Guia Ubuntu/Unity ubuntu 22.04

Val la pena esmentar que, des dels seus inicis, Ubuntu sempre havia utilitzat en la seva versió principal l'escriptori Gnome. Però des de la versió 11.04 van fer un canvi bastant important. Unity, que fins aquell moment era l'escriptori per les versions netbook, va passar a ser l'escriptori de la versió principal. Un dels arguments per aquest canvi és la lleugeresa d'aquest escriptori, donat que estava pensat per a netbooks que solen tenir recursos de maquinari més ajustats. Potser des de Canonical van pensar que a un ordinador convencional també l'hi aniria molt bé. Potser també ho van fer per un canvi de look, hi ha opinions per a tots el gustos.

El llançador d'aplicacions que hi ha al costat esquerre no és d'un dock com fins ara es podia instal·lar en antigues versions d'Ubuntu, sinó una gran barra de botons (enllaços a programes) que se'n poden afegir i treure. En iniciar un programa que no hi sigui en aquesta barra lateral, aquest apareixerà a la barra indicant que està iniciat, aleshores, fent clic dret sobre el botó del programa, tindreu l'opció d'ancorar l'iniciador del programa a la barra lateral esquerre.

Tecla amb el logo de Windows del vostre teclat, si la premeu tindreu una vista de totes les finestres, tots el programes que teniu en ús poden triar anar al que més us convingui.

Panell superior[modifica]

Activitats Té el mateix ús que la tecla logo de Windows del vostre teclat.

Data i Hora Si la premeu també hi veureu el calendari.

  • Entre el botó d'activitats i el botó Data i hora, si teniu programes en ús apareixerà el programe actiu en pantalla, el que feu ús en aquest precís moment. Si hi feu clic apareixerà un menú per interactuar amb el programa. Per exemple per obrir una nova finestra del navegador, sortir del programe i altres accions.

A la dreta del tot i trobareu un botó amb el logo de xarxa WIF-FI, altaveu i bateria si és un portàtil. Si el premeu tindreu un menú amb les següents opcions:

1. Ajust del so.

2. Ajust brillantor.

3. WI-FI

4. Bluetooth.

5. Bateria.

6. Paràmetres d'energia.

7. Bloqueja. Aneu a fer un riu? Bloqueja la pantalla de manera ràpida.

8. Apaga/Surt.

Panell lateral esquerre[modifica]

En aquest panell hi ha accés directe a alguns programes ja definits. D'amunt a avall:

  • Icona d'instal·lació de l'Ubuntu. En el cas d'utilitzar un Live CD o Live USB.
  • Navegador web FireFox.
  • Fitxers. Obre el navegador de fitxers anomenat Fitxers. Sí, o se, no si han trencat les banyes amb el nom :)
  • Rhythmbox. Per escolat música, ràdio, Podcats.
  • LibreOffice Writer. Editor de texts del paquet ofimàtic LibreOffice.
  • Ubuntu Software. L'instal·lador de programari i actualitzacions, molt fàcil d'utilitzar i gratuït.
  • Ajuda. Si no heu utilitzat Linux mai abans és molt recomanable fer-hi una ullada. Us ajudarà molt per poder utilitzar Ubuntu amb més comoditat i més eficiència. Explica l'ús de l'escriptori GNOME d'Ubuntu i també com canviar al GNOME clàssic que pot ser més senzill per al usuari novell.
  • Paperera.
Addicionalment, si per exemple heu inserit un llapis USB o un disc dur, us apareixerà en aquest llançador.
  • Per acabar, a vall de tot, hi ha la tecla d'accés al programari representada amb un quadre que alhora té nou quadradets petits. Si hi feu clic, tindreu accés a tot el programari que hi teniu instal·lat. També veureu, un cop premuda la tecla, que a la part superior surt el vostre escriptori representat dos cops. Són dos espais de treball independents molt útils si teniu molts programes en ús. Potser en l'espai de treball o escriptori esquerre hi podrireu tindre els programes en ús d'internes, Firefox, Thunderbird, Amule, ect. i al de la dreta els de documents, LibreOffice Writer, Fitxers, Okular, ect. Per tindreu separar o més endreçat i facilitar-ne la cerca.