Vés al contingut

Guia Ubuntu/Configuració bàsica Xubuntu 20.04

TECLA MENÚ[modifica]

Sempre que en aquesta guia parlem de la tecla menú ens referim a la icona amb un logo d'un ratolí que hi ha a la cantonada superior esquerra.

Quan diem de prémer Menú - Paràmetres, he de prémer la tecla menú i tot seguit el símbol que sembla un interruptor al costat d'un cadenat i el botó d'apagar. Si paseu el ratolí per sobre del símbol del interruptor veureu que hi diu Gestor de paràmetres.

Resolució de pantalla[modifica]

Es pot donar el cas què, després d'una instaŀlació, la resolució de pantalla no quedi ben configurada. En aquest cas podreu configurar-la amb el Gestor de Paràmetres - Maquinari - Pantalla.

En el cas què, per qualsevol motiu, la resolució de pantalla és tant dolenta que no us permet veure-la bé, podeu configurar-la des de terminal de la següent manera: premeu les tecles Alt i F2. A la finestra emergent, escriviu-hi l'ordre:

$ xrandr -s 1024x768

si per exemple voleu configurar la resolució a 1024x768,

o bé

$ xrandr -s 800x600

per a 800x600

Si la resolució que voleu no es troba disponible, potser us cal activar els controladors privatius de la vostra targeta gràfica tal com comento en el proper punt.

Grandaria i tipus de lletra[modifica]

Per poder fer la lletra dels menús més gran i/o canviar el seu tipus, ho podeu fer anant a Ajustament - Gestor de Paràmetres - Personal - Aparença - Tipus de lletra. Això us serà molt útil si teniu la pantalla a una distància superior a 2 metres, per exemple, el TV des del sofà de casa.


Instaŀlació de controladors privatius[modifica]

Si instaŀleu els controladors privatius, Xubuntu ja no utilitzarà els controladors lliures.

És millor no utilitzar els controladors privatius si no és absolutament necessari (per exemple, si no podeu configurar la resolució de pantalla o no es veu correctament), donat que els controladors privatius no s'actualitzen amb la mateixa freqüència que els lliures.

Per a instaŀlar els controladors privatius, primer cal assegurar-se que tenim connexió a internet. Per verificar-ho manualment feu aneu al Menú - Gestor de Paràmetres - Maquinari - Controladors Addicionals. A la llista de controladors, feu clic al botó que activa al controlador que us convingui. Potser se us demani de reiniciar l'ordinador, seguiu les instruccions que se us indiquin.


Grandaria i tipus de lletra[modifica]

Per poder fer la lletra dels menús més gran i/o canviar el seu tipus, ho podeu fer anant a Ajustament - Gestor de Paràmetres - Personal - Aparença - Tipus de lletra. Això us serà molt útil si teniu la pantalla a una distància superior a 2 metres, per exemple, el TV des del sofà de casa.


Targetes gràfiques Nvidia[modifica]

Primer cal habilitar el controlador gràfic tal com s'explica al punt anterior Instaŀlació de controladors privatius. Seleccioneu el controlador privatiu Nvidia i reinicieu l'ordinador.

Tot seguit podreu configurar la targeta gràfica executant des d'un Terminal la següent ordre: $ nvidia-settings

Acceleració gràfica 3D amb targetes ATI[modifica]

Fglrx és el controlador gràfic de Linux per a targetes gràfiques ATI Radeon i ATI FireGL family. Conté programari lliure i privatiu.

El primer que cal fer per a correccions d'errors del nucli i del controlador fglrx (per a targetes gràfiques ATI), és el següent: (Des del terminal)

$ sudo aptitude update

$ sudo aptitude dist-upgrade

Després:

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r)

$ sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

$ sudo aticonfig –initial

$ sudo aticonfig –overlay-type=Xv

Per a comprovar si tenim acceleració 3D:

$ sudo apt-get install mesa-utils

$ glxinfo | grep direct ¹

Si respon “Direct rendering: Yes”, vol dir que Sí tenim 3D. Qualsevol altre missatge voldria dir que no.

Més informació: http://guia-ubuntu.org (usuario doméstico – video)

¹ Per a aconseguir el símbol “|” cal prémer Alt Gr i els dos guionets verticals que s'acostumen a ubicar al costat del número 1. O també podeu fer Copiar/Enganxa.


Ratolí[modifica]

Si us sembla que el ratolí es mou massa ràpid, aneu a Menú - Gestor de Paràmetres - Ratolí, on podreu configurar entre altres coses la velocitat del punter del ratolí.


Hora i Data[modifica]

Per a configurar l'hora i la data, heu d'anar a Gestor de Paràmetres - SistemaHora i Data. Primer us caldrà desblocar amb la vostra contrasenya. Amb l'opció manual podreu establir l'hora. A la pestanya configuració, també és possible establir que l'hora és sincronitzi amb servidors d'internet.

Crear documents PDF[modifica]

Això si que és fàcil. Des de qualsevol document del LibreOffice teniu l'opció Fitxer - Exporta com a... - Exporta com a PDF.

Visualitzar documents PDF[modifica]

Xubuntu té el seu propi programa per visualitzar documents PDF. Ara bé, existeix un altre programa, anomenat Okular, que funciona millor. Aquest és originari de KDE. Imprimeix els documents més ràpidament. El podreu instaŀlar amb el Centre de programari de l'Ubuntu.

Escàners[modifica]

Els escàners al Xubuntu normalment s'instaŀlen automàticament tan sols connectant-los a l'ordinador. El Xubuntu incorpora un programari d'escaneig molt fàcil d'utilitzar anomenat Escaneig senzill. El trobareu a Menú d'aplicacions – Gràfics.

El seu ús no té cap característica especial d'ús per ser de GNU/Linux. És ben semblant a qualsevol programa d'escaneig que podeu haver vist en altres sistemes operatius.

Si voleu un programa una mica més complet, teniu l'opció d'instaŀlar el Xsane amb el Centre de programari de l'Ubuntu. Aquest pot ser utilitzat per escanejar, fer reconeixement de caràcters i com a eina de fax.


Usuaris i Grups[modifica]

Si voleu afegir un usuari al vostre sistema o canviar la contrasenya d'algun usuari, aquí hi trobareu la informació que us cal.

Aneu a Menú - Gestor de Paràmetes - Sistema – Usuaris i Grups

Per a afegir un usuari, premeu Afegeix, per a editar-lo, al costat teniu tres camps amb l'opció Canvia.


Si ho preferiu, també es poden gestionar usuaris amb el Terminal

Algunes ordres:

Per afegir un usuari: $ sudo adduser nom-usuari

Per canviar la contrasenya d'un usuari concret: $ sudo passwd nom-usuario

Per canviar la contrasenya del usuari en ús: $ sudo passwd

En el cas de tindre un sol usuari al vostre PC, no és una mala idea crear-ne un de més amb drets d'usuari. Aleshores, si teniu cap problema per accedir al sistema, sempre hi tindreu una segona opció per entrar-hi i intentar de solventar el problema, o almenys poder recuperar documents amb facilitat.


Suport d'idioma[modifica]

Si voleu que el vostre programari estigui traduït al vostre idioma, o bé afegir-ne un altre, caldrà que ho indiqueu a l'apartat de suport d'idioma. Ho trobareu a Menú - Gestor de Paràmetres - Personal – Suport d'idioma.

En una nova instaŀlació, es recomana verificar que teniu correctament marcat l'idioma d'ús habitual. De fet, és molt probable què, si no ho feu, el sistema us ho demani de fer.


I si es “penja” un programa?[modifica]

Amb el Xubuntu per tancar un programa que no respon cal fer-ho de la següent manera:

Obriu un Terminal Menú d'aplicacions - Accessoris - Emulador de Terminal o, si ho preferiu, amb el llançador del quadre inferior. Al Terminal escriviu l'ordre Xkill. Tot seguit, el punter del ratolí es convertirà en una creu amb la qual podreu fer clic sobre el programa que no respongui per tancar-lo. Aneu amb cura de no utilitzar xkill sobre els fons de l'escriptori o sobre els quadres inferiors i superior, que us pot provocar bastants problemes.