Guia Ubuntu/Escriptori Budgie

Salta a la navegació Salta a la cerca

L'escriptori BUDGIE es caracteritza per la seva simplicitat i bellesa. Hi ha una barra superior on hi surt l'hora al centre, a l'esquerra el llançador de programes, i a la dreta: accés als escriptoris, notes, accés a carpetes, notificacions, accés a internet, percentatge bateria (en el cas d'un portàtil) volum, Bluetooth, apagat, calendari/miniaplicacions/notificacions.


Escriptori BUDGIE.

A la part inferior de l'escriptori hi teniu un llançador de programes semblant al que trobareu en un Mac també anomenat Dock o Plank.

REMENA L'ESCRIPTORI

Iniciació d'aplicacions[modifica]

Moveu el ratolí fins a la cantonada superior esquerra i premeu el logo del Budgie. Tindreu accés a tot el programari molt ben ordenat per temes: Internet, Gràfics, Jocs, Ofimàtica, etc.

Si preferiu fer ús del teclat, premeu la tecla Súper per obrir el menú de programari. També podreu escriure el nom de l'aplicació que voleu iniciar. Un cop aparegui l'aplicació en qüestió premeu la tecla de retorn (Enter).

Canvieu entre les tasques[modifica]

Si teniu més d'una finestra oberta, per canviar d'una a una altra heu de mantindre premuda la tecla alt i anar picant la tecla tabulació.


Maximitzeu i desmaximitzeu les finestres[modifica]

1. Per maximitzar una finestra, de forma que ocupi tot l'espai de l'escriptori, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la part superior de la pantalla.

2. Quan es realci la pantalla, deixeu anar la finestra.

3. Per restaurar la mida de la finestra desmaximitzada, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap al centre de la pantalla.

Organitzeu les finestres en mosaic[modifica]

1. Per maximitzar una finestra de forma que ocupi la meitat de la pantalla, agafeu la finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la part dreta o esquerra de la pantalla.

2. Quan es realci la meitat de la pantalla, deixeu-la anar. La finestra ocuparà la meitat escollida de la pantalla.

3. Per maximitzar dues finestres, una al costat de l'altra, agafeu la segona finestra per la barra del títol i arrossegueu-la cap a la meitat oposada de la pantalla.

4. Quan es realci la meitat de la pantalla, deixeu-la anar. La finestra ocuparà la meitat oposada de la pantalla.

Maximitzeu i desmaximitzeu les finestres mitjançant el teclat[modifica]

1. Per maximitzar una finestra mitjançant el teclat, mantingueu premuda la tecla Súper (alguns teclats hi tenen posat el logo de Windows) i premeu ↑.

2. Per desmaximitzar una finestra utilitzant el teclat, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu ↓.

Organitzeu les finestres en mosaic mitjançant el teclat[modifica]

1. Per maximitzar una finestra i que ocupi la part dreta de la pantalla, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu →.

2. Per maximitzar una finestra i que ocupi la part esquerra de la pantalla, mantingueu premuda la tecla Súper i premeu ←.


Canvieu el fons de pantalla[modifica]

1. En un lloc buit de l'escriptori feu clic dret ratolí i premeu "Canvia el fons de l'escriptori"

2. Feu clic a la imatge del fons que més us agradi i con cal fer res més.

Si voleu també teniu l'opció Tria una imatge per escollir alguna de les que tingueu a l'ordinador.

Connecteu-vos[modifica]

  • Podeu veure l'estat de la connexió a la xarxa a la part dreta de la barra superior.

Connecteu-vos a una xarxa amb fil

1. La icona de connexió de xarxa tindrà una creu vermella quan no esteu connectats. La veureu a la part dreta de la barra superior.

Si voleu utilitzar una connexió amb fil, només cal que connecteu un cable de xarxa. L'ordinador intentarà configurar la connexió de xarxa automàticament.

Mentre s'està configurant la connexió de xarxa, la icona de l'estat de la connexió a la xarxa mostra tres punts.

2. Un cop s'ha configurat correctament la connexió de xarxa, la icona de l'estat de la connexió a la xarxa canvia per mostrar el símbol d'un ordinador connectat en xarxa.

Connecteu-vos a una xarxa sense fil

1. Clic al símbol de xarxa a la part dreta de la barra superior.

2. Seleccioneu el Wifi que us convingui. d

On diu Paràmetres de la xarxa podreu veure més opcions de configuració i també activar el Mode d'avió.


Notificacions i missatges[modifica]

  • A la barra superior, on hi ha l'hora i data és on apareixen les notificacions del sistema. Amb un símbol d'una campaneta que es posa de color vermell quan hi ha una notificació nova.

Per atendre un missatge o una cita de la agenda només cal fer-hi clic quan apareix la notificació. Si no li feu cas desapareixerà en uns segons.

Per atendre un missatge, cita o xat no atès, el podreu recuperar més tard fent clic a la campaneta vermella.

Llançador de programari Dock o Plank a la part inferior de l'escriptori[modifica]

En aquest llançador de programari hi trobareu uns quants programes per defecte. Firefox, Fitxers, Programari, etc.

Si algun d'aquests programes no l'utilitzeu gaire i el voleu treure d'aquí és ben senzill, només cal fer-hi clic dret i desmarcar l'opció "Ancora al Dock".

Si hi voleu afegir-ne un, mentre el programe en qüestió estigui en ús, heu de fer clic dret i marcar l'opció "Ancora al Dock".


Ara bé, si el que voleu és canviar les preferències del Dock haureu de fer clic al Dock sense seleccionar una aplicació i prémer Preferències.

Llavors podreu fer varies coses, com per exemple posar el Dock a qualsevol de les quatre cantonades de l'escriptori, canviar el tema, que el Dock s'oculti automàticament i més coses.