Vés al contingut

Guia Ubuntu/Jocs

Amb Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, o qualsevol altre distribució derivada, com per exemple el Linux Mint, podreu jugar amb una infinitat de jocs. Al Centre de Programari de l'Ubuntu els teniu al vostre abast classificats per temes. Amb l'escriptori Unity (el que en fa ús Ubuntu) podreu accedir al Centre de Programari amb la barra lateral esquerra, però si utilitzeu versions anteriors d'Ubuntu, o Xubuntu, ho podreu fer al menú Aplicacions - Centre de Programari de l'Ubuntu. En ambdós casos, només heu de triar el que us convingui i prémer Instaŀla'l. Els podeu cercar amb els menús per temes, o bé, si en cerqueu un en concret, podeu escriure el nom de joc a la finestreta superior dreta amb un símbol d'una lupa.

Si utilitzeu Kubuntu, per instaŀlar aquests jocs, utilitzeu el entre de Programari Muon que teniu al Menú (K) pestanya "Ordinador" del llançador d'aplicacions.

Algunes distribucions com Lubuntu, tenen el Centre de Programari al Menú Eines del Sistema.

Amb Linux Mint, els podreu instaŀlar gairebé tosts amb el Gestor de Programari. Algunes distribucions de Linux els haureu de cercar al Gestor de paquets Synaptic.

A continuació podeu fer un cop d'ull a alguns d'aquests jocs per poder fer un tastet.

Esports[modifica]

Foobillard

Joc de billar en 3D.

FreeTennis

Un jocs per a tota la familia.

SupertuxKart

No té res a envejar al MarioKart!

Simulació[modifica]

FlightGear

Simulador de vol. És molt entretingut, però no us penseu pas que pilotar un avió és gens fàcil!

FlightGear

OpenBVE

Aquest simulador de tren és tan entretingut com el de vol, però molt més fàcil d'utilitzar.

Menú del joc. En iniciar-lo teniu tres opcions a la part esquerra:

1. Inicia nova partida. En fer-hi clic, heu de triar Tren i Ruta, tot seguit prémer Inicia.

2. Revisa l'última partida. Per veure'n la puntuació i qualificació, a més d'un "Log".

3. Personalitza controls. És clar, no?

4. Configuració. Entre altres ajustos podreu trial l'idioma (disponible el català) i si voleu jugar a pantalla complerta.

Funcionament bàsic. Un cop sou a la cabina del conductor, amb les fletxes podreu mirar amunt i avall, esquerra i dreta.

Amb F1 i F2, canviareu el mode vista interior i exterior.

Per defecte, quan el tren és parat, l'indicador de marxa estarà en la posició N, de Neutre. Si voleu tirar endavant ho heu de canviar a la posició EDV (tecla F, de Forward, en anglès Endavant). Si voleu tirar enrere cal posar-lo a EDR (tecla V).

Ara, per incrementar la velocitat, podeu utilitzar la tecla Z, i per disminuir-la la tecla A. Per frenar la Q i per fer pitar el tren la barra espaiadora, és molt divertit!

Estació de tren OpenBVE
Interior bagó maquinista

Lincity

Tal com diu al Viquipèdia: Lincity és un joc de simulació multiplataforma i gratuït on el jugador ha de controlar i gestionar tots els aspectes socio-econòmics d'una ciutat. Una característica única és l'opció entre dues formes de guanyar, assolir el desenvolupament sostenible, o evacuar a tota la població en una nau espacial. Està alliberat sota la llicència GPL amb el treball artístic sota llicència doble Creative Commons Attribution-Sharealike 2.0 i les fonts DejaVu incloses sota la seva pròpia llicència.

L'enllaç al Viquipèdia a més informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lincity

Lincity

Jocs de saló de jocs electrònics[modifica]

Pacman

Si no heu provat el Pacman, no teniu perdó de Déu!

Kolf

Un joc de minigolf que està molt bé.

Neverball

Un joc arcade en 3D amb una bola.

Open Invaders

Un clàssic dels 70. Per als nostàlgics.

Jocs de trets en primera persona[modifica]

Tremulous

Aquest és un joc amb llicència GPL tipus “aniquila tot el que és mogui!”. Els humans han de pelar els aliens i viceversa . Només s'hi pot jugar en línia. (amb internet)

Requeriments mínims:

800 Mhz x86 CPU

256 MB RAM

32 MB NVIDIA GeForce2 o ATI Radeon 7000. Amb targetes inferiors, també pot funcionar si teniu prou memòria RAM.

Targeta de so estèreo

125 MB espai lliure al disc dur

Internet banda ampla.

Un altre jocs que també trobareu amb Centre de programari de l'Ubuntu és l'Open Arena, molt similar al Quake III Arena.

Tremulous


Alien Arena

Alien Arena és un joc d'acció amb llicència GPL que barreja el tipus de jocs Unreal Tournament amb el motor gràfic de Quake III. Amb 25 nivells, es poden adquirir noves armes o armadures. Entre d'altres, hi ha làsers, metralladores, míssils, etc.

El joc està construït sobre OpenGL. Seria oportú tenir habilitada l'acceleració amb renderitzat per a gaudir bé dels gràfics.


Mes informació, http://red.planetarena.org


Smokin' Guns

Si us agraden las "pel·lis" de l'Oest, aquest joc us encantarà. Smokin Guns 'pretén ser una simulació semi-realista del "Old West" molt ben ambientat. Es va desenvolupar amb el motor de Quake III Arena. Si durant el joc aneu recollint monedes, les podreu utilitzar per comprar armes noves.

Aquest joc no el trobareu al Centre de Programari de l'Ubuntu. Per poder instaŀlar-lo haureu de recórrer al servei GetDeb.net; vegeu el Capítol Vuitè d'aquesta guia, apartat Paquets Deb.

O també el podreu descarregar de la pàgina oficial del joc: http://www.smokin-guns.org/downloads

Cal que trieu l'arxiu "DEB archive for Debian based linux OS". Fent clic a l'arxiu s'instaŀlarà automàticament.

Jocs d'estratègia per torns[modifica]

FreeCol

Freecol és un joc en l'esperit de la civilització que té lloc en un context colonial. Colonitzar un nou món, construir ciutats, el comerç o la lluita amb els nadius i altres civilitzacions europees, el comerç amb el seu país d'origen fins que estigui llest per lluitar per la seva independència!

20.000 anys llum en l'espai

En aquest joc cal construir i mantenir una xarxa de distribució de vapor en un planeta alienígena sota l'atac dels alienígenes i altres perills. El joc té tres nivells de dificultat, un tutorial interactiu, i un sistema de puntuació.

Batalla Westnoth

La Batalla per Wesnoth (The Battle for Wesnoth o simplement Wesnoth) és un videojoc d'estratègia per torns.

Es pot jugar als sistemes operatius Linux, BeOS, FreeBSD, Mac OS X, NetBSD, OpenBSD, Solaris i Windows.

Està basat en un univers virtual fantàstic amb una mitologia similar a la d'obres com El Senyor dels Anells, amb elfs, nans, orcs, trolls, ents, sirenis, ogres i dracs.

El podeu instaŀlar amb Aplicacions – Centre de programari de l'Ubuntu.

Batalla per Wesnoth

Altres Jocs[modifica]

Pingus

Pingus és un videojoc en 2D inspirat en el videojoc Lemmings i creat per Ingo Ruhnke, també creador del SuperTux.

Aquest és un joc que farà la delícia dels petits de la casa i dels no tant petits. Al igual que el SuperTux, es pot instal·lar fàcilment amb Centre de programari de l'Ubuntu.

L'objectiu de Pingus és conduir un grup de pingüins petits en un temps determinat d'un punt inicial del nivell a la sortida. En el procés, cal dirigir molts pingüins per davant en obstacles, abismes i trampes perquè un nombre fixat arribi a la sortida.

El joc es basa en un sistema de trencaclosques. L'objectiu es guiar una sèrie de pingüins a un iglú als diferents nivells. A cada nivell hi ha una sèrie d'obstacles que hauran de superar. El jugador no té control del moviment, solament pot donar ordres com les de construir un pont, excavar, saltar, etc. Segons el nivell, només es pot fer un determinat nombre d'ordres.

Pingus

Frets on Fire

Toca la guitarra amb el teclat.

Aquest joc que s'ha fet tan popular per a grans com per a menuts el teniu disponible al Centre de programari de l'Ubuntu.

Mes informació, http://fretsonfire.sourceforge.net

FrozenBubble


Aquest es un joc també per a grans com per a petits. Frozen Bubble treballa amb llicencia GPL per la qual cosa és totalment lliure i el teniu disponible per a GNU/Linux. A Ubuntu es pot instaŀlar amb Centre de programari de l'Ubuntu.

Per a un jugador es juga amb les fletxes. Per al segon jugador les tecles X, C i V.

FrozenBubble