Guia Ubuntu/Unity ubuntu 13.10

Introducció a l'escriptori Unity[modifica]

Val la pena esmentar que, des dels seus inicis, Ubuntu sempre havia utilitzat en la seva versió principal l'escriptori Gnome. Però des de la versió 11.04 van fer un canvi bastant important. Unity, que fins aquell moment era l'escriptori per les versions netbook, va passar a ser l'escriptori de la versió principal. Un dels arguments per aquest canvi és la lleugeresa d'aquest escriptori, donat que estava pensat per a netbooks que solen tenir recursos de maquinari més ajustats. Potser des de Canonical van pensar que a un ordinador convencional també l'hi aniria molt bé. Potser també ho van fer per un canvi de look, hi ha opinions per a tots el gustos.

El llançador d'aplicacions que hi ha al costat esquerre no és d'un dock com fins ara es podia instal·lar en antigues versions d'Ubuntu, sinó una gran barra de botons (enllaços a programes) que se'n poden afegir i treure. En iniciar un programa que no hi sigui en aquesta barra lateral, aquest apareixerà a la barra indicant que està iniciat, aleshores, fent clic dret sobre el botó del programa, tindreu l'opció d'ancorar l'iniciador del programa a la barra lateral esquerre.

Escriptori Unity fent ús Tecla Tauler


L'accés al programari el trobareu a la tecla Tauler d'Inici, a la part superior de la barra lateral representada amb el logo d'ubuntu. Si hi feu clic, tindreu accés a varis menús i podreu filtrar la cerca prement "Filtra els resultats". També hi podreu accedir fent clic a la tecla representada amb el logo de Windows (entre ctrl i alt).

La tecla amb logo de Windows té dos usos amb Ubuntu: (en el cas del teclat d'un Mac, és la tecla de la poma)

1. Un clic curt per obrir les dreceres de programari.

2. Un clic prolongat per obrir el panell esquerre d'accés a programari. Fixeu-vos que en aquest cas cada icona té un número assignat, així doncs, sense l'ús del ratolí, tindreu l¡opció d'iniciar un programa prenent amb el teclat el número corresponent. Hi ha molta gent que li és més confortable no treure les mans del teclat. També podreu visualitzar una xuleta de les dreçeres del teclat.

Un cop heu accedit a aquest Tauler, a la part inferior hi trobareu diverses icones petites: (d'esquerra a dreta)

1. Retorn a l'inici del Tauler. Aquí apareixen els programes i arxius més utilitzats. Es pot fer una cerca de documents, programes, i qualsevol tipus d'arxiu al vostre PC o al web.

2. Cercador de programes. Hi surten camps amb aplicacions recentment utilitzades, aplicacions instaŀlades i aplicacions disponibles per baixar.

3. Accés a arxius i carpetes. Hi trobareu els documents recents, els descarregats des d'internet i les carpetes predefinides del sistema: Documents, Música, Imatges, Vídeos, Baixades i Escriptori.

4. Vídeos. Al PC i Online.

5. Música. Al PC i Online.

6. Fotos. Al PC i Online.

7. Missatges socials.

A la part superior dreta hi teniu el menú Filtra els resultats per poder filtrar per tipus, data, etc.

Panell superior[modifica]

En aquest panell, en ordre aleatori, de dreta a esquerra hi podreu trobar:

  • La primera icona, en forma de cercle, serveix per: Quant a aquest ordinador (Tipus i versió de S.O., memòria, aplicacions per defecte, etc.). Ajuda de l'Ubuntu (Cal tindre en compte que part d'aquesta documentació és en anglès, a Ubuntu.cat en trobareu en català). Paràmetres del sistema (En parlem amb detall al Capítol Tercer d'aquesta guia). Bloca, per blocar la pantalla i sortir a la pantalla d'entrada; sense tancar els programes en ús. Sessió de convidat, per si voleu deixar el PC a un amic sense risc que malmeti cap document vostre. Surt, per sortir del usuari en ús i tancar tots el programes. Atura temporalment, Reinicia i Atura.

La tercera opció, Paràmetres del sistema, és una de les opcions més útils. En aquesta hi tindreu accés al Centre de Control, amb el qual tindreu control d'infinitats d'opcions de configuració del vostre sistema: Data i Hora, estalvi de pantalla, informació del sistema, comptes d'usuari, teclat, impressió, xarxa, suport d'idioma, etc.

  • Tot seguit, data i hora.
  • Control de volum. Amb el botó esquerre tindreu accés al regulador de volum i preferències de so.
  • Indicador de bateria (en el cas d'un portàtil)
  • Icona representada per un sobre. Accés als programes de comunicació: Xat, Correu, Twitter, Facebook, Ubuntu One.
  • Bluetooth (en el cas que en tingueu)
  • Icona de connexió de xarxa. Amb el botó esquerre podreu triar la connexió, i on diu "Edita les connexions", les podreu configurar.
  • Indicador Idioma Teclat.

Panell lateral esquerre[modifica]

En aquest panell hi ha accés directe a alguns programes ja definits. D'amunt a avall:

  • Tauler. Icona amb logo Ubuntu. Per accedir al programari.
  • Icona d'instal·lació de l'Ubuntu. En el cas d'utilitzar un Live CD.
  • Carpeta de l'usuari. Obre el navegador de fitxers Nautilus.
  • Navegador web FireFox.
  • LibreOffice Writer
  • LibreOffice Calc
  • LibreOffice Impress
  • Centre de programari de l'Ubuntu
  • Paràmetres del sistema
  • Espais de treball. Selecció d'escriptoris. Per triar un espai de treball cal fer doble clic.
  • Paperera