Vés al contingut

Guia Ubuntu/GRUB

Què és el GRUB?

[modifica]

El GRUB (GRand Unified Bootloader), és un gestor d'engegada múltiple que es fa servir normalment per a engegar dos o més sistemes operatius instal·lats al mateix ordinador. També se'n diu GNU GRUB perquè és part del projecte GNU. Ubuntu, Kubuntu i derivats (com ho és Linux Mint), des dels seus inicis sempre han fet servir el Grub. Abans utilitzaven la primera versió, actualment utilitzen Grub2 que és del qual parlarem una mica.

Trobareu més informació referent al Grub1, i també del Grub2, en aquest enllaç:

http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=Grub

Un dels problemes més habituals dels usuaris de Linux, referent al Grub, és que al instal·lar o reinstal·lar un sistema operatiu distint (com ho pot ser Windows), el MBR (http://ca.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record) es reescriu per aquest últim sistema i, aleshores, el GRUB és esborrat. Amb la conseqüència que el Linux no pot ser iniciat.

El Grub2 es pot recuperar de diferents maneres, tot seguit us n'explicarem la que pensem és més fàcil.

Recuperar el Grub2 amb un Live CD de l'Ubuntu.

[modifica]

Us caldrà un CD de l'Ubuntu versió 9.10 o superior. També podreu utilitzar qualsevol CD de qualsevol altra distribució de Linux que utilitzi Grub2, com per exemple el tenen: Xubuntu, Linux Mint, Lubuntu, etc.

El primer que cal fer és iniciar el Live CD i obrir un Terminal (Consola). (normalment el Terminal el trobareu a Menú - Accessoris)

Per poder veure les particions dels discs durs, poseu (al Terminal) la següent ordre:

  • Us recordem que el símbol del Dollar no cal escriure'l, que només ens recorda que treballem amb el Terminal.
$ sudo fdisk -l

Tot seguit veureu la partició on teniu l'Ubuntu, normalment serà la "sda1". Si esteu utilitzant un Live-USB i al PC hi teniu instaŀlat Windows, és molt probable que la partició on teniu l'Ubuntu sigui la "sdb3" o 4 o 5 i la sda1 sigui la del windows. Una manera d'identificar les particions és mirant la columna "System" quan executeu "sudo fdisk -l". Les particions de LInux venen identificades com a "Linux" i les de windows com a "NTFS" o "Fat", segons sigui el seu format.

Si no ho teniu clar, millor consulteu algun usuari de Linux amb més coneixements. També podeu utilitzar el programa de gestió de particions Gparted, que ve inclòs a moltes distribucions de Linux. 

Al Capítol Cinquè d'aquesta guia, hi trobareu l'apartat Sistema Fitxers GNU/Linux on parlem de les particions amb Linux.

Amb la següent ordre, muntareu la partició al directori /mnt: (on hem posat "sda1" heu de posar la partició que heu identificat en l'anterior ordre)

$ sudo mount /dev/sda1 /mnt

Ara heu de muntar altres dispositius necessaris amb les següents ordres:

$ sudo mount --bind /dev /mnt/dev
$ sudo mount --bind /dev/pts  /mnt/dev/pts
$ sudo mount --bind /proc /mnt/proc
$ sudo mount --bind /sys  /mnt/sys

Tot seguit heu d'executar l'ordre chroot per poder accedir com a root (administrador) al sistema d'arxius que voleu rescatar.

$ sudo chroot /mnt

Per acabar, carregueu el GRUB al MBR amb la següent ordre:

(Cal que us fixeu que només hem posat "sda". No fa falta posar-hi el número de partició. En el vostre cas pot ser sda, o bé sdb, però mai sda1 ni tampoc sdb1.)

$ grub-install --recheck /dev/sda

Si ha anat bé, haurieu de veure un missatge quelcom això: "Installation Finished. No error reported."

La propera vegada que reinicieu l'ordinador (sense el Live CD) hauria de funcionar. Es pot donar el cas que si funcioni l'Ubuntu, però que en l'inici no vegeu el gestor d'inici Grub, o que no aparegui Windows o altres sistemes operatius que hi tingueu al PC. En aquest cas, si voleu veure'l, des del vostre Ubuntu ja funcionant, heu d'obrir un Terminal i posar aquesta ordre:

$ sudo update-grub2

Reinicieu l'ordinador i veieu si hi surt el Grub. Si no és suficient, feu aquesta altra ordre:

$ sudo aptitude install grub2

Què puc fer, si Windows no apareix al Grub?

[modifica]

Es pot donar el cas que, després d'instal·lar Ubuntu en un ordinador amb windows (o altres sistemes operatius), al iniciar el PC no aparegui l'opció de carregar windows al Grub. La versió actual d'ubuntu i derivats d'aquest utilitzen el Grub2, el qual hauria de detectar automàticament altres sistemes instaŀlats. En el cas que no sigui així, normalment té fàcil soŀlució. Només us caldrà actualitzar el Grub des del mateix Ubuntu.

Això es fa de la següent manera:

- Obriu un terminal. Amb Ubuntu, escribiu terminal al Tauler d'inici. Alguns sistemes al terminal li diuen consola.

- Escribiu "sudo update-grub2". Caldrà posar una contrasenya amb drets d'administrador. Premu intro i llestos. Si veieu una de les línies que hi diu quelcom semblant a "Found Microsoft WinXP", probablement ja haureu resolt el problema i, en reiniciar el PC, ja us sortirà l'opció que us faltava.

Esperem que aquesta informació us sigui útil. Però si no us en sortiu, o bé no us veieu en cor de fer-ho, us convidem a demanar ajuda al fòrum d'Ubuntu.cat: http://www.ubuntu.cat/

O que vingueu a les habituals "installs parties" que organitzem, on us farem la feina amb molt de gust. Al web d'Ubuntu.cat trobareu informació de les festes d'instal·lació que anem fent per tot el territori Català.

Salut i sort!

Configuració del Grub amb Grub Customizer

[modifica]

Grub customizer és un programa molt fàcil d'utilitzar però que cal anar amb compte amb el què toqueu. Un usuari novell amb Linux no hauria de remenar el Grub. Amb aquest programa es pot alterar l'ordre dels sistemes operatius, el temps abans no es carregui el s.o. per defecte i afegir una imatge de fons, entre altres coses.

Per instal·lar-ho amb el Terminal:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer

sudo apt-get update

sudo apt-get install grub-customizer

Un cop instal·lat, el trobareu al menú administració.

Entre moltes coses, a la llista de configuració podreu eliminar kernels; a la Configuració general hi podreu canviar el s.o. per defecte; i a Configuració d'aspecte hi podreu posar una imatge de fons per fer-ho més amè.