Vés al contingut

Guia Ubuntu/Introducció a l'escriptori Gnome

Introducció a l'escriptori Gnome[modifica]

A partir d'aquest punt, només parlaré de l'escriptori Gnome que és el que Ubuntu porta per defecte. Tant si heu instaŀlat l'Ubuntu en un disc dur com en una clau usb, un cop reiniciat el PC, hauríeu de veure el gestor d'inici Grub. Si no teniu cap altre sistema operatiu instaŀlat, simplement es mostrarà un compte enrere de 3 segons. Si premem la tecla ESC, s'atura el comptador i es visualitza un menú amb les següents opcions:


(o quelcom de semblant)

-Ubuntu, kernel 2.6.32-21 generic

-Ubuntu, kernel 2.6.32-21 (recovery mode)

-Other Operating systems:


La primera opció serà l'habitual i la que es selecciona per defecte si no heu polsat ESC. La segona només hi és per a fer servir en cas de tenir un problema amb el vostre sistema. La tercera és un programa que verifica l'estat de la memòria RAM. L'última opció només apareix en el cas que tinguem algun altre sistema operatiu instaŀlat. Si tot ha anat bé, per fi veureu la pantalla d'inici de sessió on heu de posar el nom d'usuari i la contrasenya indicats a la instaŀlació.


Tot seguit explicaré que podeu fer amb aquest escriptori.

Panell Inferior[modifica]

En aquest, trobareu d'esquerra a dreta:

 • Botó per a minimitzar totes les finestres i mostrar el fons de l'escriptori.
 • Llistat de finestres (inicialment no en trobareu cap, si no teniu aplicacions en funcionament).
 • Escriptoris virtuals.

Al GNU/Linux és habitual treballar amb diferents escriptoris. A cadascun d'ells podreu tindre diferents aplicacions. D'aquesta manera, evitareu tindre moltes finestres acumulades.

Per a canviar d'escriptori, només cal clicar amb el botó esquerre del ratolí al requadre que correspongui, o bé amb el teclat combinant les tecles CTRL + ALT + cursor. És bastant pràctic tenir a cada escriptori aplicacions relacionades. Per exemple: al primer escriptori, navegador i correu, al segon, processador de textos i corrector, al tercer, programes de música, etc.

 • Paperera. Tot arxiu esborrat anirà a la paperera, des de la qual es podrà eliminar definitivament. Per a veure el arxius a la paperera, feu doble clic amb el botó esquerre del ratolí. Per a esborrar-los, cliqueu amb el botó de la dreta i seleccioneu “buida la paperera”.


Panell superior[modifica]

Al panell superior, hi trobareu d'esquerra a dreta:

1.Menú d'aplicacions: aquí hi trobareu totes les aplicacions instaŀlades al sistema repartides en les següents pestanyes: Accessoris, Gràfics, Internet, Jocs, Ofimàtica, So i vídeo, Centre de programari de l'Ubuntu.

2.Menú Llocs: llistat de carpetes importants del vostre sistema. Clicant en aquestes carpetes se us obrirà el gestor d'arxius Nautilus.

 • Carpeta Personal. En aquesta podreu desar tots els vostres documents.
 • Escriptori: carpeta que correspon al vostre escriptori.
 • Documents.
 • Música.
 • Imatges.
 • Vídeos.
 • Baixades. Carpeta per defectes per les descàrregues d'internet.
 • Ordinador: Mostra dispositius i particions accessibles al vostre sistema. Al GNU/Linux, per a accedir a una partició o dispositiu CD/DVD-ROM, clau USB, etc, cal muntar-lo. A l'Ubuntu es fa de manera automàtica, tan sols inserint el CD o la clau USB. En el cas dels disquets, cal anar a Ordinador i fer doble clic a la disquetera. Per a treure un CD, disquet o clau USB, cal fer el pas invers: desmuntar. D'aquesta manera, assegurem que no es perden dades. Per a fer això, aneu a Ordinador i cliqueu amb el botó dret al dispositiu corresponent i seleccioneu desmunta el volum o expulsa.
 • Xarxa: Per cercar a la vostra xarxa ordinadors amb recursos compartits (siguin windows o GNU/Linux).
 • Connecta't a un servidor: Us permet connectar-vos a un servidor determinat via FPT/sFTP/Wevdad/ect ...
 • Cerca fitxers.
 • Documents recents.


3. Menú Sistema.


- Preferències:

Algunes pestanyes del menú preferències: Quant a mi, Aparença, comptes de missatgeria, Bluetooth, Monitors, Teclat, Menú principal, Ratolí, Connexions de xarxa, Proxy, Dispositius PALM, Gestor d'energia, Preferències de l'IBus, Aplicacions preferides, Escriptori remot, Estalvi de pantalla, So, Sessió i engegada, Gestor de finestres.

- Administració: configuració del sistema Ubuntu.

Algunes pestanyes del menú Administració: Comprovació del sistema, Controladors de maquinari, eines de xarxa, Gestor d'actualitzacions, Gestor de programari, usuaris i grups, hora i data, Impressió, Pantalla d'entrada, suport d'idioma, etc.

- Ajuda i suport.

-Quant al GNOME.

-Quant a l'Ubuntu.


4. Icones per a executar el navegador web Firefox i ajuda online.

Tot seguit, i en ordre aleatori, hi podeu trobar les següents icones:

- Icona de connexió de xarxa. Amb el botó esquerra podreu triar la connexió, i amb el del la dreta editar-la.

- Indicador de bateria (en el cas d'un portàtil)

- Bluetooth (en el cas que en tingueu)

- Control de volum. Amb el botó esquerre tindreu accés al regulador de volum i preferències de so.

- Icona representada per un sobre. Accés als programes de comunicació: Xat, Correu, Twitter, Facebook, etc.

- Data i hora. Fent clic a sobre de la data, podreu configurar cites i tasques amb l'Evolution. http://ca.wikipedia.org/wiki/Evolution_%28programa%29

- Usuari actiu.

- L'última icona, en forma de cercle, serveix per: Blocar la pantalla, iniciar una sessió de convidat, canviar d'usuari, Surt - per sortir a la pantalla d'entrada, atura temporalment, hiberna, reinicia i atura.


Fons d'escriptori[modifica]

Si en un lloc buit de l'escriptori premeu amb el botó dret del ratolí, podreu:

Crear una carpeta.

Crear una llançadora (accés directe a un programa).

Crear un document.

Posar en ordre l'escriptori.

Mantenir, o no, l'escriptori alineat.

Canviar el fons de l'escriptori.


Efectes d'escriptori[modifica]

Si alguna cosa té l'Ubuntu maca de veure són els efectes visuals de l'escriptori. El primer que us caldrà per poder utilitzar-los és instaŀlar els següents paquets:

compizconfig-settings-manager

compiz-icon ("fusion-icon" en el cas d'Ubuntu 10.10)

Podeu fer-ho amb Synaptic o amb qualsevol opció d'instal·lació de programari. (Vegeu el capítol desè d'aquesta guia).

Un cop instaŀlats aquests paquets, tindreu a Aplicacions – Eines del Sistema el Compiz Fusion Icon. Si l'hi feu clic us apareixerà a la barra superior una icona blava del Compiz Fusion, aleshores, fent clic amb el botó dret del ratolí, podreu configurar tots els efectes d'escriptori.

Per exemple, a la categoria d'escriptori, teniu el Cub de l'escriptori. Per fe ús del cub d'escriptori heu de prémer simultàniament les tecles Ctrl més Alt, llavors sense deixar-les anar, feu clic amb el botó esquerre del ratolí en qualsevol lloc i bellugueu-lo. Veureu que l'escriptori es converteix en un cub de sis cares tridimensional.

Una última anotació: Per tal de que el cub tingui sis cares, cal tindre com a mínim quatre escriptoris activats. Això es fa així: A les icones d'escriptori que hi ha al costat de la paperera, feu clic amb el botó dret del ratolí i premeu Preferències. On diu columnes, poseu-hi 4, per acabar, premeu Tanca.

Podeu fer un cop d'ull aquest efectes en aquest vídeo:

http://www.youtube.com/watch?v=rfbRs2zqiUU


Gestor de finestres[modifica]

El Gnome utilitza com a gestor de finestres Metacity. Aquest us permet minimitzar, maximitzar i gestionar les finestres. Si, per exemple, obriu una finestra amb el Nautilus (Llocs – Carpeta Personal), podreu veure a la cantonada superior esquerra tres botons que us permeten (d'esquerra a dreta):


Tancar.

Minimitzar: amaga la finestra. Per a poder mostrar-la de nou, cal fer servir el panell inferior on es mostren totes les finestres de l'escriptori en ús.

Maximitzar o restaurar: fa que la finestra ocupi tota la pantalla o, en cas que ja sigui així, realitza l'acció inversa.


Per a moure una finestra, podreu prémer amb el botó esquerre sobre la barra superior i, sense deixar-la anar, arrossegueu la finestra.

Una altra manera de maximitzar/restaurar una finestra és fent doble clic sobre la barra superior de la finestra.

Si aquest comportament no us agrada, perquè pot ser esteu més habituats a tancar i maximitzar les finestres amb el botons a la part dreta. Teniu l'opció de canviar l'aparença de les finestres.

Ho podeu fer anant a Sistema – Preferències – Aparença. A la pestanya Tema, teniu molts tipus per triar.

Si, per exemple, trieu el Clearlooks, veureu que els botons per tancar o minimitzar les finestres, els tindreu a la part dreta de les finestres. Tal com es veu a la següent captura.


Navegador de fitxers Nautilus[modifica]

El Nautilus és l'aplicació que us permet navegar per als arxius del vostre disc dur o d'altres ordinadors connectats per xarxa. Podeu obrir-lo anant a Llocs – Carpeta Personal.


A la part esquerra, hi trobareu una vista en format d'arbre que és molt útil per a treballar amb els vostres arxius. Qualsevol sistema GNU/Linux desa tots els arxius amb una estructura tipus arbre. No existeixen unitats c:, d:, sinó que tot penja d'una jerarquia de directoris. Només par a usuaris avançats: es pot obrir el navegador d'arxius Nautilus amb drets d'administrador teclejant des del terminal: $ gksudo nautilus. Cal tenir cura de no esborrar arxius del sistema erròniament!

Dreceres del Nautilus

Amb el menú Vés podeu anar a diferents localitzacions especials:

  * Enrere. Va a l'últim directori visitat, sigui el que sigui.
  * Endavant. Va a l'últim directori visitat abans de fer endarrere.
  * Carpeta de l'usuari. Va al directori home de l'usuari, la seva carpeta personal. 
  * Ordinador. Aquí trobareu els vostres discs durs.
  * Paperera. Mostra els fitxers llençats a la paperera des de l'últim cop que es va buidar.
  * Xarxa. Per a navegar per les xarxes. També es veuen les del Windows.
  * Ubicació. Per escriure una ruta d'accés. 
  * Cerca fitxers. Per a cercar arxius o carpetes.


Per sota de Buida l'historial, trobareu les carpetes visitades recentment. Fent clic sobre Buida l'historial, evidentment, es buidarà l'historial de carpetes visitades.

Amb el menú Edita podreu accedir a Preferències per poder personalitzar el comportament i estil del Nautilus.

A Visualitza, entre altres opcions, n'hi han dos molt útils: Subfinestra lateral, que també es pot habilitar premen la tecla F9, per tindre al lateral esquerre els accessos als llocs de més ús; i Subfinestra addicional, que també es pot habilitar premen la tecla F3, per partir el Nautilus en dos finestres. Aquesta funció us permetrà fàcilment arrossegar arxius entre diferents carpetes.