Vés al contingut

Guia Ubuntu/KDE/Ofimàtica amb LibreOffice

LibreOffice[modifica]

LibreOffice és un paquet ofimàtic lliure derivat de l'OpenOffice desenvolupat per The Document Foundation, a causa de la compra de Sun Microsystems per Oracle, i baix la llicència GNU Lesser General Public License.

Al llançador d'aplicacions - Oficina, hi trobareu icones per iniciar LibreOffice per tal de poder gestionar bases de dades, fulls de càlcul, presentacions i documents de text.

LibreOffice desa els documents en format Open Document, ISO 26300, per tal que siguin accessibles des de molts programes (AbiWord, Lotus, Google Docs, etc). Donat que és un estàndard obert i ben documentat, teniu la garantia de poder-los obrir en un futur encara que utilitzeu diferents versions del LibreOffice o de l'OpenOffice. Al contrari, Microsoft Office, utilitza un format propi complicat i desconegut, que sovint té l'inconvenient de no poder obrir els documents del seu propi format quant utilitzeu versions diferents del Microsoft Office (això és un gran inconvenient!).

Desar els documents en format per a MS Office és una mala idea perquè restringeix la utilitat dels documents, i la facilitat de compartir-los amb altra gent. És més lògic utilitzar un format com el del LibreOffice que es pot gestionar amb més programes, alguns dels quals són lliures i a l'abast de tothom. Si ho preferiu, també hi ha la possibilitat de compartir documents en format pdf. LibreOffice us ho posa molt fàcil. Si teniu un document obert amb LibreOffice només caldrà que feu clic a Fitxer – Exporta com a PDF ... tot seguit, a la mateixa carpeta on teniu el document creat, hi trobareu el mateix document en format pdf; document que ningú tindrà cap problema per llegir; format molt requerit avui en dia en copisteries si teniu intenció de demanar una copia impresa.

Cal saber què, quan deseu un document amb LibreOffice, per defecte ho farà en format Open Document. Opcionalment també hi és l'opció de desar els documents amb el format de MS. Per exemple, si teniu obert un document de text, el podreu desar amb el format de MS fent clic a Fitxer - Anomena i desa... - Tipus de Fitxer i triar l'opció Microsoft Word 97/2000/XP (doc).

Dit tot això i, si encara, per al motiu que sigui, voleu desar un document en format MS Office, amb tots els desavantatges que això comportarà. A continuació us explicaré com fer per a desar els documents en format Microsoft Office, per defecte.

Aneu a Eines – Opcions – Carrega/Desa - General, on diu Tipus de document - Sempre desa com a, cal indicar desar sempre com a Microsoft Word per als documents de text, Microsoft Excel per als fulls de càlcul i Microsoft PowerPoint per a les presentacions.

També hauríeu de posar a Configuració de la Llengua el vostre idioma preferit.

Instaŀlar un corrector ortogràfic[modifica]

Per a instaŀlar un corrector ortogràfic al LibreOffice us caldrà un arxiu amb extensió oxt. que trobareu molt fàcilment amb qualsevol cercador des d'internet.

Per exemple, per al diccionari d'espanyol, aquí teniu varis arxius:

http://es.openoffice.org/programa/diccionario.html

O bé, el de català aquí:

http://extensions.services.openoffice.org/project/dict-catalan

Un cop tingueu l'arxiu es_ES.oxt descarregat, el que cal fer és el següent:

1. Obriu LibreOffice.

2. Aneu a Eines – Gestor d'extensions ...

3. Premeu Afegeix i cerqueu l'arxiu descarregat al vostre ordinador.

4. Un cop seleccionat i instaŀlat, només us caldrà reiniciar LibreOffice per poder utilitzar el nou diccionari.

Alguns trucs[modifica]

Copiar i enganxar amb el ratolí.

Normalment feu clic al menú Edita per prémer copia i després, en un altre texte o lloc, clic amb el botó dret i enganxa. Amb l'Ubuntu també ho podreu fer, però d'una manera més senzilla.

Anem a provar-ho. En un texte qualsevol, seleccioneu unes quantes paraules amb el botó esquerre del ratolí. Pot ser heu pensat en fer clic al menú Edita? i prémer Copia? No us cal! Amb Linux és molt més fàcil. Just el moment que heu seleccionat el texte, ja ha quedat copiat a la memòria "Mouse buffer" i no cal prémer cap tecla més.

Ara, feu clic en un altre lloc del document, o bé en un document diferent per moure el cursor allà, sense desseleccionar el texte triat inicialment i feu clic amb el botó del mig del ratolí (o clic a la roda, si el botó del mig és una roda). Com podreu comprovar, el texte que vau seleccionar prèviament ara ha estat enganxat.