Vés al contingut

Guia Ubuntu/Multimèdia amb Xubuntu 11.04

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Xubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

El Xubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat anteriorment, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que el Xubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Xubuntu us ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Xubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar (en el cas que hi manquin, donat que, si a l'inici de la instaŀlació heu marcat la casella instaŀla el programari de terceres parts, ja tindreu el necessari per reproduir mp3). Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional del Xubuntu amb el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Cal cercar el paquet: programari restrictiu addicional del Xubuntu


Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

- http://www.magnatune.com

- http://www.musicalibre.es

- http://www.culturalliure.cat


Reproducció de DVD comercials[modifica]

La majoria dels DVD comercials estan xifrats amb CSS (Content Scrambling System). Els reproductors que porta l'Ubuntu són capaços de llegir els DVD sense protecció, però per a poder desxifrar el CSS i poder llegir tots els DVD cal que instal·leu al vostre sistema el paquet libdvdcss.

Ho podreu fer amb el Terminal executant la següent ordre:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Si ho preferiu, els usuaris avançats, podreu trobar totes les versions de libdvdcss aquí: http://ftp.eq.uc.pt/software/unix/Linux/debian-multimedia/pool/main/libd/libdvdcss/

També teniu disponible més informació (en anglès) en aquest enllaç:

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

L'únic inconvenient és que encara la versió d'aquest programa que tenen actualment els dipòsits del Xubuntu no està traduït al català. Xubuntu, per defecte, instaŀla la versió estable 2.1 que no té traducció al català tal com he comentat. Ara bé, sembla què, la versió 3.0 en desenvolupament, si que l'estan traduint, aleshores, haurem d'esperar una mica.

Informació útil sobre l'àudio: Imagination no suporta MP3. Aleshores, si teniu arxius MP3 que voleu aprofitar, primer els haureu de transformar en un altre format. Per aquesta tasca, podeu utilitzar l'Audacity. http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Multim%C3%A8dia#Audacity

DeVeDe[modifica]

DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits, per a poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.

Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari de l'Ubuntu. Està traduït al català i és molt versàtil.

Aquí trobareu una guia d'ús: Http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=Devede

Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

  * Windows
  * GNU/Linux
  * Mac OS 9 i OS X
  * Unix
  * Solaris 10

Característiques

  * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
  * Gravar i reproduir sons
  * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
  * Efectes digitals
  * Eliminar sorolls.
  * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'ubuntu.


Enregistrador de discs[modifica]

Al Xubuntu, per defecte, hi ve instaŀlat el Xfburn.

Aquesta eina d'enregistrament de CDs i DVDs té un entorn gràfic molt fàcil d'utilitzar i no té cap secret. Podreu fer discs de dades, d'àudio, etc.

Un altre programa d'enregistrament de discs molt popular als sistemes operatius basats amb Linux és el K3b. Aquesta utilitat fa moltes més coses que el Brasero. l Xubuntu no ve instaŀlat per defecte, per la qual cosa haureu d'utilitzar el Centre de Programari de l'Ubuntu o un altre utilitat d'instaŀlació.

K3b és un programa originari de l'escriptori KDE. És per això què, recent instaŀlat a l'Ubuntu amb escriptori Gnome, us el trobareu amb l'idioma en anglès. El motiu és que us faltarà l'arxiu de traducció al català del KDE. Però no us espanteu que instaŀlar-ho és molt fàcil. L'únic que heu de fer és, amb Synaptic, instaŀar aquest paquet: kde-|10h-ca o bé language-pack-kde-ca

Si teniu cap dubte referent al synaptic, feu un cop d'ull al capítol Instaŀlació de Programari d'aquesta guia.

Un tutorial molt bo del K3b el trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b

Al Centre de Programari de l'Ubuntu també hi teniu disponible el Brasero. Aquests programa, semblant al Xfburn, també és molt senzill. A més, inclou al menú Eines una utilitat per editar cobertes.

Ambdós programes, a l'Ubuntu, els trobareu a Aplicacions - So i vídeo.


Reproductors Multimèdia[modifica]

gmusicbrowser

Gmusicbrowser és una màquina de discos de codi obert per a grans col.leccions d'arxius mp3/ogg/flac/mpc/ape, escrit en Perl. Donat que el Parole ens ha semblat més senzill, en aquesta guia no hi aprofundim amb el gmusicbrowser.

Reproductor de suports Parole

Parole és un reproductor de mitjans moderns d'ús senzill basat en GStreamer pensat per encaixar bé a l'escriptori Xfce. Aquest ha estat dissenyat amb la simplicitat, velocitat i aprofitament de recursos adient a un escriptori lleuger com ho és el Xfce.

Si voleu que Parole reprodueixi molts formats, feu un cop d'ull als punts 1 i 2 del apartat multimèdia d'aquesta guia.

Al Menú d'aplicacions - Multimèdia hi trobareu el Parole. Un cop iniciat, amb el menú Suport podreu obrir qualsevol arxiu del vostre PC. Al menú Edita podreu canviar les preferències del Parole i amb Visualitza podreu tindre Pantalla completa o ajustar la Relació d'aspecte. Per la resta, no té cap secret, és com la majoria de reproductors.


Convertidor de vídeo WinFF[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i molst altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és Una Coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú Multimèdia.

Fem un exemple pràctic. Si pot ser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD feu el següent:

1. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

2. On diu Converteix, seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

3. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

4. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

5. Per acabar, premeu Converteix.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari hi trobareu la feina feta.

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.