Guia Ubuntu/Fitxers i Carpetes. Propietaris i Permisos
Treball amb fitxers i carpetes. Propietaris i permisos
[modifica]A qualsevol sistema GNU/Linux, els fitxers i directoris tenen propietaris i permisos. Per exemple, a tots aquells arxius que hàgiu creat amb el vostre usuari des del Nautilus, se'ls assignarà aquest com a propietari, quedarà associat amb el grup principal al que pertanyi el vostre usuari i tindrà els següents permisos.
- Lectura i escriptura per al propietari.
- Sense accés per al grup.
- Sense accés per a la resta.
Vegem un exemple: Amb el llançador d'aplicacions obriu el navegador de fitxers Fitxers Carpeta de l'usuari. A la finestra del Nautilus, cerqueu un lloc buit i cliqueu amb el botó dret. També ho podeu fer amb el navegador de fitxers Caja si utilitzeu Ubuntu MATE o el Dolphin si utilitzeu Kubuntu.
Seguidament, aneu a Crea un document nou – Document buit (fitxer buit). L'arxiu creat el podeu anomenar prova.txt. A continuació, comproveu les propietats de l'arxiu, cliqueu amb el botó dret i premeu Propietats. També podreu utilitzar qualsevol altre arxiu que tingueu vostre.
Ara heu de premer a Permisos.
Des d'aquí, és possible canviar els permisos per a permetre a altres usuaris del sistema (en el cas de tenir-ne) llegir o modificar el vostre document. És important tenir en compte els permisos de la carpeta on es troba el document per a permetre l'accés a tercers.
Des de propietats de l'arxiu, podeu comprovar que a la pestanya Bàsic es veu, entre altres coses, la grandària del fitxer. En aquesta mateixa pestanya hi teniu una icona amb el símbol que identifica aquest document. Si hi feu clic el podreu canviar per un altre, d'aquesta manera, podreu remarcar gràficament arxius especials.
A la pestanya Obre amb podeu associar el tipus de fitxer amb programes que el puguin tractar. Per exemple, en aquest exemple, es troba associat a l'editor de text (per defecte). Si el canvieu per un altre programa nou, aquest quedarà relacionat amb tots aquells arxius que tinguin la mateixa extensió que aquest. En aquest cas, prova.txt, si cliqueu amb el botó dret a l'arxiu veureu que teniu la possibilitat d'obrir el fitxer amb els programes llistats a aquesta pestanya.
Ara ja podeu tancar la finestra de propietats del fitxer.
El mateix procediment que heu fet per al vostre fitxer, el podríeu fer servir per a la creació d'un directori o carpeta. Les propietats i permisos de carpetes es gestionen de la mateixa manera que heu fet amb un arxiu.
Esborrar
[modifica]Per a esborrar una carpeta o un fitxer, només cal clicar amb el botó dret i seleccionar Mou a la paperera.
Seleccionar
[modifica]Per a seleccionar diverses carpetes o arxius, podeu clicar amb el botó esquerre en un lloc lliure i, sense deixar anar el botó, arrossegar fins que el requadre generat marqui els arxius que voleu seleccionar. O també podeu anar clicant amb el botó esquerre a cada arxiu mentre manteniu premuda la tecla Ctrl. Per a de-seleccionar, cliqueu en un lloc lliure.
Copiar
[modifica]Es poden copiar arxius o carpetes de diverses maneres, per exemple:
Seleccioneu aquells que voleu copiar,
Cliqueu amb el botó dret a un dels seleccionats,
Premeu l'opció Copia,
Obriu un altre carpeta o, al mateix, aneu al directori on voleu copiar el que heu seleccionat,
Premeu amb el botó dret en un lloc buit i premeu Enganxa.
Moure
[modifica]Per a moure arxius, farem el mateix procediment però en lloc de Copia heu de seleccionar Retalla.
També podreu moure arxius tan sols clicant amb el botó esquerre i, sense deixar anar, arrossegueu fins a la nova ubicació. Per defecte, aquesta opció mou el fitxer, llevat que sigui un fitxer que no es pugui esborrar (per exemple, procedent d'un CD) llavors es copiarà. Per a alterar aquesta acció, podeu prémer sense deixar anar Ctrl, llavors sempre copiareu en lloc de moure.
Canvi de nom
[modifica]Per a canviar el nom d'arxius o directoris, podeu fer-ho seleccionant-los i prement F2, o bé, clicant amb el botó dret per tal de triar Canvia el nom... o Reanomena...
Fitxers ocults
[modifica]El GNU/Linux té un tipus de fitxer o arxiu que s'anomena fitxer ocult o arxiu ocult. La diferència que hi ha amb un arxiu normal és que el seu nom comença amb un punt i no es veu al Fitxers.
En cas que volguéssiu veure'ls, ho podríeu fer anant a Visualitza – Mostra els fitxers ocults a la finestra del Fitxers.
La funcionalitat d'ocultació és la de prevenir l'esborrat accidental d'arxius del sistema o directoris de configuració de programes per part d'usuaris novells.
Si voleu crear-ne un, simplement heu de fer que el seu nom comenci per un punt, per exemple .gnome2.