Vés al contingut

Guia Ubuntu/Ofimàtica amb l'OpenOffice.org

OpenOffice[modifica]

OpenOffice és una Suite ofimàtica formada per diverses eines molt semblant a la de Microsoft Office.

Si aneu a Aplicacions – Ofimàtica, podreu gestionar bases de dades, fulls de càlcul, presentacions i documents de text.

L'OpenOffice desa els documents en format Open Document, ISO 26300, per tal que siguin accessibles des de molts programes (AbiWord, Lotus, Google Docs, etc). Donat que és un estàndard obert i ben documentat, teniu la garantia de poder-los obrir en un futur encara que utilitzeu diferents versions de l'OpenOffice. Al contrari, Microsoft Office, utilitza un format propi complicat i desconegut, que sovint té l'inconvenient de no poder obrir els documents del seu propi format quant utilitzeu versions diferents del Microsoft Office.

Desar els documents en format per a MS Office és una mala idea perquè restringeix la utilitat dels documents, i la facilitat de compartir-los amb altra gent. És més lògic utilitzar un format com el de l'OpenOffice que es pot gestionar amb més programes, alguns dels quals són lliures i a l'abast de tothom. Si ho preferiu, també hi ha la possibilitat de compartir documents en format pdf. L'OpenOffice ens ho posa molt fàcil. Si teniu un document obert amb OpenOffice només caldrà que feu clic a Fitxer – Exporta com a PDF ... tot seguit, a la mateixa carpeta on teniu el document creat, hi trobareu el mateix document en format pdf; document que ningú tindrà cap problema per llegir, format molt requerit avui en dia en copisteries si teniu intenció de demanar una copia impresa.

Cal saber què, quan deseu un document amb l'OpenOffice.org per defecte ho farà en format Open Document.

Dit tot això i, si encara, per al motiu que sigui, voleu desar un document en format MS Office, amb tots els desavantatges que això comportarà. A continuació us explicaré com fer per a desar els documents en format Microsoft Office, per defecte.

Aneu a Eines – Opcions – Carrega/Desa - General, on diu Format de document per defecte cal indicar desar sempre com a Microsoft Word per als documents de text, Microsoft Excel per als fulls de càlcul i Microsoft PowerPoint per a les presentacions.

També hauríeu de posar a Configuració de la Llengua el vostre idioma preferit.

Ajuda per l'OpenOffice[modifica]

Per a aprendre a utilitzar l'OpenOffice.org, us recomano:

- Llibres d'OpenOffice.org a http://www.librosdelinux.com/

- Tutorials a http://superalumnos.net/recetario

- Més informació: http://ca.openoffice.org

Instaŀlar un corrector ortogràfic[modifica]

Per a instaŀlar un corrector ortogràfic a l'OpenOffice us caldrà un arxiu amb extensió oxt. que trobareu molt fàcilment amb qualsevol cercador des de internet.

Per exemple, per al diccionari d'espanyol, aquí teniu varis arxius:

http://es.openoffice.org/programa/diccionario.html

O bé, el de català aquí:

http://extensions.services.openoffice.org/project/dict-catalan

Un cop tingueu l'arxiu es_ES.oxt descarregat, el que cal fer és el següent:

1. Obriu l'OpenOffice.

2. Aneu a Eines – Gestor d'extensions ...

3. Premeu Afegeix i cerqueu l'arxiu descarregat al vostre ordinador.

4. Un cop seleccionat i instaŀlat, només us caldrà reiniciar l'OpenOffice per poder utilitzar el nou diccionari.

Alguns trucs[modifica]

Copiar i enganxar amb el ratolí. Normalment feu clic al menú Edita per prémer copia i després, en un altre texte o lloc, clic amb el botó dret i enganxa. Amb l'Ubuntu també ho podreu fer, però d'una manera més senzilla.

Anem a provar-ho. En un texte qualsevol, seleccioneu unes quantes paraules amb el botó esquerre del ratolí. Pot ser heu pensat en fer clic al menú Edita? i prémer Copia? No us cal! Amb Linux és molt més fàcil. Just el moment que heu seleccionat el texte, ja ha quedat copiat a la memòria "Mouse buffer" i no cal prémer cap tecla més.

Ara, feu clic en un altre lloc del document, o bé en un document diferent per moure el cursor allà, sense desseleccionar el texte triat inicialment i feu clic amb el botó del mig del ratolí (o clic a la roda, si el botó del mig és una roda). Com podreu comprovar, el texte que vau seleccionar prèviament ara ha estat enganxat.

Macros per estalviar feina[modifica]

Una Macro a l'OpenOffice és una seqüència d'ordres que es poden executar amb un sol clic.

Per exemple, si sovint feu un tipus de document amb lletra negreta, cursiva, mida 12, i justificat per fer una revista, podeu crear una macro i anomenar-la revista. Per fer-ho aneu al menú Eines - Macros - Enregistra una macro. Feu a l'OpenOffice tots els ajustos que vulgueu: negreta, cursiva, mida 12, justificat, etc. Tot seguit, a la finestreta nova que ha aparegut feu clic a Atura l'Enregistrament. Una finestra emergent us demanarà un nom per la macro, poseu-lo i premeu Desa. Per acabar Tanca. Per defecte quedarà enregistrada a Les meves macros.

Per executar una macro feu el següent: Eines - Macros - Executa una macro ... Al menú Les meves macros trobareu la que heu creat, feu clic a Run. Tot seguit ja tindreu el vostres ajustos definits.