicacions - Terminal amb Unity) i executeu:

$ sudo clamtk

Feu clic a Help – Check for Updates. A la pestanya Status, podreu verificar quan es finalitza l'actualització i, aleshores, podreu prémer Close this window per a finalitzar.

Per a iniciar una cerca de virus, primer inicieu ClamTK amb Aplicacions – clamTK – Virus Scanner.

Aleshores tindreu tres opcions: la carpeta Home per al directori Home on hi ha els arxius i carpetes dels usuaris, File per a només un arxiu o Directory per a verificar un directori.