Vés al contingut

Guia Ubuntu/Multimèdia amb Kubuntu

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Kbuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

El Kubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat anteriorment, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que el Kubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Kubuntu us ho ha posa molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Kubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Nomès us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Extres restrictius del Kubuntu amb el Centre de Programari Muon.


Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

Jamendo té per escoltar online uns menús per temes: Rock, Pop, Electrònica, Clàssica, Jazz. Podreu escoltar la música sense propaganda, està molt bé.

- http://www.magnatune.com

Magnatune té una mica més de varietat que Jamendo, Hard Rock, Hip-Hop, etc. La llàstima és que, si no us feu membres de pagament, haureu de escoltar una mica de propaganda.

- http://www.musicalibre.es

- http://www.culturalliure.cat

A continuació, una taula amb el formats suportats per l'Ubuntu.

Connector Tipus Arxiu Inclòs amb Ubuntu Suportat per l'Ubuntu
MP3 .mp3 No * Si
Ogg .ogg Si Si
Flac .flac Si Si
Windows Media Audio .wma No Si *2
Wave .wav Si Si
MPEG-1 .mpg No Si
MPEG-2 .mpg No Si
Raw DV .dv Si Si
Quicktime .mov No Si
Windows Media Video .wmv No Si
AAC Audio .m4a No Si
 • * Durant la instałlació teniu l'opció de marcar "Instałla programari de terceres parts" per tal d'instałlar el connector que reprodueix l'MP3.
 • *2 La instałlació d'aquests connectors comporten la instałlació de programari privatiu que poden ser o noser legals al vostre país.

Reproducció de DVD comercials[modifica]

La majoria dels DVD comercials estan xifrats amb CSS (Content Scrambling System). Els reproductors que porta Kubuntu són capaços de llegir els DVD sense protecció, però per a poder desxifrar el CSS i poder llegir tots els DVD cal que instal·leu al vostre sistema el paquet libdvdcss.

Ho podreu fer amb el Terminal executant la següent ordre:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Si ho preferiu, els usuaris avançats, podreu trobar totes les versions de libdvdcss aquí: http://ftp.eq.uc.pt/software/unix/Linux/debian-multimedia/pool/main/libd/libdvdcss/

També teniu disponible més informació (en anglès) en aquest enllaç:

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari Muon el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú Multimèdia.

L'únic inconvenient és que encara la versió d'aquest programa que tenen actualment els dipòsits del Kubuntu no està traduït al català. Segons diuen l'estan traduint, però això està trigant una mica més del previst.

Informació útil sobre l'àudio: Imagination no suporta MP3. Aleshores, si teniu arxius MP3 que voleu aprofitar, primer els haureu de transformar en un altre format. Per aquesta tasca, podeu utilitzar l'Audacity.

http://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Multim%C3%A8dia#Audacity

DeVeDe[modifica]

DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits i poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.

Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari Muon. Està traduït al català i és molt versàtil.

Aquí trobareu una guia d'ús: Http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=Devede

Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

  * Windows
  * GNU/Linux
  * Mac OS 9 i OS X
  * Unix
  * Solaris 10

Característiques

  * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
  * Gravar i reproduir sons
  * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
  * Efectes digitals
  * Eliminar sorolls.
  * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho al Kubuntu, utilitzeu el Centre de Programari Muon.

Enregistrador de discs[modifica]

Un dels programes estrella del Kde és le K3b. Aquest programa l'han inclòs moltes distribucions de Linux. És el programa d'enregistrament de discs més popular i versàtil dels sistemes operatius basats amb Linux.

El seu ús no té cap secret, és molt senzill. Si voleu més informació en el següent enllaç teniu disponible un tutorial molt bo: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b

Convertidor de vídeo WinFF[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és Una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari Muon, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú Multimèdia.

Fem un exemple pràctic. Si pot ser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD feu el següent:

1. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

2. On diu Converteix, seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

3. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

4. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

5. Per acabar, premeu Converteix.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari hi trobareu la feina feta.

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.