Vés al contingut

Guia Ubuntu/Ubuntu 11.04 Live CD

Abans d'iniciar qualsevol tipus d'instaŀlació, és recomanable fer una copia de seguretat dels arxius importants que tingueu al vostre PC. Per a instaŀlar l'Ubuntu, o per a provar el Live CD, evidentment us caldrà el CD d'instaŀlació que potser haureu aconseguit d'algun amic. Aquest CD està preparat per a iniciar una sessió en directe i, més tard, la instaŀlació. Però en el cas que tingueu descarregada una imatge baixada d'Internet, haureu de tenir en compte que la imatge ISO caldrà gravar-la en un CD tal com es comenta a continuació. Una imatge ISO no es pot gravar com un CD de dades, sinó que cal gravar-la com el que és, una imatge d'un CD. Per tant, caldrà que feu servir la funció específica del vostre programa de gravació de CD. Per exemple, amb el Nero: Grabar CD desde imagen ISO. O bé amb l'enregistrador de disc Brasero, que ja el porta instaŀlat l'Ubuntu, podeu fer Enregistra una imatge.

Un cop ja disposeu del CD d'instaŀlació, el poseu al lector de CD i arranqueu el PC. Si s'inicia correctament, hauríeu de visualitzar el logo d'Ubuntu amb un menú amb diverses opcions; si no és així, caldrà que reviseu a la configuració de la BIOS de la placa mare del vostre PC que tingui seleccionada l'arrencada des del CD/DVD. Normalment, es pot accedir a la BIOS en iniciar el PC prement al mateix temps la tecla SUPR, DEL, F11 o F2, depenent del PC. No totes les BIOS són iguals, podeu consultar el manual de la placa mare del vostre PC. Si teniu sort, potser ja teniu aquesta opció per defecte i el CD arrenca automàticament.


Un cop aconseguiu arrencar des del CD, i visualitzeu el menú d'inici de sessió, a l'esquerra de la finestra haureu de triar l'idioma, podreu veure que la llista és molt completa.

A la dreta hi teniu dos opcions:

La primera opció Vull provar Ubuntu la podeu prémer amb tota confiança, de fet, al triar aquesta opció, NO s'instaŀlarà res al disc dur del vostre PC. El que fa, és iniciar el sistema des del CD per a poder provar l'Ubuntu sense instaŀlar-lo i, d'aquesta manera, avaluar si us agrada i si convé instaŀlar-lo posteriorment. Gràcies a aquesta opció, podreu provar el sistema GNU/Linux per a comprovar si detecta correctament el maquinari del vostre PC.

La segona opció Instaŀla l'Ubuntu és per a anar directament a la instaŀlació al disc dur sense passar per la sessió Live CD.

En el cas de triar la primera opció, després d'esperar que es carreguin diversos arxius, hauríeu de visualitzar l'escriptori Unity. El Unity és l'actual entorn gràfic que substitueix al Gnome que era el que durant molts anys ha utilitzat Ubuntu. Altres escriptoris populars de GNU/Linux són: KDE, xfce, LXDE, Gnome, etc.


Cal tenir en compte que treballar des del CD pot ser molt més lent que si estigués instaŀlat al disc dur. (Com a mínim cal tenir 384 MB, per a un funcionament fluid. Tot i que el sistema és capaç d'iniciar amb només 64 MB. Per al Live CD, es recomanen 500 MB)

També es probable que algunes aplicacions no estiguin traduïdes totalment al vostre idioma des del Live CD. Per a sortir del sistema, premeu la tecla representada per un cercle amb una ratlla vertical a dintre, de la cantonada superior dreta, tot seguit, premeu Atura. En el cas d'instaŀlació al disc dur, caldrà que tingueu lliures 4 GB. Es recomanen un mínim de 8 GB per a poder afegir programari i gravar documents.