Vés al contingut

Guia Ubuntu/Què CAL fer abans instal·lar Linux Ubuntu

Abans d'iniciar qualsevol tipus d'instal·lació, és recomanable fer una copia de seguretat dels arxius importants que tingueu al vostre PC. Això és important sobre tot si voleu conservar el sistema operatiu que hi teniu i instal·lar Ubuntu o qualsevol altre s.o. Linux conjuntament. Si hi teniu el Windows també és molt recomanable fer una desfragmentació del disc dur abans d'iniciar la instaŀlació.

Avui dia el CD/DVD ha quedat pràcticament en desús, de fet la majoria de ordinadors portàtils ja no el porten. Així doncs el més habitual és baixar d'internet uan imatge ISO amb el s.o. i gravar-lo en un penddrive usb. Tranquils que és prou fàcil, seguiu llegint. O si ho preferiu podeu veure-ho en video:

VIDEO https://dai.ly/k1KnEpMg2GIJbbzm3VF


Com preparar un USB

ETCHER

Etcher és un programa de codi obert i multiplataforma que s’utilitza per escriure fitxers d’imatges com a fitxers .img, .iso.

Permet a l'usuari crear USB d'arrencada. Està desenvolupat per Balena i amb llicència Apache License 2.0.

Etcher és fàcil d’utilitzar fins i tot per als usuaris que no pertanyen a un entorn tecnològic.

És compatible amb Windows, Mac OS i Linux.

Amb Etcher, podeu gravar ràpidament les vostres imatges del sistema operatiu que hagueu triat en targetes SD o unitats flash USB.


Com instal·lar Etcher

Aneu al web https://www.etcher.net/

Premeu Download Etcher

Trieu "Etcher for Linux x64 (64-bit) (AppImage) LINUX X64"

Aneu a la carpeta de descàrregues i feu doble clic al arxiu descarregat, alguna cosa semblant a "balenaEtcher-1.18.8-x64".

Un cop instal.lat el trobareu al menú accessoris.

El ús és ben senzill, 1, 2, 3, Flash!

1. Select Image. Seleccioneu la imatge que us heu descarregat.

2. Select Drive. Seleccioneu el vostre llapis USB.

3. Premeu Flash! i en 4 o 5 minuts llestos. Bufar i fer ampolles!


LINUX Live sesion, prova-ho sense instaŀlar-ho

VIDEO: https://dai.ly/k6Jfh0ut8mZ244zm5ek per si no teniu ganes de llegir

Un cop ja disposeu del USB d'instal·lació, el poseu a la connexió disponible usb i arranqueu el PC. Si s'inicia correctament, hauríeu de visualitzar el logo de la vostra distribució o del menú del GRUB. Si no és així, caldrà que reviseu a la configuració de la BIOS de la placa mare del vostre PC que tingui seleccionada l'arrencada des del USB. Normalment es pot accedir a la BIOS en iniciar el PC prement la tecla SUPR, DEL, F11 o F2, depenent del PC. No totes les BIOS són iguals, podeu consultar el manual de la placa mare del vostre PC. Si teniu sort, potser ja teniu aquesta opció per defecte i el CD o USB arrenca automàticament.

Menú del GRUB

Després de prémer "Try or Install Ubuntu" veureu la següent pantalla o semblant.

Benvingut. Prova o Instaŀla OPCIÓ A

Heu de prémer "Vull Provar Kubuntu" per tal de carregar-lo a la memòria RAM y no tocar res del disc dur. Sense alterar cap dada del vostre equip i només comprovar què tal va i si detecta bé el vostre maquinari. Fixeu-vos que també podeu triar l'idioma. Aquesta es la finestra que normalment es veu amb Ubuntu, Kubuntu i algunes distribucions. Un escriptori complert amb el seu programari inclòs i totalment funciona. Podreu usar el Firefox per navegar per internet, potser LibreOffice per crear algun documente, i altres programes. Això sí, tal com hem dit, sense alterar res del s.o. que ja tingueu i, en apagar l'equip no es guardar


En el cas del KDE neon i altres distribucions, no hi ha la finestra de benvinguda que hem comentat i carrega directament l'escriptori tal qual una Live Lesion. El aquesta finestra també podreu triar l'idioma. Veieu la següent captura. Són finestres una mica diferents però que fan la mateixa funció.
Benvingut. Prova o Instaŀla OPCIÓ B


Prova o Instal.la

Si no heu tingut l'opció A doncs a l'opció B hi teniu dos opcions:

L'opció Prova el sistema Ubuntu la podeu prémer amb tota confiança, de fet, al triar aquesta opció, NO s'instaŀlarà res al disc dur del vostre PC. Al igual que l'opció A (és el mateix) el que succeeix, és que s'inicia el sistema des del USB per a poder provar l'Ubuntu sense instaŀlar-lo i, d'aquesta manera, avaluar si us agrada i si convé instaŀlar-lo posteriorment. Gràcies a aquesta opció, podreu provar el sistema GNU/Linux per a comprovar si detecta correctament el maquinari del vostre PC.

Prova o Instal.la

L'opció Instaŀla el sistema Ubuntu és per a anar directament a la instaŀlació al disc dur sense passar per la sessió Live.

En el cas de triar la primera opció, després d'esperar que es carreguin diversos arxius, hauríeu de visualitzar l'escriptori d'Ubuntu. Si utilitzeu KDE neon, tal com hem comentat abans, des de l'inici ja anireu directament al l'escriptori KDE Plasma.

Tingueu en compte que és probable que algunes aplicacions no estiguin traduïdes totalment al vostre idioma des del Live CD o USB. Això queda solucionat quan el sistema és instal·lat al disc dur. Amb KDE neon, com que no hi ha l'opció de triar l'idioma, us sortirà tot en anglès pel Live USB. Però tranquils, que al iniciar l'instal·lador si que podreu triar el vostre idioma habitual i quedarà totalment instal·lat en l'idioma escollit.

Per a sortir del sistema Ubuntu, primer premeu sobre les icones de volum i xarxa a la cantonada superior dreta, tot seguit premeu la tecla representada per un cercle amb una ratlla vertical a dintre, llavors premeu Atura per apagar l'equip. Els documents que hi tingueu o hageu creat es perdran, així com qualsevol canvi que hageu fet e l'escriptori.

Per sortir del sistema Kubuntu, primer premeu sobre el botó rodó que hi ha a la cantonada inferior esquerra i després premeu Atura.

Escriptori Ubuntu 23.04
Escriptori Kbuntu 23.10 Live_Sesion
Escriptori Cinnamon Ubuntu 24.04