Guia Ubuntu/Kubuntu 24.10/instal
El procés d'instaŀlació, com veureu tot seguit, és molt senzill.
Les següents captures de pantalla poden variar segons el que tingueu instaŀlat al vostre ordinador. Si hi teniu un o dos discs durs, si hi teniu windows o altres sistemes operatius, etc. Si teniu dubtes us recomanem que us assessoreu correctament. Tan si instal·leu Ubuntu com Kubuntu o Xubuntu o Ubuntu Budgie, etc., el procés d'instal·lació és el mateix. Només pot variar una mica el color o estil de les finestres, però aquest tutorial us farà servei igualment.
Primer de tot: Heu llegit l'anterior capítol Què CAL fer abans d'instal·lar? Us cal un llapis USB amb el s.o. preparat per poder iniciar la instal·lació.
Quan tingueu preparat l'USB continueu aquí.
Si ja heu fet el que diu capítol Què CAL fer abans d'instal·lar? un cop heu iniciat l'USB, després de triar l'idioma, teniu dues opcions.
Si heu triat "Prova el sistema Kubuntu" (Try Kubuntu, en anglès), per iniciar la instal·lació heu de prémer la icona "instal·la Ubuntu" que trobareu a l'escriptori d'Ubuntu. Aquesta és l'opció que heu pogut fer un tast del sistema abans d'instal·lar-ho.
L'altra opció "Instal·la el sistema Kubuntu" (Install Kubuntu, en anglès) és la que inicia la instal·lació sense veure l'escriptori prèviament.
Tots dos camins van a parar al mateix lloc!
Comencem:
1r Pas. Trieu la llengua.
2on Pas. Ubicació.
3er Pas. Teclat.
4er Pas. Personalitza. Tipus instaŀlació i actualitzacions.
En el cas d'estar connectats a internet, podreu marcar les opcions per baixar actualitzacions i/o programari de tercers. L'opció complerta (Full Installation) és la més adient si no ho teniu clar.
Però si no ho feu tampoc és problema, el propi s.o. us ho recordarà un cop instaŀlat si ho voleu fer.
També podreu triar entre instaŀlació normal o mínima.
- Instal·lació normal: Navegador Internet, Paquet Ofimàtic (LibreOffice), jocs, i reproductors multimèdia.
- Instal·lació reduïda: Navegador Internet i utilitats bàsiques.
Si sou dels que ho feu tot al núvol (online) us anirà molt bé la reduïda. Estalviareu temps d'instal·lació i espai al disc dur. Recordeu que hi ha unes quantes opcions per treballar ofimàticament online com el Google docs, el Think Free i en projecte el LibreOffice online. Gmail i Google calendar ajuden molt a treballar online. A més, si més tard veieu que trobeu a faltar algun programa sempre el podreu afegir fàcilment.
Ara bé, si teniu clar que necessitareu més programari des de el primer moment trieu la instal·lació normal o complerta.
5è Pas. Particions (Configuració dels Discos).
Aquest pas és important i heu de llegir bé i saber el que feu.
Depenent si al vostre ordinador hi teniu ja un altre s.o. (windows, Linux, o el que sigui) o si no el teniu la següent captura de pantalla pot variar una mica. Dit això podríem dir que hi ha dues opcions diferenciades. Si no hi teniu res al ordinador o si hi teniu ja un s.o. i el voleu mantindre.
Tot seguit veiem les dues opcions.
OPCIÓ NO HI TINC RES o EL QUE TINC HO PUC ESBORRAR
- Guiat - Utilitza el disc sencer. L'opció més fàcil. Ho esborra tot i instaŀla Kubuntu. Triga poc temps.
OPCIÓ JA HI TINC UN ALTRE S.O. (el puc conservar o no, jo decideixo)
La seguent captura pot variar segons la versió del s.o.
Pot posar Configuració del discos o potser Particions.
* Instal·la'l al costat
Aquesta opció només us apareixerà en el cas que al vostre ordinador hi tingueu algun s.o. instal·lat. En la captura que hem posat hi ha un Linux Mint. Però podría ser un windows o qualsevol altre.
Si trieu aquesta opció, després d'acabar la instal·lació hi tindreu els dos sistemes operatius i podreu triar un o l'altre cada cop que engegueu l'ordinador. A més és una operació que automàticament particiona el disc i ho fa tot per la vostra facilitat.
* Reemplaça una partició
Això eliminaria el Linux Mint que hi ha en aquest ordinador i instal·laria Kubuntu. Però només tocaria la partició on hi ha el s.o. detectat. En aquest cas Linux Mint però podria ser qualsevol altre. Si hi haguessin més particions al disc dur, com per exemple una partició de BackUp (de còpies de seguretat) o una altra partició amb només dades (sense s.o.), doncs no la esborraria.
* Esborra el disc
Està prou clar? Això suprimirà totes les dades del dispositiu seleccionat.
Si teniu fotos o documents importants recordeu de fer una còpia abans de procedir perquè aquesta opció eliminarà TOT el contingut del disc dur, incloses les particions. Creant una única partició al disc i instal·lant el Kubuntu.
* Particions manuals
Ets informàtic o un usuari que sap crear i remenar particions? Doncs no cal que t'expliqui res.
No ets informàtic o no saps de què et parlo? Doncs no hi fiquis el nas que la cagaràs!
6è Pas. Usuaris.
7è Pas. Resum.
A partir d'aquí ja està el procés en marxa.
En una estoneta estar tot fet! Ja podreu reiniciar l'ordinador i gaudir de tots els avantatges que us ofereix un s.o. lliure, gratuït i de moment lliure de virus.
A partir d'ara és probable que tingueu dubtes i preguntes. Per tot arreu ben segur que trobareu comunitats de Linux i Ubuntu disposats a ajudar-vos.
Per exemple, a Catalunya, teniu Ubuntu.cat on hi trobareu fòrums, wikis i molta informació. Cada sis mesos, coincidint amb la nova versió d'Ubuntu, el grup de voluntaris d'Ubuntu.cat organitzem una Ubuntu Install Party on fem xerrades, activitats i d'altres on podreu aprendre moltes coses i com no demanar ajuda a resoldre problemes tècnics o ajuda per instaŀlar Ubuntu al vostre PC.
Endavant i sort!