Vés al contingut

Guia Ubuntu/Instaŀlació Xubuntu 11.04

Instal·lació al Disc Dur.

Xubuntu Logo


El procés d'instaŀlació, com veureu tot seguit, és molt senzill.

Les següents captures de pantalla poden variar segons el que tingueu instaŀlat al vostre ordinador. Si teniu un o dos discs durs, si hi teniu windows o altres sistemes operatius, etc. Si teniu dubtes us recomanem que us assessoreu correctament.

Per a iniciar la instaŀlació al disc dur, un cop heu triat el vostre idioma (amb el CD d'instaŀlació), hi teniu dos camins:


1. Si heu provat el LiveCD, haureu de fer clic a la icona del escriptori que hi diu Instaŀla.

2. No provar el LiveCD i, havent triat l'idioma, prémer Instaŀla el Xubuntu.

Qualsevol de les dues opcions anteriors, us portaran al següent procés d'instaŀlació:1r pas. Benvingut.


2n pas. Preparant per instaŀlar.

En aquest punt es verifica si teniu prou espai al disc dur, i si teniu connexió a internet. En el cas d'estar connectats a internet, podreu marcar les opcions per baixar actualitzacions i/o programari de tercers.3r pas. Reserva d'espai de disc.

  • Si no teniu cap altre sistema operatiu instaŀlat, veureu la captura "Espai disc sense cap altre sistema instaŀlat".

- L'opció Esborra el disc i instaŀla el sistema operatiu Xubuntu, és la més senzilla. Ja que us farà tot el que sigui necessari.

- La que hi diu Alguna altra cosa, està pensada per a usuaris avançats que vulguin tindre un control més ampli de la instaŀlació.

Espai de disc sense cap altre sistema instaŀlat


  • Si teniu el windows, l'Ubuntu, o qualsevol altre sistema instaŀlat, veureu la captura "Espai de disc amb altres sistemes operatius detectats".

- En aquest cas, l'opció Instaŀla els sistemes operatius l'un al costat de l'altre, instaŀlarà el Xubuntu i mantindrà el que ja tingueu instaŀlat. De tal manera que, en iniciar l'ordinador, se us donarà l'opció d'iniciar un dels dos sistemes operatius. Cal dir que també és possible tindre més de dos sistemes en un ordinador.

- L'opció Suprimeix el sistema operatiu ... esborrarà tot el disc dur i instaŀlarà només el Xubuntu.

- Alguna altra cosa, com el cas anterior, per a usuaris avançats.


Espai de disc amb altres sistemes operatius detectats


4t pas. Confirmació Espai de Disc.

Si no teniu altres sistemes instaŀlat, veureu una captura com la següent per confirmar on instaŀlareu el Xubuntu.


En el cas que hàgiu triat l'opció Instaŀla juntament amb altres sistemes operatius, veureu una finestra indicant la quantitat d'espai assignada a cada sistema. Tindreu també la possibilitat de canviar la quantitat d'espai assignat. Per fer-ho, heu de posar el ratolí entre mig dels dos requadres que indiquen la quantitat d'espai assignat a cada sistema; aleshores, si moveu el ratolí esquerra o dreta, variarà la quantitat d'espai assignat. Per la resta, no us preocupeu, que és bufar i fer ampolles.

També hi teniu disponible l'Eina de Partiment Avançat per als usuaris experts.

Els que sou usuaris novells, no us heu de capficar massa, simplement no feu canvis i premeu Instaŀla'l ara i veureu que tot rutlla sol.


5è pas. On sou?


6è pas. Teclat.


7è pas. Qui sou?

Important: L'usuari, amb la contrasenya que ara establiu, serà l'usuari administrador del sistema. Més endavant, aquest usuari serà qui tindrà privilegis per a tasques administratives del sistema. Es aconsellable que les contrasenyes siguin llargues, amb lletres i números, difícils de relacionar amb l'usuari per tal de que siguin difícils d'esbrinar. Un cop tingueu el sistema instal·lat, és bo canviar la contrasenya cada cert temps.

Si premeu el botó Menú Ratolí - Sistema - Usuaris i Grups, tindreu accés als ajustos d'usuaris que, a més de poder crear-ne de nous, també els hi podreu canviar les contrasenyes.

8è pas. Confirmació d'instaŀlació.

Finalment, heu de veure una finestra informativa de les dades d'instaŀlació.

Si premeu Instaŀla, ja no podreu tirar enrere ni fer cap canvi, a partir d'aquest moment és quan realment comença la instaŀlació i copia d'arxius.

En fer clic a instaŀla, veureu una barra de procés amb unes presentacions que us explicaran coses de l'Ubuntu.

En acabar la instaŀlació, una finestra us donarà dues opcions: continuar provant el Live CD (en el cas que hàgiu iniciat la instaŀlació des d'un LiveCD) o reiniciar el PC per a poder iniciar amb Xubuntu ja instaŀlat al PC.

Després de reiniciar el PC, podreu veure la pantalla que us permet introduir el vostre nom i contrasenya per a entrar al sistema.

Aleshores ja podreu gaudir del Xubuntu.