Guia Ubuntu/Contrasenya Administrador

Creació de la contrasenya d'usuari root (administrador)[modifica]

Tot i que, durant la instaŀlació del sistema, l'Ubuntu (també Kubuntu i derivats d'Ubuntu com Linux Mint) no us demana la introducció de la contrasenya del super-usuari root, heu de saber que l'usuari creat durant la instaŀlació tindrà drets d'administrador. En el cas que vulgueu una contrasenya diferent per l'usuari administrador (al Linux anomenat root), ho podreu fer molt fàcilment.

Per fer-ho obriu un Terminal:

Aplicacions – Accessoris – Terminal per Ubuntu o al Llançador d'aplicacions del Kubuntu Preferits - Terminal, algunes distgribucions "Consola". Amb GNOME podeu prémer la tecla Súper i escriure Terminal per obrir-lo. Al Linux Mint també el podreu localitzar amb la tecla Súper (molts teclats és la de les finestres de Windows), o al llançador d'aplicacions esquerre que apareix al prémer la tecla Super.

Entreu com a root: $ sudo -s

Introduïu la vostra contrasenya.

Executeu: $ sudo passwd

Haureu d'introduir la contrasenya dos cops.

D'aquesta manera, ja tindreu establerta una nova contrasenya per al Super-usuari root.

Si voleu modificar o esborrar arxius de diferents usuaris, sense tenir problemes de restriccions, ho podreu fer com a super-usuari iniciant el navegador Nautilus des del Terminal amb la següent ordre:

$ sudo nautilus (amb Ubuntu)

$ sudo Dolphin (amb Kubuntu)

$ sudo caja (Linux Mint) o sudo nemo, segons la versió.

$ sudo thunar (amb escriptoris Xfce)

  • aquesta ordre l'heu d'adaptar segons el navegador de fitxers que utilitzeu. Si no esteu segurs del nom del vostre navegador de fitxers, ho podreu comprovar amb el menú Ajuda - Quant a.

Aquesta opció també només l'hauria d'utilitzar algú que sàpiga el que toca, per exemple, l'administrador del sistema.