Vés al contingut

Guia Ubuntu/Escriptori Cinnamon

¿Què és l'escriptori Cinnamon?

Cinnamon és un entorn d'escriptori per als sistemes operatius basats en GNU/Linux, desenvolupat inicialment pel projecte Linux Mint com una bifurcació de GNOME Shell. Intenta oferir un entorn d'escriptori més tradicional basat en la metàfora d'escriptori, com GNOME 2. Cinnamon usa Muffin, una bifurcació del gestor de finestres de GNOME 3 Mutter, com el seu gestor de finestres des de la versió 1.2

Altres escriptoris de Linux tenen, a més de la barra superior o inferior, una barra lateral esquerra o fins hi tot més d'una. Cinnamon només en té una, inferior, en la qual hi teniu l'accés al programari amb la tecla Menu i també els programes minimitzats.

A la part inferior de l'escriptori hi teniu el panell inferior o barra inferior, cadascú el pot anomenar com millor li sembli.

Començant per l'esquerra, el primer que hi trobem és la tecla Menu, aquesta tecla té el mateix ús que la tecla logo de Windows del vostre teclat. O sigui, per accedir al programari (que ve molt ben indexat per temes) o al buscador (un requadre amb lupa) per cercar un programa si sabeu el seu nom.

Tot seguit, hi teniu el logo Arxius. Per obrir el navegador de fitxers. Si voleu descobrir coses útils, un cop tingueu el navegador obert, premeu les tecles F3 i F9, primer una i després l'altra.

Després hi és el botó del popular navegador d'internet Firefox. Ben segur tots ja el coneixeu.

Al seu costat hi teniu el Terminal. Aquest ja és pels usuaris no novells amb Linux.

Per acabar, a la dreta d'aquest panell inferior (de fet no n'hi cap altre més, ni superior ni lateral) hi teniu: accés connexió internet amb cable o per triar Wifi, indicador volum (també configuració de so), indicador bateria (en el cas d'un portàtil) i el calendari.

Si voleu més informació del Cinnamon la trobareu en aquest enllaç:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Cinnamon