Guia Ubuntu/Què CAL fer abans instal·lar Linux

Salta a la navegació Salta a la cerca

Abans d'iniciar qualsevol tipus d'instal·lació, és recomanable fer una copia de seguretat dels arxius importants que tingueu al vostre PC. Això és important sobre tot si voleu conservar el sistema operatiu que hi teniu i instal·lar Ubuntu o qualsevol altre s.o. Linux conjuntament. Si hi teniu el Windows també és molt recomanable fer una desfragmentació del disc dur abans d'iniciar la instaŀlació.

Per poder instaŀlar la vostra distribució Linux al disc dur del vostre PC us caldrà un CD/DVD o USB amb l'Ubuntu preparat per poder iniciar la instaŀlació. Amb Linux és molt habitual disposar d'un CD(DVD o USB amb el s.o. llest per ser provat sense instaŀlar i/o instaŀlar després.

Val la pena recordar que amb un USB anirà més ràpid. Tenint en compte que el CD està quedant en desús i fins hi tot ja molts ordinadors portàtils ni en porten, en aquesta guia només us explicarem com preparar un Live USB. Però si voleu preparar un Live CD/DVD molt fàcilment trobareu molta informació per internet.

Si un amic us ha passat un d'aquest suports amb el vostre Linux ja preparat, genial, us estalviareu la feina de fer-ho i podreu anar directament al següent capítol d'instal·lació. Si no és així, tranquils que és prou fàcil, seguiu llegint.


Com preparar un USB

ETCHER

Etcher és un programa de codi obert i multiplataforma que s’utilitza per escriure fitxers d’imatges com a fitxers .img, .iso.

Permet a l'usuari crear USB d'arrencada. Està desenvolupat per Balena i amb llicència Apache License 2.0.

Etcher és fàcil d’utilitzar fins i tot per als usuaris que no pertanyen a un entorn tecnològic.

És compatible amb Windows, Mac OS i Linux.

Amb Etcher, podeu gravar ràpidament les vostres imatges del sistema operatiu que hagueu triat en targetes SD o unitats flash USB.

https://www.etcher.net/

Descàrregues per Windows, Linux i Mac: https://www.etcher.net/download/

BalenaEtcher v1.5.97.png

El ús és ben senzill, 1, 2, 3, Flash!

1. Select Image. Seleccioneu la imatge que us heu descarregat.

2. Select Drive. Seleccioneu el vostre llapis USB.

3. Premeu Flash! i en 4 o 5 minuts llestos. Bufar i fer ampolles!LINUX Live sesion, prova-ho sense instaŀlar-ho

Un cop ja disposeu del CD/DVD o USB d'instal·lació, el poseu al lector de CDs o connexió usb i arranqueu el PC. Si s'inicia correctament, hauríeu de visualitzar el logo de la vostra distribució Linux (Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint, ect), si no és així, caldrà que reviseu a la configuració de la BIOS de la placa mare del vostre PC que tingui seleccionada l'arrencada des del CD/DVD o USB. Normalment es pot accedir a la BIOS en iniciar el PC prement la tecla SUPR, DEL, F11 o F2, depenent del PC. No totes les BIOS són iguals, podeu consultar el manual de la placa mare del vostre PC. Si teniu sort, potser ja teniu aquesta opció per defecte i el CD o USB arrenca automàticament.

Un cop aconseguiu arrencar des del CD/DVD o USB, i visualitzeu la finestra de benvinguda, a l'esquerra de la finestra haureu de triar l'idioma, podreu veure que la llista és molt completa.

En el cas del KDE neon no hi ha la finestra de benvinguda que hem comentat i carrega directament l'escriptori KDE tal qual una Live Lesion.

Finestra de Benvinguda

A la dreta hi teniu dos opcions:

La primera opció Vull provar Ubuntu la podeu prémer amb tota confiança, de fet, al triar aquesta opció, NO s'instaŀlarà res al disc dur del vostre PC. El que succeeix, és que s'inicia el sistema des del CD o USB per a poder provar l'Ubuntu sense instaŀlar-lo i, d'aquesta manera, avaluar si us agrada i si convé instaŀlar-lo posteriorment. Gràcies a aquesta opció, podreu provar el sistema GNU/Linux per a comprovar si detecta correctament el maquinari del vostre PC.

Instaŀla Ubuntu 11.10.png

La segona opció Instaŀla Ubuntu és per a anar directament a la instaŀlació al disc dur sense passar per la sessió Live.

En el cas de triar la primera opció, després d'esperar que es carreguin diversos arxius, hauríeu de visualitzar l'escriptori d'Ubuntu. Si utilitzeu KDE neon, tal com hem comentat abans, des de l'inici ja anireu directament al l'escriptori KDE Plasma.

Tingueu en compte que és probable que algunes aplicacions no estiguin traduïdes totalment al vostre idioma des del Live CD o USB. Això queda solucionat quan el sistema és instal·lat al disc dur. Amb KDE neon, com que no hi ha l'opció de triar l'idioma, us sortirà tot en anglès pel Live USB. Però tranquils, que al iniciar l'instal·lador si que podreu triar el vostre idioma habitual i quedarà totalment instal·lat en l'idioma escollit.

Per a sortir del sistema, premeu la tecla representada per un cercle amb una ratlla vertical a dintre, a la cantonada superior dreta, tot seguit, premeu Atura. Els documents que hi tingueu o hageu creat es perdran, així com qualsevol canvi que hageu fet e l'escriptori.

Per instaŀlar feu clic a la icona d'instal·lació que trobareu a l'escriptori.