Vés al contingut

Guia Ubuntu/Thunar

Thunar és un gestor d'arxius lleuger per a Linux i altres sistemes, forma part del projecte d'entorn d'escriptori Xfce de de la versió 4.4. tot i que també s'utilitza en altres entorn d'escriptori lleugers. L'autor principal és Benedikt Meurer i està escrit utilitzant les llibreries Gtk.

L'objectiu principal del projecte Thunar es crear un administrador d'arxius que sigui ràpid, fàcil d'utilitzar i amb una interfície clara. Així doncs va ser dissenyat per tenir un temps d'execució i resposta més ràpid que altres administradors d'arxius comuns a Linux com ara Nautilus (que era el que utilitzava Ubuntu fins a la versió 10.10) i Konqueror (el que utilitza Kubuntu) . Per altra banda pot tenir un ampli ventall de funcions gràcies a la seva capacitat per usar connectors (el que coneixem per l'anglès com a (plugin) petits programes que permeten, per exemple, previsualitzar imatges o reproduir àudio directament des de l'administrador d'arxius.

El logo del Thunar està inspirant-se en el déu Thor de la mitologia nòrdica.

Navegador d'arxius Thunar

Si, per exemple, obriu una finestra amb el Thunar (ho podreu fer amb el botó símbol carpeta del quadre inferior), podreu veure a la cantonada superior dreta tres botons que us permeten (de esquerra a dreta):

- Minimitzar: amaga la finestra. Per a poder mostrar-la de nou, cal fer servir el quadre superior on es mostren totes les finestres de l'escriptori en ús.

- Maximitzar o restaurar: fa que la finestra ocupi tota la pantalla o, en cas que ja sigui així, realitza l'acció inversa.

- Tancar.

Per a moure una finestra, podeu prémer amb el botó esquerre sobre la barra superior i, sense deixar-lo anar, arrossegueu la finestra.

A la cantonada superior esquerra, hi ha una petita fletxa que mira avall, si hi feu clic esquerre, apareix un menú que us permet fer les mateixes accions que ja hem comentat i alguna cosa més.

A la part esquerra, hi trobareu una vista en format de dreceres que és molt útil per a treballar amb els vostres arxius.

Si voleu afegir al requadre esquerre una drecera a alguna carpeta, és tan fàcil com fer clic a la carpeta i, sense deixar anar, arrossegar-la al requadre de dreceres.

Si ho preferiu, en lloc de dreceres, podeu canviar el requadre esquerre en format d'arbre. Per fer-ho, al Thunar, premeu Visualitza - Subfinestra lateral - Arbre. Al menú Visualitza hi trobareu moltes opcions per configurar el Thunar al vostre gust.


Amb el menú Vés podeu anar a diferents localitzacions especials:

• Obre el pare. És com pujar un nivell amunt.

• Endarrere. Va a l'últim directori visitat, sigui el que sigui.

• Endavant. Va a l'últim directori visitat abans de fer endarrere.

• Inici. Va al directori home de l'usuari, la seva carpeta d'Inici.

• Paperera. Mostra els fitxers llençats a la paperera des de l'últim cop que es va buidar.

A més d'aquestes localitzacions, també hi són les dreceres.

Per acabar,i, només par a usuaris avançats: es pot obrir el navegador d'arxius Thunar amb drets d'administrador teclejant des del terminal: $ sudo thunar. Cal tenir cura de no esborrar arxius del sistema erròniament!