Vés al contingut

Guia Ubuntu/Escriptori LUBUNTU

Introducció a l'escriptori LUBUNTU[modifica]

Lubuntu utilitza l'escriptori LXDE, d'aquí li ve el nom L (LXDE) + Ubuntu = Lubuntu.

LXDE és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix sota una tecnologia denominada X-Window. El seu nom (en anglès) significa «Entorn d'Escriptori Lleuger per a X11».

LXDE està dissenyat per treballar en ordinadors antics, ultra-portàtils o que senzillament estiguin limitats quant a potència, ja que ocupa menys espai que Unity (l'escriptori d'Ubuntu), KDE (el del Kubuntu) o fins i tot Xfce (el que utilitza Xubuntu), a més d'utilitzar menys recursos. O sigui, si teniu un ordinador justet de maquinari, heu anat a parar al lloc adient.

LXDE és utilitzat per moltes distribucions com Debian, Mandriva, Fedora i openSUSE; és l'entorn d'escriptori predeterminat de Knoppix, U-lite i, com ja sabeu, del Lubuntu.

Actualment Lubuntu combina LXDE amb les llibreries Qt donant com a resultat un escriptori personalitzat anomenat LXQt. És un entorn d'escriptori avançat, fàcil d'utilitzar i ràpid que està basat amb les tecnologies de Qt.

Quadre[modifica]

El Quadre o panell és la barra que hi ha a la part inferior del escriptori on hi surt l'hora la tecla Menú i unes quantes coses més.

En aquest, trobareu d'esquerra a dreta:

 • Menú d'aplicacions: (rodona blava amb símbol ocell) aquí hi trobareu totes les aplicacions instaŀlades al sistema repartides en les següents pestanyes: Accessoris, Gràfics, Internet, Jocs, Oficina, So i vídeo, Eines del sistema, Preferències, Bloqueja la pantalla, cerca i Surt.
 • Escriptoris virtuals.

Al GNU/Linux és habitual treballar amb diferents escriptoris. A cadascun d'ells podreu tindre diferents aplicacions. D'aquesta manera, evitareu tindre moltes finestres acumulades.

Per a canviar d'escriptori, només cal clicar amb el botó esquerre del ratolí al requadre que correspongui. Si voleu canviar el nombre d'escriptoris, feu clic dret i premeu Configura "Canviador d'escriptoris." Per defecte en venen quatre.

És bastant pràctic tenir a cada escriptori aplicacions relacionades. Per exemple: al primer escriptori, navegador i correu, al segon, processador de textos i corrector, al tercer, programes de música, etc.

Per canviar d'un escriptori a un altre, els podeu seleccionar al quadre, o bé fer anar amunt o avall la rodeta central del ratolí (si és que en teniu) per tal de canviar entre ells.

 • Gestor de fitxers PCmanFM. Clicant en aquesta icona se us obrirà el gestor d'arxius. Per defecte s'obrirà la carpeta personal del usuari en ús amb unes quantes carpetes que venen ja creades: Escriptori, Documents,Música, Imatges, Vídeos, Baixades (carpeta per defecte per les descàrregues d'Internet)
 • Navegador Web Firefox.
 • Mostra l'escriptori. Botó per a minimitzar totes les finestres i mostrar el fons de l'escriptori.
 • Gestor de mitjans/dispositius extraïbles.
 • Control de volum.

-Amb el botó esquerre tindreu accés per pujar o baixar el volum i "Emmudeix".

-Amb el botó dret podreu canviar les Preferències.

 • Qlipper.
 • Indicador de Bateria. En el cas d'un portàtil.
 • Icona de connexió de xarxa.

Amb el botó esquerra podreu triar la connexió, o bé, fent clic a Edita , editar-les.

 • Indicador d'hora.

Si hi feu clic a sobre, podreu veure el calendari.


Cóm configurar o canviar de lloc el Tauler?

Si feu clic dret al Tauler podreu prémer "Configura el Tauler" per accedir a moltes opcions. Canviar la posició, ocultar automàticament, color de lletra, mida i allargada, ect. etc.