Guia Ubuntu/Multimèdia Ubuntu Budgie
Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.
[modifica]És molt probable que una de les utilitats del vostre ordinador sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.
Recordeu que l'instaŀador d'Ubuntu inclou una opció per instaŀar els connectors multimèdia per MP3 i altres formats. Si no ho heu fet tranquils, en intentar reproduir un arxiu MP3 se us demanarà d'instaŀar el que faci falta.
També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que podeu instal·lar-lo amb el Centre de programari. Només us cal cercar VLC. Reprodueix molts formats: Ogg, MP2, MP3, etc. Us el recomano, és molt versàtil.
Adobe Flash
Adobe Flash es refereix tant al programa d'edició multimèdia com a l'Adobe Flash Player, escrit i distribuït per Adobe, que utilitza gràfics vectorials, imatges de mapa de bits, so, codi i flux de vídeo i àudio bidireccional. És molt popular en jocs online des de el navegador web i animacions d'imatges.
Els fitxers de Flash, generalment amb extensió SWF, poden aparèixer a les pàgines web per ser vistos amb el reproductor Adobe Flash Player o Gnash.
Per afegir-lo al vostre navegador web:
1. Anem al accés del programari i triem el menú Eines del sistema - Fonts de programari.
2. A la pestanya Altre programari marquem les caselles on hi diu Associats de Canonical.
3. Premeu Tanca. Se us demanarà que actualitzeu les fonts. Accepteu-ho prement actualitza.
4. Obriu un Terminal. Premeu Utilitats - Tilix.
També podeu clicar la tecla d'accés al programari i escriure "Terminal". Premeu Tilix o Xterm.
Heu d'escriure la ordre: sudo apt-get install adobe-flashplugin
i prémer Retorn (intro).
En aquest moment s'instal·larà el plugin d'Adobe però no estarà disponible immediatament al vostre navegador web. Per tal que la instaŀlació sigui efectiva, caldrà que tanqueu tots els navegadors i tornar a obrir-los, llavors si que tindreu el pluguin disponible.
Imagination. Presentació de fotos amb música.
[modifica]Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.
Abans d'instaŀlar Imagination, per poder utilitzar el format MP3 i altres, es recomana instal·lar el Programari restrictiu addicional del Ubuntu (ubuntu-restricted-extras), tal com es comenta al punt 1 d'aquest capítol.
Imagination encara no està traduït al català, però veureu que el seu ús és ben senzill.
En el cas de tindre aquest error: "Failed to execute child process "avconv" (No existe el archivo o el directorio)." Obriu el Gestor de Programari, a "cerca" poseu-hi avconv i us apareixerà el paquet "libav-tools", instaŀleu-lo i ho tindreu solucionat. També es pot fer amb el Gestor de paquets Synaptic.
Imagination està disponible a la majoria de gestors de programaris de Linux, però si no el trobeu al vostre gestor el podreu instaŀlar des de el Terminal amb la següent comanda:
sudo apt-get install imagination
DeVeDe
[modifica]DeVeDe és un programa fàcil d'utilitzar per a crear DVDs amb els vostres vídeos preferits i poder reproduir-los al vostre reproductor domèstic o ordinador. A més, en el cas de voler posar varis vídeos a un mateix DVD, teniu l'opció de crear un menú d'inici per a poder triar entre els diferents vídeos.
Per instal·lar-ho, podeu utilitzar el Centre de programari de l'Ubuntu. Està traduït al català i és molt versàtil.
Aquí trobareu una guia d'ús:
http://www.guia-ubuntu.com/index.php/DeVeDe
Audacity
[modifica]Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.
Està disponible en català.
Plataformes en les que està disponible
* Windows * GNU/Linux * Mac OS 9 i OS X * Unix * Solaris 10
Característiques
* Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres. * Gravar i reproduir sons * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada. * Efectes digitals * Eliminar sorolls. * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp
Font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity
Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'Ubuntu.
Enregistrador de discs
[modifica]A l'Ubuntu hi trobareu o bé hi podreu instal·lar varies aplicacions per gravar CDs o DVDs.
Enregistrador de discs Brasero ve inclòs amb Ubuntu) és una eina d'enregistrament de CDs i DVDs que té un entorn gràfic molt fàcil d'utilitzar i no té cap secret. Podreu fer discs de dades, d'àudio, etc. Al menú Eines hi trobareu una utilitat per editar cobertes. Xfburn és l'aplicació que ve inclosa amb Xubuntu, també molt fàcil d'utilitzar.
Un altre programa d'enregistrament de discs molt popular als sistemes operatius basats amb Linux és el K3b. Aquesta utilitat fa moltes més coses que el Brasero. A l'Ubuntu no ve instaŀlat per defecte, per la qual cosa haureu d'utilitzar el Centre de Programari de l'Ubuntu o un altre utilitat d'instaŀlació.
K3b és un programa originari de l'escriptori KDE. És per això què, recent instaŀlat a l'Ubuntu amb escriptori Gnome, us el trobareu amb l'idioma en anglès. El motiu és que us faltarà l'arxiu de traducció al català del KDE. Però no us espanteu que instaŀlar-ho és molt fàcil. L'únic que heu de fer és, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu instaŀar aquests paquets: language-pack-kde-ca i language-pack-kde-ca-base. Si ho voleu també els podreus instaŀlar amb el Terminal: $ sudo apt-get install language-pack-kde-ca i sudo apt-get install language-pack-kde-ca-base.
Un tutorial molt bo del K3b el trobareu aquí: http://ca.wikipedia.org/wiki/K3b
Ambdós programes, a l'Ubuntu, els trobareu a Aplicacions - So i vídeo. Al Xubuntu a Menú - Multimèdia.
Convertidor de vídeo WinFF
[modifica]WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.
FFmpeg és una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.
Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú So i vídeo o Menú - Multimèdia.
Fem un exemple pràctic. Si potser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD, obriu el programa WinFF, que el trobareu al menú So i Vídeo per fer feu el següent:
1. On diu Converteix (sota el menú "detalls de la sortida", seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.
2. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".
3. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.
4. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.
5. Per acabar, premeu el botó Converteix (amb símbol dues fletxes) a la part superior.
A la carpeta principal (home) del vostre usuari o bé a la carpeta que haureu assignat, hi trobareu la feina feta, .
Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.
Soundconverter
[modifica]Un conversor d'arxius multimèdia. Té sortida per a Ogg vorbis, FLAC, Wav, MP3. Si l'instaŀleu amb el Centre de Programari, marqueu les caselles on hi diu GStreamer.
Sound Juicer Àudio CD extractor
[modifica]Amb aquest programa, que és disponible al Centre de Programari, podreu extreure l'àudio dels vostres CDs per tal de tindre una còpia. Us recomanem que instal·leu tots els paquets recomanats gstreamer.
Al menú Edita - Preferències podreu configurar Sound Juicer canviant, entre altres coses, tot això: Carpeta on desar la Música, triar lector CD (si en teniu més d'un), noms de les pistes i format de sortida.
Cheese
[modifica]Programa que us permet gravar vídeo amb la webcam i afegir efectes prou divertits. Els més menuts s'ho passen d'allò més bé.
Editors de vídeo
[modifica]Openshot, Kino i Avidemux són editors de vídeo potents però alhora de fàcil ús.
RecordMyDesktop
[modifica]Si voleu enregistrar tot allò que feu amb el vostre escriptori, aquest és el vostre programa. Més tard, potser voldreu compartir el vídeo creat amb els vostres amics per diversió o per instruir-los.
Vokoscreen (enregistra el teu escriptori)
[modifica]Vokoscreen és un programa una mica més complert que el RecordMyDesktop. El teniu disponible en català al Centre de Programari.
A la primera pestanya del programa, on podeu iniciar-pausar-aturar, podreu triar enregistrar tota la pantalla, una finestra o bé una àrea que escolliu. A la segona pestanya amb un símbol d'un micro hi teniu dues opcions a triar. Monitor of Audio Intern Estèreo Analògic seria per enregistrar l'àudio que es reprodueix d'alguna aplicació del PC i Audio Intern Estèreo analògic seria pel micro del PC per si voleu dir res. Podreu seleccionar una opció, les dues o cap. A la tercera pestanya hi podreu triar el format de sortida, mkv, mp4, gif. A la quarta pestanya el lloc on desareu el vídeo i a la quinta pestanya si també voleu activar la càmara. Com podreu veure és molt complert i fàcil.
Com baixar vídeos del YOUTUBE
[modifica]- Minitube
Minitube és una aplicació per veure vídeos online i baixar-los al vostre PC. Està disponible al Centre de Programari de l'Ubuntu, un cop instaŀlat, el tindreu disponible a So i vídeo. El seu ús és molt senzill.
- ClipGrab
Aquest altre programa, a més de descarregar el vídeo íntegrament, també té l'opció de baixar només l'àudio.
Per instalar-lo executeu les següents ordres des del Terminal:
1. sudo add-apt-repository ppa:clipgrab-team/ppa
2. sudo apt-get update
3. sudo apt-get install clipgrab
Per iniciar-lo el trobareu al menú Internet.
No hi ha disponible l'idioma català però si Español i Anglès.
El seu ús és també ben senzill. Search, cerca vídeo; triar el Format de sortida, vídeo o només àudio; per acabar Grab this Clip!
- 4K Video Downloader
Aquest al igual que ClipGrab també podreu triar el vídeo o només l'àudio. No està disponible l'idioma català però si castellà. Per si de cas no ha detectat bé l'idioma del vostre sistema, podreu canviar-lo al menú Tools - Preferences... - Language.
El seu ús és molt senzill. Aneu al YouTube amb el vostre navegador d'internet i cerqueu un vídeo. Copieu l'enllaç i al 4k Video Downloader feu clic a Pegar Enlace i tot seguit a descargar vídeo. Llavors tindreu dues opcions: Descargar video o Extraer Audio.
Hi ha una opció d'ús gratuït amb certes limitacions. Però si voleu el programa complert i sense anuncis només us costarà uns "14 euros de por vida!". Tampoc és gaire car, oi que no!.
Mesclador DJ
[modifica]T'agrada la música? Amb Ubuntu també podràs fer de DJ amb Mixxx, disponible al Centre de Programari.
Aquí més informació: http://www.mixxx.org/
De moment només disponible en anglès.