Guia Ubuntu/Escriptori LUBUNTU

Salta a la navegació Salta a la cerca

Introducció a l'escriptori LUBUNTU[modifica]

Lubuntu utilitza l'escriptori LXDE, d'aquí li ve el nom L (LXDE) + Ubuntu = Lubuntu.

LXDE és un entorn d'escriptori per a sistemes operatius del tipus Unix sota una tecnologia denominada X-Window. El seu nom (en anglès) significa «Entorn d'Escriptori Lleuger per a X11».

LXDE està dissenyat per treballar en ordinadors antics, ultra-portàtils o que senzillament estiguin limitats quant a potència, ja que ocupa menys espai que Unity (l'escriptori d'Ubuntu), KDE (el del Kubuntu) o fins i tot Xfce (el que utilitza Xubuntu), a més d'utilitzar menys recursos. O sigui, si teniu un ordinador justet de maquinari, heu anat a parar al lloc adient.

LXDE és utilitzat per moltes distribucions com Debian, Mandriva, Fedora i openSUSE; és l'entorn d'escriptori predeterminat de Knoppix, U-lite i, com ja sabeu, del Lubuntu.

Tant si heu instaŀlat Lubuntu en un disc dur com en una clau usb, un cop reiniciat el PC, hauríeu de veure el gestor d'inici Grub. Si no teniu cap altre sistema operatiu instaŀlat, simplement es mostrarà un compte enrere de 10 segons. Si premeu la tecla ESC, s'atura el comptador i es visualitza un menú amb les següents opcions:


(o quelcom de semblant)

-Ubuntu

-Opcions avançades de Ubuntu

-Memory test (memtest86+)

-Memory test (memtest86+, serial console)

-Microsoft Windows XP Professional (a /dev/sda1)

-Linux Mint 13 Maya (13)

-Opcions avançades de Linux Mint 13 (13) • La primera opció serà l'habitual i la que es selecciona per defecte si no heu polsat ESC. Encar que hi posi Ubuntu, iniciarà Lubuntu. El Gestor d'inici Grub no fa distinció entre Ubuntu i els seus derivats, com ho és Lubuntu.
 • La segona Opció (opcions avançades), us donarà accés a versions de kernel (nucli) anteriors a la que hi teniu per defecte, en el cas que hàgiu instal·lat actualitzacions. La que hi diu "mode restabliment" serveix per intentar recuperar un sistema que no funciona de manera bastant senzilla.

Pot ser quelcom semblant això:

-Ubuntu, amb el Linux 3.8.0-7-generic

-Ubuntu, amb el Linux 3.8.0-7-generic (mode de restabliment)

 • La tercera opció, memtest, és un programa que verifica l'estat de la memòria RAM.
 • Les que segueixen més avall, només us apareixeran en el cas que tinguem algun altre sistema operatiu instaŀlat.


Si tot ha anat bé, per fi veureu la pantalla d'inici de sessió on heu de posar el nom d'usuari i la contrasenya indicats a la instal·lació.

Quadre[modifica]

El Quadre o panell és la barra que hi ha a la part inferior del escriptori on hi surt l'hora la tecla Menú i unes quantes coses més.

En aquest, trobareu d'esquerra a dreta:

 • Menú d'aplicacions: aquí hi trobareu totes les aplicacions instaŀlades al sistema repartides en les següents pestanyes: Accessoris, Gràfics, Internet, Jocs, Oficina, So i vídeo, Eines del sistema, Preferències, Executa i Surt.
 • Gestor de fitxers PCmanFM. Clicant en aquesta icona se us obrirà el gestor d'arxius. Per defecte s'obrirà la carpeta personal del usuari en ús amb unes quantes carpetes que venen ja creades: Escriptori, Documents,Música, Imatges, Vídeos, Baixades (carpeta per defecte per les descàrregues d'Internet)
 • Internet. Navegador Firefox.
 • Botó per a minimitzar totes les finestres i mostrar el fons de l'escriptori.
 • Escriptoris virtuals.

Al GNU/Linux és habitual treballar amb diferents escriptoris. A cadascun d'ells podreu tindre diferents aplicacions. D'aquesta manera, evitareu tindre moltes finestres acumulades.

Per a canviar d'escriptori, només cal clicar amb el botó esquerre del ratolí al requadre que correspongui. Si voleu canviar el nombre d'escriptoris, feu clic dret i premeu "Paginador d'escriptoris Preferències." Per defecte en venen dos.

És bastant pràctic tenir a cada escriptori aplicacions relacionades. Per exemple: al primer escriptori, navegador i correu, al segon, processador de textos i corrector, al tercer, programes de música, etc.

Per canviar d'un escriptori a un altre, els podeu seleccionar al quadre, o bé fer anar amunt o avall la rodeta central del ratolí (si és que en teniu) per tal de canviar entre ells.

 • Control de volum.

-Amb el botó esquerre tindreu accés per pujar o baixar el volum i "Emmudeix".

-Amb el botó dret podreu canviar les Preferències.

 • Indicador de Bateria. En el cas d'un portàtil.
 • Icona de connexió de xarxa.

Amb el botó esquerra podreu triar la connexió, o bé, fent clic a Edita , editar-les.

 • Indicador d'hora.

Si hi feu clic a sobre, podreu veure el calendari.

 • Cercle travessat per un petit pal.

- L'última icona, en forma de cercle, serveix per: Atura, Reinicia, Suspèn, Hiberna, Canvia d'Usuari, Lock Screen, Surt, Canceŀla.