Guia Ubuntu/Multimèdia amb Lubuntu

Salta a la navegació Salta a la cerca

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Ubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

Lubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat anteriorment, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que el Lubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Lubuntu ens ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Lubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari del Lubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional de l'Ubuntu amb el Centre de Programari del Lubuntu.

Cal cercar el paquet: ubuntu-restricted-extras


Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

Jamendo té per escoltar online uns menús per temes: Rock, Pop, Electrònica, Clàssica, Jazz. Podreu escoltar la música sense propaganda, està molt bé.

- http://www.magnatune.com

Magnatune té una mica més de varietat que Jamendo, Hard Rock, Hip-Hop, etc. La llàstima és que, si no us feu membres de pagament, haureu de escoltar una mica de propaganda.

- http://www.musicalibre.es

- http://www.culturalliure.cat

A continuació, una taula amb el formats suportats per Lubuntu.

Connector Tipus Arxiu Inclòs amb Ubuntu Suportat per l'Ubuntu
MP3 .mp3 No * Si
Ogg .ogg Si Si
Flac .flac Si Si
Windows Media Audio .wma No Si *2
Wave .wav Si Si
MPEG-1 .mpg No Si
MPEG-2 .mpg No Si
Raw DV .dv Si Si
Quicktime .mov No Si
Windows Media Video .wmv No Si
AAC Audio .m4a No Si
 • * Durant la instałlació teniu l'opció de marcar "Instałla programari de terceres parts" per tal d'instałlar el connector que reprodueix l'MP3.
 • *2 La instałlació d'aquests connectors comporten la instałlació de programari privatiu que poden ser o no ser legals al vostre país.

Reproducció de DVD comercials[modifica]

La majoria dels DVD comercials estan xifrats amb CSS (Content Scrambling System). Els reproductors que porta el Lubuntu són capaços de llegir els DVD sense protecció, però per a poder desxifrar el CSS i poder llegir tots els DVD cal que instal·leu al vostre sistema el paquet libdvdcss.

Ho podreu fer amb el Terminal executant la següent ordre:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Si ho preferiu, els usuaris avançats, podreu trobar totes les versions de libdvdcss aquí: http://ftp.eq.uc.pt/software/unix/Linux/debian-multimedia/pool/main/libd/libdvdcss/

També teniu disponible més informació (en anglès) en aquest enllaç:

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari del Lubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

Ara bé allò de "tinc dues notícies, una de bona i una de dolenta. quina vols sentir primer?"

La bona: Imagination ja pot utilitzar arxius MP3, cosa que en versions anteriors no feia.

La dolenta: Encara no està traduït al català, i sembla que la cosa triga més del que s'esperava.

DeVeDe[modifica]

DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits i poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.

Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari del Lubuntu. Està traduït al català i és molt versàtil.

Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

  * Windows
  * GNU/Linux
  * Mac OS 9 i OS X
  * Unix
  * Solaris 10

Característiques

  * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
  * Gravar i reproduir sons
  * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
  * Efectes digitals
  * Eliminar sorolls.
  * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho utilitzeu el Centre de Programari del Lubuntu.


Enregistrador de discs[modifica]

Al Lubuntu, per defecte, hi ve instaŀlat el Xfburn. Disponible al menú So i Vídeo.

Aquesta eina d'enregistrament de CDs i DVDs té un entorn gràfic molt fàcil d'utilitzar i no té cap secret. Podreu fer discs de dades, d'àudio, cremar imatges, etc.

Un altre programa d'enregistrament de discs molt popular als sistemes operatius basats amb Linux és el K3b. Aquesta utilitat fa moltes més coses que el Xfburn. Al Lubuntu no hi ve instaŀlat per defecte, per la qual cosa haureu d'utilitzar el Centre de Programari del Lubuntu o un altre utilitat d'instaŀlació.

K3b és un programa originari de l'escriptori KDE. És per això què, recent instaŀlat a l'Ubuntu amb escriptori LXDE, us el trobareu amb l'idioma en anglès. El motiu és que us faltarà l'arxiu de traducció al català del KDE. Però no us espanteu que instaŀlar-ho és molt fàcil. L'únic que heu de fer és, amb Synaptic (Eines del Sistema - Gestor de Paquets Synaptic), instaŀar aquest paquet: kde-|10h-ca

Si no ha estat suficient, i K3b continua en anglès, proveu d'instaŀlar també aquest paquet: language-pack-kde-ca

Un tutorial molt bo del K3b el trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b

Ambdós programes els trobareu al Menú So i vídeo.

Convertidor de vídeo WinFF[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és Una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari dl Lubuntu, instaŀlar el Winff. El tindreu disponible al menú So i vídeo.

Fem un exemple pràctic. Si potser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD, obriu el programa WinFF, que el trobareu al menú So i Vídeo per fer feu el següent:

1. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

2. On diu Converteix (sota el menú "detalls de la sortida", seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

3. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

4. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

5. Per acabar, premeu el botó Converteix (amb símbol dues fletxes) a la part superior.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari hi trobareu la feina feta, o bé a la carpeta que haureu assignat.

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.

Sound converter[modifica]

Un conversor d'arxius multimèdia. Té sortida per a Ogg vorbis, FLAC, Wav, MP3. Si l'instaŀleu amb el Centre de Programari, marqueu les caselles on hi diu GStreamer.

Sound Juicer Àudio CD extractor[modifica]

Amb aquest programa, que és disponible al Centre de Programari, podreu extreure l'àudio dels vostres CDs per tal de tindre una còpia. Us recomanem que instal·leu tots els paquets recomanats gstreamer.

Al menú Edita - Preferències podreu configurar Sound Juicer canviant, entre altres coses, tot això: Carpeta on desar la Música, triar lector CD (si en teniu més d'un), noms de les pistes i format de sortida.

Cheese[modifica]

Programa que us permet gravar vídeo amb la webcam i afegir efectes prou divertits. Els més menuts s'ho passen d'allò més bé.

Editors de vídeo[modifica]

Openshot, Kino i Avidemux són editors de vídeo potents però alhora de fàcil ús.

RecordMyDesktop[modifica]

Si voleu enregistrar tot allò que feu amb el vostre escriptori, aquest és el vostre programa. Més tard, potser voldreu compartir el vídeo creat amb els vostres amics per diversió o per instruir-los.

Minitube[modifica]

Aplicació per veure vídeos online i baixar-los al vostre PC. Un cop instaŀlat, el tindreu disponible a So i vídeo.

Mesclador DJ[modifica]

T'agrada la música? Amb Ubuntu també podràs fer de DJ amb Mixxx, disponible al Centre de Programari.

Aquí més informació: http://www.mixxx.org/

De moment només disponible en anglès.