Vés al contingut

Guia Ubuntu/Escriptori MATE

L'Escriptori MATE

[modifica]

L'Escriptori és el component del sistema operatiu responsable dels elements que apareixen en ell: El Panell, el Fons 'escriptori, el Centre de Control, els menús... etc.

Mate és una branca del Gnome 2 amb la intenció de crear un escriptori més atractiu per l'usuari comú amb un menú de programes i escriptori molt configurable. "Mate" és fàcil d'utilitzar i es centra en fer les coses senzilles per a l'usuari.

http://ca.wikipedia.org/wiki/GNOME

http://es.wikipedia.org/wiki/MATE

En aquest escriptori hi podeu trobar dos panells, un a la part superior i un a la part inferior.

El PANELL de la part inferior és bàsicament o hi trobareu els programes oberts minimitzats, només fent hi clic els podreu maximitzar de nou. També amb la icona del cantó esquerre podreu minimitzar tots el programes amb un sol clic. Més a la dreta hi ha la icona de la paperera (qui no sàpiga quin ús té aquesta icona que millor faci un curs d'inici a la informàtica). A la dreta del tot hi ha quatre quadrets per poder fer ús de quatre escriptoris. Amb Linux, els escriptoris virtuals són llocs on hi podeu tindre diferents programes oberts. És molt pràctic, per exemple, en un escriptori tindre-hi oberts els programes relacionats amb Internet, Firefox, Pidgin, Thunderbird; i a un altre escriptori potser programes d'oficina. Fins i tot a un tercer escriptori hi podríeu tindre el reproductor de música funcionant, de tal manera de no tindre-ho tot barreixat en un mateix espai.

El PANELL de la part superiorr es pot dividir en dos espais, esquerra i dreta.

A la part dreta hi trobareu: (d'esquerra a dreta)

  • Data i hora.
  • Icona d'aturada amb forma de cercle travessat per una ratlla petita. També per reiniciar l'equip.
  • Indicador d'idioma del teclat.
  • Indicador de bateria (en el cas d'un portàtil)
  • Bluetooth (en el cas que en tingueu)
  • Icona de connexió de xarxa. Amb el botó esquerre podreu triar la connexió, i on diu "Edita", les podreu configurar.
  • Control de volum. Amb el botó esquerre tindreu accés al regulador de volum i preferències de so.

A la part esquerra hi trobareu tres menús: Aplicacions, Llocs i Sistema.

APLICACIONS

Aquest és el menú de Linux que ja em va enamorar amb Ubuntu 6.06 (edita Miquel66.caliu.cat)

El primer Linux és com la primera novia, no s'oblida mai :)

Aquest menú és molt senzill i pràctic a l'hora. Molt fàcilment hi trobareu tot el programari que tingueu al vostre equip. Hi ha els següents submenús: Accessoris, Accés universal, Educació, Eines del sistema, Gràfics, Internet, Ofimàtica, Programació (només la versió Raspberry pi), So i Vídeo.

Si més endavant instaŀleu, per exemple, el Chromium, donat que és un programa d'ús d'internet el trobareu al menú d'Internet, com és d'esperar. Això ja ho fa el sistema automàticament. Tal com he dit, fàcil i pràctic.

LLOCS

Aquest menú l'utilitzareu principalment per accedir als vostres documents i carpetes.

  • Carpeta personal. On normalment hi desareu els vostres documents i arxius. Per defecte ja hi venen unes quantes carpetes creades per tal de facilitar desar i trobar documents. Carpeta per imatges, documents, ect.
  • Escriptori. Per accedir als documents o arxius desats al escriptori.
  • Ordinador. Hi tindreu accés als discs durs, lectors CD/DVD i llapis USB si en teniu algun d'inserit.
  • Xarxa. Si esteu connectats a una xarxa informàtica podreu navegar per ella.
  • Connecta't a un servidor. FTP, WebDAV, SSH.
  • Cerca de fitxers. (MATE Search Tool) Molt pràctic si no recordeu a on heu desat un fitxer al vostre equip.
  • Documents recents. Molt útil i ràpid per obrir un document recentment utilitzat.


SISTEMA

  • Preferències. Aquí hi podreu configurar les vostres preferències quant al sistema.

Les aplicacions que voleu iniciar a l'inici, les aplicacions preferides per defecte, estalvi de pantalla, com han de ser les finestres, configurar el menú principal, afegir o eliminar les icones de l'escriptori, etc.

  • Administració. (l'ordre dels menus pot variar segons la versió de s.o. que tingueu instaŀlada)

-Benvinguda. Per iniciar la finestra de benvinguda on hi trobareu Informació variada sobre el sistema i les seves característiques. Per aprendre una mica sobre l'escriptori MATE.

-Gestor del paquets Synaptic. (no disponile a tots els s.o.) Serveix per instaŀlar programari. Trobareu un tutorial del Synaptic aquí: https://ca.wikibooks.org/wiki/Guia_Ubuntu/Insta%C5%80laci%C3%B3_Programari_Ubuntu_13.04_Gnome#Gestor_de_paquets_Synaptic

-Centre de Programari de l'Ubuntu.Amb aquest programa podreu instaŀlar programari al vostre equip molt fàcilment. Només us caldrà connexió a internet. Tots el programes es descarreguen de la xarxa i la majoria són de franc.

-Creador de discos d'arrencada. En parlem al capítol d'instal·lació.

-Gestor d'actualitzacions. Els usuaris avançats hi podreu configurar coses al vostre gust. Els usuaris novells no us heu de preocupar per res. Quan hi ha disponibles actualitzacions un missatge emergent us en informarà. Només haureu de prémer per acceptar i res més.

-GParted. El GParted (Gnome Partition Editor) és un editor de particions per a l'entorn d'escriptori GNOME (cosí germà del MATE). S'utilitza per crear, esborrar, canviar de mida, moure, comprovar i copiar particions, i el sistema de fitxers d'elles. Aquest programa és útil per crear espai per a nous sistemes operatius, reorganitzar l'ús del disc, copiar dades que resideixen en discs durs i que reflecteixen una partició amb una altra (disc imaging).

-Hora i data. Canvieu l'hora, la data i el fus horari del sistema.

-Impressores. En parlem al Capítol tercer, maquinari.

-Software Boutique. (Nomès versió Raspberry PI). Per instaŀlar programari. També hi ha l'opció d'instaŀlar el Centre de Programari del Ubuntu o el gestor de programari Synaptic.

-LightDM GTK. Per canviar el tema de l'escriptori, tamany font i algo més.

-Software & Updates. Aquí es poden canviar les fonts de programari, si no sabeu el què és no ho remeneu. Que ho toqui el que sap què toca!

-Usuaris i grups. En parlem a l'apartat Centre de Control.

-Xarxa. En parlem a l'apartat Centre de Control.

  • Centre de Control. En parlem al següent capítol.
  • Quant al MATE. Per poder veure la versió de l'escriptori MATE que hi teniu.
  • Bloca la pantalla. Per si heu d'anar a fer un riu! :)
  • Surt. Per sortir de l'usuari en ús i, un cop fora, poder entrar amb un altre usuari, apagar l'equip o, fins i tot, entrar de nou amb usuari anterior. Tingueu en compte que es tancaran tots el programes en ús.
  • Atura. Per aturar l'equip.


Web oficial:

http://mate-desktop.org/