Guia Ubuntu/Programes de Windows a Ubuntu

Puc fer córrer programes de Windows amb l'Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu o derivats?[modifica]

Sí. Es pot fer executant-los amb un programa anomenat Wine. Per defecte, no ve instal·lat a l'Ubuntu (ni versions derivades) però el podeu afegir molt fàcilment amb Centre de programari de l'Ubuntu o amb el Centre de programari Muon. . El seu ús encara és més senzill; qualsevol aplicació per al Windows acostuma a tenir un arxiu executable amb extensió .exe o .com, que podreu executar amb wine fent clic amb el botó dret del ratolí o fins i tot fent-li doble clic amb el botó esquerre tal com faríeu amb el Windows. La resta de la instaŀlació serà igual que amb el Windows.

Si no trobeu Wine al gestor de programari també el podreu instalar des de el Terminal:

sudo apt install wine

Ara bé, no tots els programes del Windows funcionen bé amb Linux, cal tenir en compte que no és una cosa normal. El més adient amb GNU/Linux és utilitzar programes per a GNU/Linux, la resta son experiments que poden anar millor o pitjor.

Al Linux Mint també hi és disponible al Gestor de Programari.

Si en executar un arxiu de windows, obteniu un error que us diu l'arxiu no és executable, us cal fer el següent:

Feu clic dret a l'arxiu i aneu a Propietats, aleshores a la pestanya Permisos heu de marcar l'opció Permet executar aquest fitxer com un programa, tot seguit ja el podreu utilitzar.

Normalment al instal.lar wine els arxius .exe de Windows queden associats a aquest programa. Però si no és així i veieu que al obrir un arxiu windows no ho fa wine i potser o fa el gestor de programes d'Ubuntu donant un error no us preocupeu i des de el Terminal executeu la seüent ordre:

cp /usr/share/doc/wine/examples/wine.desktop $HOME/.local/share/applications/

ara ja haurie d'obrir wine automàticament els arxiu executables de Windows.