Guia Ubuntu/Ubuntu MATE

Salta a la navegació Salta a la cerca

Una distribució GNU/Linux (també anomenada distro) és una recopilació d'aplicatius i eines conjuntament amb el nucli Linux. Es troben empaquetades d'una determinada manera amb utilitats que facilitaran la configuració del sistema.

Ubuntu MATE (https://ubuntu-mate.org/) és una distribució GNU/Linux basada en Ubuntu fàcil d'usar i orientada tant a l'usuari d'escriptori com al servidor. Es manté a través d'una comunitat de desenvolupadors que reben el suport de l'empresa Canonical, la qual actualment reconeix com un derivat oficial d'Ubuntu. Canonical, empresa subvencionada per un multimilionari africà anomenat Mark Shuttleworth (http://ca.wikipedia.org/wiki/Mark_Shuttleworth), té per objectiu ser un sistema operatiu d'escriptori enfocat a l'usuari mitjà amb poca experiència amb GNU/Linux i amb el compromís de ser subministrat i actualitzat gratuïtament (normalment gairebé cada setmana apareixen noves actualitzacions). A més, ofereix la garantia que cada 6 mesos sortirà una nova versió del sistema. Els guanys econòmics sols provenen del suport tècnic, el que la diferencia de la resta de les altres distribucions comercials.

El projecte Ubuntu MATE va ser fundat per Martin Wimpress y Alan Pope (https://ubuntu-mate.org/team/), el qual va començar com un projecte no oficial d'Ubuntu amb la versió 14.10 al octubre del 2014, tot just un mes més tard es va llançar la versió 14.04 LTS per gaudir de la versió LTS amb suport de lalrga durada, fins Abril del 2019.

Al febrer del 2015, amb el llançament de la versió 15.04, va ser el moment el qual Ubuntu MATE va ser reconegut com a "sabor" oficial d'Ubuntu.

Per redactar aquesta guia d'ús hem utilitzat la versió 14.04 LTS per ser la versió de llarga durada. LTS, que vol dir "Long Term Support", significa Suport de Llarga Durada. Les versions "normals" tenen suport durant 18 mesos i les LTS tres anys.

La seva filosofia es basa en el Manifest Ubuntu, que promou que el programari ha d'estar disponible sense cap cost i amb la possibilitat d'adaptar-lo a les necessitats de cada usuari.

  • Mai es pagarà per Ubuntu. Ni tan sols existeix un preu diferenciador per a una enterprise edition.
  • S'inclouran les millors traduccions i infraestructures d'accessibilitat possibles. D'aquesta manera, Ubuntu estarà a l'abast de moltes persones. Al igual que els seus derivats oficials.
  • La política de versions serà regular i predicible, concretament cada 6 mesos. Tenint la possibilitat d'utilitzar la versió estable o la de desenvolupament. Cada versió tindrà com a mínim suport durant 18 mesos.
  • Ubuntu vol promoure els principis del desenvolupament del programari lliure. Es pretén animar a fer ús del programari, millorar-lo i distribuir-lo.

Actualment, Ubuntu dóna suport a les arquitectures: Intel x86 (IBM-COMPATIBLE PC), AMD64 i PowerPC (MAC). A la distribució, s'inclouen més de 45.000 paquets que van des del nucli Linux fins al Unity, aportant totes les aplicacions necessàries per a l'escriptori, accés a Internet, programació i serveis.

Com a curiositat, la paraula Ubuntu ve de l'Àfrica i significa “Ser humanitari/generós amb els altres”, encaixant així amb l'esperit del programari lliure. La primera versió d'Ubuntu té com a número de versió 4.10, segons la data de creació, any i mes de lliurament. En aquest cas, la data de lliurament va ser l'octubre de 2004, és a dir, mes 10 de l'any 2004. Si combinem aquests números, ens surt 4.10, les successives versions segueixen el mateix procediment. Cada versió també té un nom en clau. En alguns àmbits se'n podria dir nom de fàbrica. Per aquest nom s'utilitza un nom animal (o ésser) amb un adjectiu graciós.

Algunes versions anteriors: Intrepid Ibex, cabra montesa intrèpida; Hardy Heron, Garsa robusta; Dapper Drake, Drac pulcre. A continuació teniu una taula amb totes les versions indicant fins quina data tenen suport per part de Canonical.

Una altra curiositat referent a l'escriptori MATE és que és quasi bé igual que l'escriptori Gnome que utilitzava Ubuntu en els seus inicis, així doncs hi haurà més d'un nostàlgic que estarà encantat amb MATE. Actualment la versió principal d'Ubuntu utilitza l'escriptori Unity.