Vés al contingut

Guia Ubuntu/Ubuntu GNOME

Ubuntu GNOME és un sistema operatiu basat en GNU/Linux i que es distribueix com a programari lliure. És un derivat oficial d'Ubuntu però en comptes d'usar l'entorn d'escriptori Unity, que Ubuntu va adoptar a partir de la seva versió 11.04, usa GNOME. La seva primera versió estable va estar basada en l'Ubuntu 12.10.

Ubuntu (http://ubuntu.com) és una distribució GNU/Linux basada en Debian fàcil d'usar i orientada tant a l'usuari d'escriptori com al servidor. Es manté a través d'una comunitat de desenvolupadors que reben el suport de l'empresa Canonical, la qual ven serveis relacionats amb la distribució. Canonical, empresa subvencionada per un multimilionari africà anomenat Mark Shuttleworth (http://ca.wikipedia.org/wiki/Mark_Shuttleworth), té per objectiu ser un sistema operatiu d'escriptori enfocat a l'usuari mitjà amb poca experiència amb GNU/Linux i amb el compromís de ser subministrat i actualitzat gratuïtament (normalment gairebé cada setmana apareixen noves actualitzacions). A més, ofereix la garantia que cada 6 mesos sortirà una nova versió del sistema. Els guanys econòmics sols provenen del suport tècnic, el que la diferencia de la resta de les altres distribucions comercials.

Per tant, tots els avantatges que trobeu a Ubuntu també els trobareu a Ubuntu GNOME.

La seva filosofia es basa en el Manifest Ubuntu, que promou que el programari ha d'estar disponible sense cap cost i amb la possibilitat d'adaptar-lo a les necessitats de cada usuari.

  • Mai es pagarà per Ubuntu. Ni tan sols existeix un preu diferenciador per a una enterprise edition.
  • S'inclouran les millors traduccions i infraestructures d'accessibilitat possibles. D'aquesta manera, Ubuntu estarà a l'abast de moltes persones.
  • La política de versions serà regular i predicible, concretament cada 6 mesos. Tenint la possibilitat d'utilitzar la versió estable o la de desenvolupament. Cada versió tindrà com a mínim suport durant 18 mesos.
  • Ubuntu vol promoure els principis del desenvolupament del programari lliure. Es pretén animar a fer ús del programari, millorar-lo i distribuir-lo.

Actualment, Ubuntu dóna suport a les arquitectures: Intel x86 (IBM-COMPATIBLE PC), AMD64 i PowerPC (MAC). A la distribució, s'inclouen més de 35.000 paquets que van des del nucli Linux fins al Unity, aportant totes les aplicacions necessàries per a l'escriptori, accés a Internet, programació i serveis. Al Capítol Desè, de la http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu, trobareu informació de què són els paquets de programari.

Com a curiositat, la paraula Ubuntu ve de l'Àfrica i significa “Ser humanitari/generós amb els altres”, encaixant així amb l'esperit del programari lliure. La primera versió d'Ubuntu té com a número de versió 4.10, segons la data de creació, any i mes de lliurament. En aquest cas, la data de lliurament va ser l'octubre de 2004, és a dir, mes 10 de l'any 2004. Si combinem aquests números, ens surt 4.10, les successives versions segueixen el mateix procediment. Cada versió també té un nom en clau. En alguns àmbits se'n podria dir nom de fàbrica. Per aquest nom s'utilitza un nom animal (o ésser) amb un adjectiu graciós.