Guia Ubuntu/Fitxers Budgie Nemo

Salta a la navegació Salta a la cerca

Nemo és l'administrador d'arxius que utilitza Ubuntu Budgie. També és el navegador d'arxius que utilitza l'entorn d'escriptori Cinnamon (https://es.wikipedia.org/wiki/Cinnamon). És un derivat de GNOME archivos (https://es.wikipedia.org/wiki/GNOME_Archivos) al qual hi van afegir característiques que existien en versions prèvies del GNOME archivos i que havien eliminat.

La versió del Nemo 1.0.0 va ser publicada al juliol del 2012 amb la versió 1.6 del escriptori Cinnamon. Això era un derivat del administrador d'arxius del GNOME que es deia Nautilus. Cinnamon era un dels escriptoris utilitzats Per Linux Mint. Els desenvolupadors de Linux Mint van pensar que el Nautilus no era prou bo i per això que van crear l'administrador d'arxius Nemo en honor al famós personatge del Julio Verne, el capità Nemo, que era el capità del Nautilus.


Nemo Administrador de Fitxers.png


A la part esquerra, hi trobareu una vista en format d'arbre que és molt útil per a treballar amb els vostres arxius. Qualsevol sistema GNU/Linux desa tots els arxius amb una estructura tipus arbre. No existeixen unitats c:, d:, sinó que tot penja d'una jerarquia de directoris.

A la cantonada superior dreta hi trobareu: (d'esquerra a dreta)

1. Símbol fletxa doblada. Commuta l'entrada de la ubicació.

2. Símbol carpeta +. Per crear una carpeta nova.

3. Símbol Lupa. Cerca documents i carpetes pel seu nom.

4. Símbol puntets formant un quadrat. Vista d'icones.

5. Símbol tres ratlles. Vista de llista.

6. Símbol puntets (més petits) formant un quadrat. Vista d'icones compacta.


dels símbols 4, 5 i 6, el que estigui en ús tindrà un cercle gris indicant que està seleccionat 

Eles següents símbols estan per sobre dels anteriors al cantó superior negre del navegador.

7. Icona ratlla petita (com un guionet). Per minimitzar la finestra.

8. Icona ratlla en diagonal petita amb dues puntes. Per engrandir la finestra ocupant tot l'escriptori o per tornar-la a fer més petita.

6. Icona X (encerclada de vermell). Per tancar el navegador de fitxers.


IMPORTANT. A la majora de navegadors de fitxers amb Linux a la part superior esquerra hi trobareu un menú quelcom això: "Fitxer - Edita - Vista - Ves - Marcadors - Ajuda". Doncs bé, al navegador de fitxers Nemo que teniu al escriptori Budgie ve amagat per defecte.


Cal prémer la tecla ALT per veure el menú addicional de la barra superior del navegador


D'acord. Un cop he premut la tecla "alt", A la barra superior, on hi diu Fitxers, si hi feu clic trobareu les següents opcions:

1. Pestanya nova.

2. Finestra nova.

3. Crea una carpeta nova.

4. Crea un document nou.

5. Canvia el fons de l'escriptori.

6. Ajusts de l'escriptori.

7. Cerca de fitxers.

8. Connecta al servidor ...

9. Propietats.

10. Tanca totes les finestres.

11. Tanca.


Al Menú Edita si hi feu clic a Preferències hi trobareu molts ajustos. Com per exemple a Comportament - Un sol clic per obrir els elements. i molt més!


  • Algunes funcions útils:

F9 per obrir o tancar la la vista en format d'arbre que hem comentat més amunt.

F3 per dividir l'espai del navegador de fitxers en dos espais. Molt útil per arrossegar arxius d'una carpeta a una altra.

F3 Nemo 2 finestres


Només par a usuaris avançats: Podeu obrir el navegador d'arxius Nemo amb drets d'administrador teclejant des del terminal: $ sudo nemo. Cal tenir cura de no esborrar arxius del sistema erròniament!