Guia Ubuntu/Configuració bàsica del Kubuntu

Arranjament del sistema[modifica]

L'arranjament del sistema és el lloc del Kubuntu on podreu configurar dispositius, l'aparença del sistema i els efectes d'escriptori entre altres coses.

Per accedir-hi, cal prèmer la tecla del llançador d'aplicacions Kickoff que teniu a la cantonada esquerra del plafó inferior. Aquesta és de color blau amb la lletra K i una roda dentada.

Resolució de pantalla[modifica]

Es pot donar el cas què, després d'una instaŀlació, la resolució de pantalla no quedi ben configurada. En aquest cas podreu configurar-la si aneu a Arranjament del sistema: Maquinari - Pantalla i Monitor. Aneu a la pestanya Mida i orientació.

En aquest mateix lloc també hi teniu Estalvi de Pantalla.

En el cas què, per qualsevol motiu, la resolució de pantalla és tant dolenta que no us permet veure-la bé, podeu configurar-la des de terminal de la següent manera: premeu les tecles Alt i F2. A la finestra emergent, on diu Executa una ordre escriviu-hi l'ordre:

$ xrandr -s 1024x768

si per exemple voleu configurar la resolució a 1024x768,

o bé

$ xrandr -s 800x600

per a 800x600

Si la resolució que voleu no es troba disponible, potser us cal activar els controladors privatius de la vostra targeta gràfica tal com expliquel en el proper punt.

Instaŀlació de controladors privatius[modifica]

Si instaŀleu els controladors privatius, Kubuntu ja no utilitzarà els controladors lliures.

És millor no utilitzar els controladors privatius si no és absolutament necessari (per exemple, si no podeu configurar la resolució de pantalla o no es veu correctament), donat que els controladors privatius no s'actualitzen amb la mateixa freqüència que els lliures.

Per a instaŀlar els controladors privatius, primer cal assegurar-se que tenim connexió a internet. Preferentment de banda ampla, donat que aquests es baixaran automàticament des d'Internet. Per verificar-ho manualment premeu el Llançador d'aplicacions - Aplicacions - Sistema - Controladors Addicionals. A la llista de controladors, feu clic al botó que activa al controlador que us convingui. Potser se us demani de reiniciar l'ordinador, seguiu les instruccions que se us indiquin.

Es important saber què, els controladors privatius estan típicament escrits pels fabricants de maquinari (la targeta gràfica, per exemple). Els controladors lliures poden estar escrits pels fabricants o per tercers. Els programadors de controladors (lliures o privatius) no tenen capacitat de seguir l'evolució de totes les possibles distribucions. Però els desenvolupadors de cada distribució tenen la possibilitat d'adaptar els controladors lliures perquè funcionen bé en la seva distribució. En canvi els desenvolupadors de la distribució no tenen permís per adaptar els controladors privatius a la distribució. Per això els controladors privatius poden no estar disponibles en tots els casos, o donar més problemes quan canvia la versió del sistema gràfic, el nucli o cap component relacionat de la distribució (conseqüència dels problemes intrínsecs de no garantir la llibertat dels usuaris). Quant compreu components per a l'ordinador, o un ordinador nou, convé triar maquinari que tingui controladors lliures, perquè el pugueu fer servir amb el màxim de garanties, i és bo que traslladeu aquest requeriment als venedors.

Targetes gràfiques Nvidia[modifica]

Primer cal habilitar el controlador gràfic tal com s'explica al punt anterior Instaŀlació de controladors privatius. Seleccioneu el controlador privatiu Nvidia i reinicieu l'ordinador. Tot seguit podreu configurar la targeta gràfica executant des d'un Terminal la següent ordre: $ nvidia-settings

Acceleració gràfica 3D amb targetes ATI[modifica]

Fglrx és el controlador gràfic de Linux per a targetes gràfiques ATI Radeon i ATI FireGL family. Conté programari lliure i privatiu.

El primer que cal fer per a correccions d'errors del nucli i del controlador fglrx (per a targetes gràfiques ATI), és el següent: (Des del terminal)

$ sudo aptitude update

$ sudo aptitude dist-upgrade

Després:

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install linux-restricted-modules

$ sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

$ sudo aticonfig –initial

$ sudo aticonfig –overlay-type=Xv

Per a comprovar si tenim acceleració 3D:

$ glxinfo | grep direct ¹

Si respon “Direct rendering: Yes”, vol dir que Sí tenim 3D. Qualsevol altre missatge voldria dir que no.

Més informació: http://guia-ubuntu.org (usuario doméstico – video)

¹ Per a aconseguir el símbol “|” cal prémer Alt Gr i els dos guionets verticals que s'acostumen a ubicar al costat del número 1.

Dispositius d'entrada: Ratolí, teclat, ect.[modifica]

Si us sembla que el ratolí es mou massa ràpid, aneu al Arranjament del sistema - Dispositius d'entrada - Ratolí, on podreu configurar entre altres coses la velocitat del punter del ratolí.

A Dispositius d'entrada també hi podreu configurar el teclat, el touchpad i comandamens de joc.

Reproductors multimèdia per fitxers SWF. GNASH, SWF i Adobe Flash Player[modifica]

Gnash és un projecte de GNU per crear un reproductor de Flash lliure. Els programadors pretenen escriure un reproductor que pugui funcionar separat i una extensió per al Mozilla Firefox i el Konqueror. Posteriorment s'escriuran extensions per altres navegadors. El fet d'escriure un reproductor de Flash lliure fa anys que és una prioritat del projecte GNU, ja van demanar ajuda per al projecte GPLFlash. El podreu instal·lar amb el Centre de programari Muon, fent una cerca del terme Gnash. De privatius, en teniu el SWF i el Adobe Flash Player.

Una altra opció per instaŀlar-ho, és intentar de reproduir un vídeo amb youtube. Tot seguit un assistent us preguntarà quin reproductor voleu instaŀlar.

Data i Hora[modifica]

Per a configurar l'hora i la data, heu d'anar a l'Arranjament del sistema – Data i Hora. Amb l'opció manual podreu establir l'hora. També és possible establir que l'hora és sincronitzi amb servidors d'internet marcant la casella Estableix la data i hora automàticament.

Crear documents PDF[modifica]

Avui en dia és molt útil poder tenir l'opció de crear documents pdf per a compartir-los amb tothom i no tenir problemes de versions de programari o formats de document. També, a moltes copisteries, si voleu imprimir-hi documents, els demanen amb format pdf.

Tal com es comenta al capítol Ofimàtica amb l'LibreOffice, aquest programa té l'habilitat d'exportar documents amb format pdf. Però amb altres programes, com per exemple l'Abiword, podreu fer ús del paquet cups-pdf que a Ubuntu 11.10 ja hi bé preinstaŀlat.

Des de qualsevol aplicació, feu clic a Fitxer - Imprimeix, trieu Imprimeix a un Fitxer i el Format de sortida = PDF. És important saber que, per defecte, el nom del fitxer serà ".pdf". Amb Linux, qualsevol document que comenci per un punt, serà un document ocult al sistema. Així doncs, serà molt millor posar-hi qualsevol mot al davant del punt per tal d'identificar fàcilment el document pdf creat.

Visualitzar documents PDF[modifica]

Kubuntu té el seu propi programa per visualitzar documents PDF anomentat Okular Aquest és originari de KDE i funciona bastant millor que el que porta Ubuntu, entre altres millores, imprimeix els documents més ràpidament.

Escànners[modifica]

Els escànners al Kubuntu normalment s'instaŀlen automàticament tan sols connectant-los a l'ordinador. Kubuntu incorpora un programa d'escaneig molt fàcil d'utilitzar anomenat Escaneig senzill. El trobareu a Aplicacions – Gràfics.

El seu ús no té cap característica especial d'ús per ser de GNU/Linux. És ben semblant a qualsevol programa d'escaneig que podeu haver vist en altres sistemes operatius.

Si voleu un programa una mica més complet, teniu l'opció d'instaŀlar el Xsane amb el Centre de programari Muon del Kubuntu.

Usuaris i Grups[modifica]

Si voleu afegir un usuari al vostre sistema o canviar la contrasenya d'algun usuari, aquí hi trobareu la informació que us cal.

A l'Arranjament del sistema: Administració del sistema – Usuaris i Grups (o bé Comptes d'Usuari)


Per a afegir un usuari, premeu Nou, per a editar-lo, seleccioneu-lo i premeu Canvia.


Si ho preferiu, també es poden gestionar usuaris amb el Terminal

Algunes ordres:

Per afegir un usuari: $ sudo adduser nom-usuari

Per canviar la contrasenya d'un usuari concret: $ sudo passwd nombre-usuario

Per canviar la contrasenya del usuari en ús: $ sudo passwd

En el cas de tindre un sol usuari al vostre PC, no és una mala idea crear-ne un de més amb drets d'usuari. Aleshores, si teniu cap problema per accedir al sistema, sempre hi tindreu una segona opció per entrar-hi i intentar de solventar el problema, o almenys poder recuperar documents amb facilitat.

Instaŀlació de suport per a Java[modifica]

Java és un llenguatge de programació multi-plataforma. A les aplicacions escrites en aquest llenguatge els hi cal una màquina virtual per a la seva execució.

Si voleu instal·lar-ho, ho podreu fer amb el Centre de programari Muon. A la pestanya Cerca, poseu-hi Java i ho trobareu molt fàcilment.


Suport d'idioma[modifica]

Si voleu que el vostre programari estigui traduït al vostre idioma, o bé afegir-ne un altre, caldrà que ho indiqueu a l'apartat Localització (pestanya aparença i comportament usual) a Arranjament del sistema.


I si es “penja” un programa?[modifica]

Premeu "Alt - F2" i a la finestreta emergent escriviu Xkill. Tot seguit, el punter del ratolí es convertirà en una creu amb la qual podreu fer clic sobre el programa o carpeta que no respongui per tancar-lo. Aneu amb cura de no utilitzar xkill sobre els fons de l'escriptori o sobre el llançador de programes del plafó, que us pot provocar bastants problemes.