Vés al contingut

Guia Ubuntu/Què té d'especial Ubuntu MATE

1.Enfocat per als usuaris domèstics.

Ubuntu MATE té la particularitat de retornar al Gnome amb el menú dels seus inicis, el qual era molt intuïtiu i fàcil d'utilitzar. En aquell temps que altres sistemes com Windows tenien encara tot el programari barrejat, Ubuntu amb Gnome ja tenia tres branques: Aplicacions, Llocs i Administració. Fins i tot, dins del menú Aplicacions hi estaven ben endreçades per categories: Oficina, Internet, Jocs, Gràfics, etc.

Doncs bé, l'edició Mate d'Ubuntu ha recuperat aquesta característica tan simple però alhora tant funcional.

Tot i que l'Ubuntu té versions per a tota mena d'ordinadors, està principalment pensat per a PCs domèstics. Moltes distribucions de Linux són molt semblants, tant en la versió per a ordinador domèstic com en la versió per a servidors (potents màquines que fan de servidors d'Internet o grans xarxes empresarials). En el cas d'Ubuntu, els desenvolupadors prenen molta cura que sigui tan potent i segur com qualsevol versió per a servidors, i alhora, amb tot el que un usuari domèstic pot necessitar. Al 2004, quan es va crear l'Ubuntu, Mark Shuttleworth va dir: "Microsoft té la majoria del mercat en el nou camp del PC domèstic. Ubuntu està dissenyat per a corregir aquest error".

És tant versàtil que ara fins hi tot hi ha una versió MATE per l'ordinador Raspberry pi.

2. La filosofia i comunitat d'Ubuntu. GNU/Linux és més una filosofia que un simple sistema operatiu. Ubuntu i els seus derivats tampoc ho són de diferent que Linux.

3. Valors Africans. Ubuntu adquireix el seu nom d'una paraula africana que ve a dir ser humanitari/generós amb els altres. Quant Mark Shuttleworth va fundar el projecte Ubuntu Linux al 2004, va redactar una declaració de principis, basada en aquest concepte i els principis del programari lliure. Resumint una mica, la idea és que el programari informàtic en general hauria de ser a l'abast de tothom, que s'ha de poder fer servir a qualsevol lloc, compartir o modificar. Especialment, també hauria de ser disponible en qualsevol idioma. Ubuntu és gratuït com gairebé la majoria de distribucions GNU/Linux. Les actualitzacions són també gratuïtes (normalment durant 18 mesos o tres anys per les versions de llarga durada com ho és Ubuntu 14.04 MATE edition.)

4. Facilitat d'ús. Ubuntu MATE és més fàcil del que us penseu. El seu entorn de finestres és molt senzill i intuïtiu. Els tres menus de la barra superior faciliten molt la cerca de programari.

En intentar reproduir un arxiu d'àudio comprimit o de vídeo, o de la majoria de formats més populars, si us manca algun connector o plugin, Ubuntu instaŀlarà de forma automàtica tot allò que us calgui. L'únic requisit és tenir disponible una connexió a Internet per a poder baixar els arxius necessaris. Un format d'àudio lliure molt popular és l'ogg; podreu cercar a la web fàcilment música per baixar-la lliurement.

Assistència[modifica]

A http://www.ubuntu.cat/ hi trobaràs: Fòrum, Sala de xat, Llistes de correu i enllaç a la Guia d'Ubuntu per tal d'obetenir ajuda online. També trobaràs molta gent amb ganes d'ajudar a les festes d'instaŀlació que fem semestralment amb cada versió nova d'Ubuntu.