Vés al contingut

Guia Ubuntu/Ofimàtica amb LibreOffice

LibreOffice[modifica]

LibreOffice és un paquet ofimàtic lliure derivat de l'OpenOffice desenvolupat per The Document Foundation, a causa de la compra de Sun Microsystems per Oracle, i en virtut de la llicència Mozilla.

Amb Ubuntu (versió base) a la barra lateral esquerre de l'escriptori hi trobareu icones per iniciar LibreOffice per tal de poder gestionar bases de dades, fulls de càlcul, presentacions i documents de text. Altres distribucions Linux al Menú Aplicacions > Ofimàtica (o bé Oficina) al igual que l'Ubuntu MATE. Al Xubuntu o Ubuntu Budgie Menú > Ofimàtica. També el podreu iniciar prement la tecla Super i escrivint LibreOffice.

Algunes distribucions com el KDEneon el trobareu al Menú > Aplicacions > Oficina.

LibreOffice desa els documents en format Open Document, ISO 26300, per tal que siguin accessibles des de molts programes (AbiWord, Lotus, Google Docs, etc). Donat que és un estàndard obert i ben documentat, teniu la garantia de poder-los obrir en un futur encara que utilitzeu diferents versions del LibreOffice o de l'OpenOffice. Al contrari, Microsoft Office, utilitza un format propi complicat i desconegut, que sovint té l'inconvenient de no poder obrir els documents del seu propi format quant utilitzeu versions diferents del Microsoft Office (això és un gran inconvenient!).

Desar els documents en format per a MS Office és una mala idea perquè restringeix la utilitat dels documents, i la facilitat de compartir-los amb altra gent. És més lògic utilitzar un format com el del LibreOffice que es pot gestionar amb més programes, alguns dels quals són lliures i a l'abast de tothom. Si ho preferiu, també hi ha la possibilitat de compartir documents en format PDF. El LibreOffice us ho posa molt fàcil. Si teniu un document obert amb LibreOffice només caldrà que feu clic a Fitxer > Exporta com a PDF ... tot seguit, a la mateixa carpeta on teniu el document creat, hi trobareu el mateix document en format pdf; document que ningú tindrà cap problema per llegir; format molt requerit avui en dia en copisteries si teniu intenció de demanar una copia impresa.

Cal saber què, quan deseu un document amb LibreOffice, per defecte ho farà en format Open Document. Opcionalment també hi és l'opció de desar els documents amb el format de MS. Per exemple, si teniu obert un document de text, el podreu desar amb el format de MS fent clic a Fitxer > Anomena i desa... > Tipus de Fitxer i triar l'opció Microsoft Word 97/2000/XP (doc).

Dit tot això i, si encara, per al motiu que sigui, voleu desar un document en format MS Office, amb tots els desavantatges que això comportarà. A continuació us explicaré com fer per a desar els documents en format Microsoft Office, per defecte.

Aneu a Eines > Opcions > Carrega/Desa > General, on diu Tipus de document > Sempre desa com a, cal indicar desar sempre com a Microsoft Word per als documents de text, Microsoft Excel per als fulls de càlcul i Microsoft PowerPoint per a les presentacions.

També hauríeu de posar a Configuració de la Llengua el vostre idioma preferit.

Instaŀlar un corrector ortogràfic[modifica]

Per a instaŀlar un corrector ortogràfic al LibreOffice us caldrà un fitxer amb extensió .oxt que trobareu molt fàcilment amb qualsevol cercador des d'internet.

Per exemple, per al diccionari d'espanyol:

He de fer clic on diu "Download Extension". Si hi ha més d'un arxiu podeu triar la última versió. Si hi diu s.o. Windows no us preocupeu que també funciona amb Linux. Només us heu de fixar que la extensió del fitxer sigui .oxt (que és el tipus de fitxer compatible amb el LibreOffice) per exemple podria ser es_es.oxt

O bé, el de català aquí:

Un cop tingueu el fitxer es_ES.oxt descarregat, el que cal fer és el següent:

 1. Obriu el LibreOffice.
 2. Aneu a Eines > Extensions ...
 3. Premeu Afegeix i cerqueu l'arxiu descarregat al vostre ordinador.
 4. Un cop seleccionat i instaŀlat, només us caldrà reiniciar LibreOffice per poder utilitzar el nou diccionari.

Per corregir tot el text podeu prémer la icona Abc o prémer F7.

Si només voleu corregir una paraula l'hi podeu fer clic dret a sobre. Si no hi veieu l'idioma recentment afegit heu de prémer Més per poder triar-lo i afegir-lo.

Alguns trucs[modifica]

Copiar i enganxar amb el ratolí.

Normalment feu clic al menú Edita per prémer copia i després, en un altre texte o lloc, clic amb el botó dret i enganxa. Amb l'Ubuntu també ho podreu fer, però d'una manera més senzilla.

Anem a provar-ho. En un texte qualsevol, seleccioneu unes quantes paraules amb el botó esquerre del ratolí. Pot ser heu pensat en fer clic al menú Edita? i prémer Copia? No us cal! Amb Linux és molt més fàcil. Just el moment que heu seleccionat el texte, ja ha quedat copiat a la memòria "Mouse buffer" i no cal prémer cap tecla més.

Ara, feu clic en un altre lloc del document, o bé en un document diferent per moure el cursor allà, sense desseleccionar el texte triat inicialment i feu clic amb el botó del mig del ratolí (o clic a la roda, si el botó del mig és una roda). Com podreu comprovar, el texte que vau seleccionar prèviament ara ha estat enganxat.


Macros per estalviar feina[modifica]

Una macro a LibreOffice és una seqüència d'ordres que es poden executar amb un sol clic.

Per exemple, si sovint feu un tipus de document amb lletra negreta, cursiva, mida 12, i justificat per fer una revista, podeu crear una macro i anomenar-la revista.

Enregistrament d'una macro

 • Obriu el document per al qual voleu enregistrar una macro.
 • Trieu Eines > Macros > Enregistra una macro.

Si l'element del menu Eines > Macros > Enregistra una macro no hi és, assegureu-vos que la funció d'enregistrament de les macros es troba activa a Eines > Opcions > LibreOffice > Avançat. Cal marcar la casella Habilita l'enregistrament de macros.

Per poder activar la funció d'enregistrament tingueu en compte que heu de tindre instaŀlat l'entorn JAVA. Ho podreu fer amb el Centre de Programari del Ubuntu si hi instaŀleu el paquet "Libre Office - Paquet ofimàtic compatible amb el format estàndard de documents ODF. Mantingut per The Document Foundation."

IMPORTANT: Quan instal·leu aquest paquet, verifiqueu que hi teniu marcada la casella "Java Runtime Environment."

Tot seguit es mostra un petit quadre de diàleg, Enregistra una macro, que només conté el botó Atura l'enregistrament.

 • Feu les accions que voleu que s'enregistrin al document. (Per exemple: canviar tipus lletra, tamany, ect.)
 • Feu clic a Atura l'enregistrament.
 • Apareix el diàleg Macro, on podeu desar la macro i executar-la.

Si voleu avortar l'enregistrament sense desar la macro, feu clic al botó Tanca del diàleg Enregistra una macro.

 • Per desar la macro, seleccioneu l'objecte on voleu que es desi la macro al quadre de llista Desa la macro a.
 • Si voleu que es desi la macro en una biblioteca o un mòdul nou, feu clic al botó Biblioteca nova o Mòdul nou i introduïu el nom de la biblioteca o del mòdul.
 • Introduïu un nom per a la macro nova al quadre de text Nom de la macro. No utilitzeu paraules clau del Basic per al nom.
 • Feu clic a Desa.


Utilitzant una macro

Obriu el LibreOffice. Trieu Eines > Macros > Executa una macro ...


Limitacions de l'enregistrador de macros

Les accions següents no s'enregistren:

 • No s'enregistra l'obertura de finestres.
 • No s'enregistren les accions que feu en una finestra diferent d'aquella en què heu iniciat l'enregistrador.
 • No s'enregistren els canvis de finestra.
 • No s'enregistren les accions que no estan relacionades amb els continguts del document; per exemple, els canvis que feu al diàleg Opcions, l'organitzador de macros o la personalització.
 • Les seleccions només s'enregistren si es fan amb el teclat (desplaçament del cursor); quan s'utilitza el ratolí, no s'enregistren.
 • L'enregistrador de macros només funciona al Calc i al Writer.