Vés al contingut

Guia Ubuntu/Multimèdia/RaspberryPI MATE

Formats multimèdia més comuns. Instaŀlar els connectors.[modifica]

És molt probable que una de les utilitats del vostre equip Raspberry sigui la reproducció d'arxius multimèdia. Reproduir àudio, veure pel·lícules, DVD, etc.

Per a fitxers d'àudio, el format més comú és l'MP3, que té problemes de patents en alguns països i no és gens recomanable, tot i que, si ho voleu, Ubuntu també és capaç de reproduir-lo. Com és natural, Microsoft té el seu propi format privatiu, el Windows Mèdia Àudio, també conegut com a WMA. Un format molt comú per a escoltar la radio a Internet és el Real Àudio. Existeix un altre format, Ogg Vorbis, d'alta qualitat, que té l'avantatge de ser lliure i no té problemes de patents. Ben fàcilment podreu descarregar-vos música en format Ogg.

L'Ubuntu, per defecte, només pot reproduir els formats lliures i sense problemes de patents. Però tal com he comentat, si voleu reproduir formats no lliures, a pesar de les seves restriccions i inconvenients, a continuació, veureu com poder reproduir-los tots.

Cal saber que de tots els formats anomenats anteriorment, Windows només pot reproduir els formats propis de Microsoft. Els MP3 i altres formats, necessitant, igual que l'Ubuntu, la instaŀlació de connectors addicionals per a reproduir-los. En aquest aspecte, Ubuntu ens ho ha posat molt fàcil. En intentar reproduir un arxiu Mp3, Ubuntu us informarà de quins connectors cal instaŀlar. Si premeu que sí que els voleu, ho farà de forma automàtica i tot seguit podreu reproduir-los.

També podeu provar amb el reproductor “VLC Media Player” que al Ubuntu MATE ve inclòs. Us el recomano, és molt versàtil.

Per poder utilitzar aplicacions que facin servir mpeg, java, TrueType, Flash, també podeu instaŀlar-vos el paquet de Programari restrictiu addicional de l'Ubuntu amb el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Cal cercar el paquet: ubuntu-restricted-extras

Llocs on descarregar lliurement música en format Ogg:

- http://www.jamendo.com/es

Jamendo té per escoltar online uns menús per temes: Rock, Pop, Electrònica, Clàssica, Jazz. Podreu escoltar la música sense propaganda, està molt bé.

- http://www.magnatune.com

Magnatune té una mica més de varietat que Jamendo, Hard Rock, Hip-Hop, etc. La llàstima és que, si no us feu membres de pagament, haureu de escoltar una mica de propaganda.

- http://www.musicalibre.es


Si voleu utilitzar el vostre Raspberry com centre multimèdia per al vostre TV us recomanem que us instaŀleu el Open Source Media Center

El Open Source Media Center pot reproduir perfectament películes HD a pantalla complrerta, cosa que el MATE no pot si el vídeo "pesa" molt.

https://osmc.tv/

Configuració Audio[modifica]

El Raspberry Pi té dos sortides d'àudio: HDMI i Jack estèreo. Podreu canviar la sortida sempre que vulgueu.

Si el vostre monitor HDMI o TV té inclosos altaveus podreu reproduir el so mitjançant el cable HDMI. Però si ho voleu també podreu fer sortir l'àudio pel jack estèreo. Si la vostra pantalla té altaveus el so sortirà pel cable HDMI per defecte; si no hi ha altaveus hauria del sortir els o pel jack estèreo. Això es fa automàticament i es pot donar el cas que no sigui el vostre desig, llavors tindreu l'opció de canviar-ho manualment.

Canviant la sortida d'àudio

Hi ha dos maneres per canviar la sortida d'àudio

Des de el TERMINAL

Obriu el Terminal: Aplicacions - Eines del Sistema - Terminal del MATE

La següent ordre canvia la sortida d'àudio cap al HDMI

amixer cset numid=3 2

Així haureu ajustat la sortida a l'opció 2, que és l'HDMI. Si canvieu el 2 per un 1 la sortida quedarà configurada pel jack analògic. L'ajust per defecte és 0, que és l'opció automàtica.

RASPI-CONFIG

Obriu el raspi-config amb la següent ordre des de el Terminal

sudo raspi-config

Seleccioneu l'opció "ADVANCED OPTIONS" i premeu ENTER, llavors seleccioneu l'opció "ÀUDIO" i premeu Enter.

Aquí també hi trobareu les dues opcions que hem explicat més amunt, també la 0 automàtic.

Imagination. Presentació de fotos amb música.[modifica]

Si voleu fer un passi de fotos amb àudio, títols i transicions, amb un programa senzill, aquest és el que us cal. Amb el Centre de programari de l'Ubuntu el podreu instaŀlar i després el trobareu al menú So i vídeo.

Abans d'instaŀlar Imagination, per poder utilitzar el format MP3 i altres, es recomana instal·lar el Programari restrictiu addicional del Ubuntu (ubuntu-restricted-extras), tal com es comenta al punt 1 d'aquest capítol.

Imagination encara no està traduït al català, però veureu que el seu ús és ben senzill.

En el cas de tindre aquest error: "Failed to execute child process "avconv" (No existe el archivo o el directorio)." Obriu el Gestor de Programari, a "cerca" poseu-hi avconv i us apareixerà el paquet "libav-tools", instaŀleu-lo i ho tindreu solucionat. També es pot fer amb el Gestor de paquets Synaptic.

Imagination està disponible a la majoria de gestors de programaris de Linux, però si no el trobeu al vostre gestor el podreu instaŀlar des de el Terminal amb la següent comanda:

sudo apt-get install imagination


Audacity[modifica]

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.

Està disponible en català.

Plataformes en les que està disponible

  * Windows
  * GNU/Linux
  * Mac OS 9 i OS X
  * Unix
  * Solaris 10

Característiques

  * Importar i exportar WAV, MP3 i Ogg Vorbis entre d'altres.
  * Gravar i reproduir sons
  * Editar usant les opcions de tallar, copiar i enganxar, i una opció Desfer il·limitada.
  * Efectes digitals
  * Eliminar sorolls.
  * Es pot programar qualsevol efecte musical o sonor, mitjançant el panell Nyquist, usant Xlisp

Font de la informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Audacity

Per a instaŀlar-ho a l'Ubuntu, utilitzeu el Centre de Programari de l'Ubuntu.

Convertidor de vídeo WinFF[modifica]

WinFF és un convertidor de vídeo amb entorn gràfic que utilitza FFMpeg. Converteix gairebé qualsevol arxiu de vídeo. WinFF fa diversos arxius en múltiples formats al mateix temps. Pot convertir el MPEG, el de flv, mov i mols altres. WinFF està disponible per a Windows 95, 98, ME, NT, XP, Vista i Debian, Ubuntu, Red Hat basat en GNU / Linux. WinFF està disponible amb molts idiomes com, per exemple, el català.

FFmpeg és una coŀlecció de programari lliure per Gravar, convertir i fer streaming d'àudio i vídeo. Però amb WinFF us serà molt més fàcil d'utilitzar.

Per poder fer ús d'aquest programes, primer heu d'instaŀlar FFmpeg. Amb un Terminal podeu escriure l'ordre: sudo apt-get install ffmpeg i, tot seguit, amb el Centre de Programari de l'Ubuntu, instaŀlar el WinFF. El tindreu disponible al menú So i vídeo.

Fem un exemple pràctic. Si potser teniu un vídeo amb extensió .mov (típic de càmeres digitals) i el voleu convertir a format DVD, obriu el programa WinFF, que el trobareu al menú So i Vídeo per fer feu el següent:

1. On diu Converteix (sota el menú "detalls de la sortida", seleccioneu DVD. Veureu qui ha ha moltes opcions.

2. A Configuracions, hi podeu triar la qualitat i tipus de pantalla. Tingueu en comte que el sistema europeu és el PAL. Per exemple, per un TV panoràmic (16x9), si voleu un arxiu amb alta qualitat (HQ), haureu de triar l'opció "PAL DVD HQ Widescreen".

3. On diu Carpeta de sortida, per defecte hi diu "home/el vostre usuari" que és on deixarà l'arxiu resultant. Però si ho voleu ho podeu canviar.

4. Per importar el vídeo mov premeu la tecla Afegeix.

5. Per acabar, premeu el botó Converteix (amb símbol dues fletxes) a la part superior.

A la carpeta principal (home) del vostre usuari o bé a la carpeta que haureu assignat, hi trobareu la feina feta, .

Entre altres utilitats, si voleu extreure només el so d'un arxiu de vídeo, amb WinFF ho podreu fer utilitzant l'opció converteix a àudio.

Soundconverter[modifica]

Un conversor d'arxius multimèdia. Té sortida per a Ogg vorbis, FLAC, Wav, MP3. Si l'instaŀleu amb el Centre de Programari, marqueu les caselles on hi diu GStreamer.

Editors de vídeo[modifica]

Openshot, Kino i Avidemux són editors de vídeo potents però alhora de fàcil ús.

RecordMyDesktop[modifica]

Si voleu enregistrar tot allò que feu amb el vostre escriptori, aquest és el vostre programa. Més tard, potser voldreu compartir el vídeo creat amb els vostres amics per diversió o per instruir-los.

Com baixar vídeos del YOUTUBE[modifica]

 • Minitube

Minitube és una aplicació per veure vídeos online i baixar-los al vostre PC. Està disponible al Centre de Programari de l'Ubuntu, un cop instaŀlat, el tindreu disponible a So i vídeo. El seu ús és molt senzill.

Un cop instal·lat el tindreu al menú Aplicacions - Internet - YouTube DL GUI

A la part superior on hi diu URLs hi heu de copiar l'enllaç del vídeo que voleu baixar. Per iniciar la descàrrega premeu Download. Si premeu Options accedireu a les opcions del programa. Per exemple, pot ser interesant poder triar la carpeta de descàrregas a la pestanya General, triar el format de vídeo a la pestanya Video Format o poder dir que apagui l'equip quan termina la descàrrega a la pestanya Shutdown.

 • ClipGrab

Aquest altre programa, a més de descarregar el vídeo íntegrament, també té l'opció de baixar només l'àudio.

Per instalar-lo executeu les següents ordres des del Terminal:

1. sudo add-apt-repository ppa:clipgrab-team/ppa

2. sudo apt-get update

3. sudo apt-get install clipgrab

Per iniciar-lo el trobareu al menú Internet.

No hi ha disponible l'idioma català però si Español i Anglès.

El seu ús és també ben senzill. Search, cerca vídeo; triar el Format de sortida, vídeo o només àudio; per acabar Grab this Clip!

Només baixar ÀUDIO

Si voleu baixar l'àudio dels vostres vídeos preferits per poder escolat música encara és més fàcil. Utilitzeu el següent web:

http://www.youtube-mp3.org/

A la casella que hi ha per sobre d'on diu Convertir Vídeo heu de copiar l'enllaç del vídeo del YouTube i prémer Convertir Vídeo.

Un cop finalitzi la conversió trobareu a la vostra carpeta personal un arxiu d'àudio en format MP3.

Mesclador DJ[modifica]

T'agrada la música? Amb Ubuntu també podràs fer de DJ amb Mixxx, disponible al Centre de Programari.

Aquí més informació: http://www.mixxx.org/